Οι όροι δεν μας είναι καθόλου άγνωστοι, αλλά και να μας ήταν, ο διαδικτυακός κόσμος μοιράζει «σεμινάρια». 

Στο TikTok ο όρος «quiet luxury» έχει δισεκατομμύρια προβολές, με τη δίδυμη έννοιά του, «old money», να «σπάει» επίσης τα κοντέρ. Δημιουργοί περιεχομένου, εμπνευσμένοι από σειρές όπως η «Succession» του HBO αλλά και celebrities όπως η Kendall Jenner και η Sofia Richie, μοιράζουν συμβουλές για το πώς να δείχνουμε «ακριβοί» ή από ποια brands πρέπει να ψωνίζουμε αν θέλουμε να είμαστε elegant – όποια κι αν είναι η περίσταση. 

Από πότε, όμως, η κομψότητα μετατράπηκε σε trend; Και, βασικά, από πότε η κομψότητα συνδέεται με τον πλούτο; 

Μια γρήγορη αποσαφήνιση, για πρακτικούς λόγους 

Η εμμονή με την αισθητική του «Quiet luxury» έχει κάνει την παρουσία της εδώ και χρόνια, ωστόσο ο όρος απογειώθηκε σε αναζητήσεις στα social media και στο Google το τελευταίο διάστημα. «Money talks, wealth whispers» είναι μια πρόταση που περιγράφει τέλεια τη συγκεκριμένη τάση – για πολλούς τον μινιμαλισμό της νέας εποχής.

Συνοπτικά; Σκέψου ουδέτερες αποχρώσεις, λεπτά κοψίματα, υφάσματα εξαιρετικής ποιότητάς και απουσία των λογοτύπων από ρούχα, παπούτσια και τσάντες. 

Αν πάλι θέλεις να «φωνάζεις» πολυτέλεια από μακριά – και να το επιδεικνύεις κιόλας – τότε το «old money» είναι ό,τι πρέπει. Εδώ η προσέγγιση είναι περισσότερο παραδοσιακή, αφού η νοσταλγία για το παρελθόν είναι εξαιρετικά παρούσα. Αν αναζητήσεις στο Pinterest τον όρο «old money», πολύ πιθανόν θα βρεις vintage διαφημίσεις του Ralph Lauren ή ανθρώπους να κάνουν διακοπές σε παραλιακά μέρη με tennis skirts και βαμβακερά πουκάμισα. 

Γιατί έχουμε ανάγκη να δείχνουμε πλούσιοι; 

Όταν εικόνες χλιδής και υπερβολής βρίσκονται παντού γύρω μας, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε γιατί μας τραβάει τόσο πολύ το να δείχνουμε και να νιώθουμε πλούσιοι. Σίγουρα, το να ντυνόμαστε με τρόπο που αποπνέει πολυτέλεια και οικονομική ευμάρεια μπορεί να μας δώσει αυτοπεποίθηση ή ακόμα και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Η επιθυμία να δείχνουμε πλούσιοι, μάλλον δεν συνδέεται τόσο με τον υλισμό, όμως αποτελεί έκφραση της προσδοκίας για μια καλύτερη, πιο εκλεπτυσμένη ζωή. 

Για τη Laura Beltrán-Rubio, ιδρύτρια της πλατφόρμας για την ιστορία της μόδας, «Culturas de Moda», η αισθητική του «quiet luxury»  μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επανάσταση για τη γενιά Z. «Η μόδα ήταν πολύ “δυνατή” και με πολλά λογότυπα τα τελευταία χρόνια, οπότε τείνω να πιστεύω ότι μπορεί να τη βλέπουν ως μια αντιπρόταση σε όλα αυτά», έχει σημειώσει η ίδια, σύμφωνα με το Refinery29.

Από την άλλη, για τον Jonathan Square, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Σχεδιασμού Parsons, το ζήτημα έγκειται στην ταχεία ιεράρχηση της «αθόρυβης πολυτέλειας» έναντι των μαξιμαλιστικών στιλ, με τον ίδιο να τονίζει:

«Δεν θα υπήρχε απολύτως τίποτα κακό με τον μινιμαλισμό, ωστόσο νομίζω ότι γίνεται προβληματικό όταν το ενδιαφέρον σου είναι να δείχνεις ανωτερότητα». «Οι άνθρωποι λένε ευθέως ότι επιδιώκουν την αισθητική της “αθόρυβης πολυτέλειας” ή του “παλαιού χρήματος”, σαφώς για ταξικούς λόγους». 

Έλλειψη διαφορετικότητας 

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε το εξής: Η επιδίωξη της κομψότητας πρέπει να είναι μια «γιορτή» του προσωπικού μας στιλ και της αυτοέκφρασής μας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τον πλούτο.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η τάση του «quiet luxury» & «old money» είναι σαγηνευτική, αλλά είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι η κομψότητα είναι πολλά περισσότερα από απλά ρούχα. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που «χτίζεται» από τον τρόπο που μιλάμε, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. 

Η αληθινή κομψότητα δεν γνωρίζει σύνορα, μα αναγνωρίζει την ομορφιά στη διαφορετικότητα. Δεν «καταπνίγει» την ατομικότητα, δεν κυνηγά την ίδια εμφάνιση, δεν περιορίζει τις επιλογές μας και προφανώς εκτείνεται πέρα από τα υλικά αγαθά. 

Αν η αισθητική της «ήσυχης πολυτέλειας» σε ελκύει, τότε «αγκάλιασέ» τη, έχοντας πάντα επίγνωση ότι κανείς δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος λόγω των επιλογών του στη μόδα. Από την άλλη, αν απολαμβάνεις τα τολμηρά ρούχα, τα έντονα κοσμήματα και αξεσουάρ, τότε μείνε πιστ@ στο στιλ σου.

Στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο της μόδας, όπου κάθε τάση εξετάζεται εξονυχιστικά, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι τα ρούχα μπορούν να αποτελέσουν έναν ευχάριστο τρόπο να εκφραστούμε. Η μόδα είναι μια μορφή τέχνης και, όπως κάθε τέχνη, έτσι και εκείνη αποτελεί έναν καθρέφτη της κοινωνίας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα