Μάλιστα, το «γυαλί» φιλοξένησε τηλεοπτικές σκηνές-γροθιά στο στομάχι στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες μας υπενθύμισαν τί εστί «διαφορετικότητα», «κακοποίηση», «στίγμα», «κατακραυγή» και πώς σηματοδοτείται η αποδοχή της – ή μη – από το εκάστοτε κοινωνικό σύνολο.

«Άγριες Μέλισσες»: Το γκέι φιλί, το ΕΣΡ και ο ενθουσιασμός των τηλεθεατών

Όπως καθετί σε τούτη την κοινωνία, έτσι και το ΕΣΡ έχει δείξει να εξελίσσεται και να συμβαδίζει με τη συμπερίληψη τα τελευταία χρόνια. Διότι, δυστυχώς, στο παρελθόν μοίραζε αβέρτα πρόστιμα για ερωτικές σκηνές μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου – με αποκορύφωμα το φιλί των ηθοποιών, Περικλή Ασημακόπουλου και Κώστα Κάππα, στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Κλείσε τα μάτια».

Τότε, το ΕΣΡ χαρακτήρισε τη σκηνή «χυδαία και απαράδεκτη», επιβάλλοντας πρόστιμο 100.000€ – μία κίνηση που αποτέλεσε έναυσμα για ρεπορτάζ στο BBC – και μας γελοιοποίησε διεθνώς. Ωστόσο, έπειτα από τόσο μελάνι που έχει χυθεί για έννοιες, άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως «ισότητα» και «κατάρριψη των (έμφυλων) στερεοτύπων», το ΕΣΡ δεν δημιούργησε κωλύματα στην προβολή αντίστοιχης σκηνής στην άκρως επιτυχημένη σειρά, «Άγριες Μέλισσες».

Μάλιστα, οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα έσπευσαν να επικροτήσουν τη σκηνή αυτή, διότι  αποδείχθηκε πως ακόμη και η μυθοπλασία συμβαδίζει με τις τρέχουσες κοινωνικές απαιτήσεις – ως είθισται.

«Στα 4»: Η καθημερινότητα μιας ανάπηρης γυναίκας μέσα από τα μάτια της Γεωργίας Καλτσή

Σε αυτή την περίπτωση, η παρουσίαση μιας μεμονωμένης σκηνής θεωρείται κάτι παραπάνω από περιττή, αφού η σειρά «Στα 4» είναι μια μαύρη κωμωδία που πάει, εξ ολοκλήρου, κόντρα σε κάθε στερεότυπο γύρω από τα άτομα με αναπηρία. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της ελληνικής μυθοπλασίας, αφού η Γεωργία Καλτσή, μια κοπέλα που έχει εκφραστεί ανοιχτά για την περιπέτεια που της άφησε μόνιμη αναπηρία, πρωταγωνιστεί ως «Στέλλα», μια νέα γυναίκα που καλείται να αντιμετωπίσει τη στενόμυαλη, γεμάτη προκαταλήψεις κοινωνία.

Με πολύ χιούμορ και σαρκασμό, η τηλεοπτική Στέλλα έρχεται να μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάτι ακατόρθωτο, ακόμα κι όταν μπαίνουν στο παιχνίδι αντικειμενικές δυσκολίες.

«Maestro»: Η διπλή κακοποίηση και η κραυγή απόγνωσης της Μαρίας Καβογιάννη

Η Μαρία Καβογιάννη προκάλεσε ανατριχίλα στο τηλεοπτικό κοινό με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στη σειρά «Maestro», όταν συνειδητοποίησε ότι ο βίαιος, τηλεοπτικός σύζυγός της κακοποίησε σεξουαλικά την κοπέλα του γιου τους. Παρά το γεγονός ότι όρθωσε το ανάστημά της και τον κατηγόρησε ευθέως για τις πράξεις του, εκείνος την ξυλοκόπησε και πάλι.

Σε κατάσταση απόγνωσης, βαθύτατης οργής και πόνου, ομολόγησε την κατάσταση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, επισημαίνοντας πως οι αστυνομικές αρχές παραμένουν άπραγες, παρ’ όλο που γνωρίζουν ότι ασκείται συστηματικά ενδοοικογενειακή βία. Ανεξαρτήτως αν είναι κάποιος φαν του Παπακαλιάτη ή όχι, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η εν λόγω σκηνή έχει ξεκάθαρα κοινωνικές προεκτάσεις και αναφέρεται στα «σάπια» κομμάτια της κοινωνίας και τα καλά κρυμμένα, σκοτεινά μυστικά που κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες και υποκριτικά χαμόγελα.

«Το Βραχιόλι της Φωτιάς»: Τα δεινά του αντισημιτισμού, η τραγική μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και οι κοινωνικές προκαταλήψεις

Βασισμένη στο ομώνυμο, βιωματικό βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, το «Βραχιόλι της φωτιάς» αποτελείται από οκτώ επεισόδια, τα οποία μετέφεραν στη μικρή οθόνη της ΕΡΤ τις βάρβαρες και απάνθρωπες καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Με φόντο τον αντισημιτισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύουμε στο Άουσβιτς, στη βαναυσότητα των Ναζί και στα στενά, τότε, καλούπια της κοινωνίας, τα οποία ήθελαν τη γυναίκα αυστηρά στο νοικοκυριό και απαγόρευαν τη σύναψη σχέσης ανάμεσα σε Εβραίους και Χριστιανούς.

Μια τηλεοπτική πανδαισία, η οποία έλαβε διθυράμβους από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Φιλοξενώντας τη συγγραφέα του βιβλίου, η ίδια εξέφρασε την ελπίδα: «Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, η οποία παρέμενε για πολύ καιρό ταμπού στην Ελλάδα, να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό και να καταπολεμήσει τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υφίστανται για την κοινότητα αυτή».

«Σέρρες»: Η αποδοχή της έμφυλης ταυτότητας συναντά τη μεγαλοφυΐα που ακούει στο όνομα, Γιώργος Καπουτζίδης

Μια σειρά-ωδή στη διαφορετικότητα, στην αποδοχή της και στην κατάρριψη των ταμπού. Ο Οδυσσέας ζει για χρόνια στην Αθήνα, όμως ένα δυσάρεστο γεγονός τον αναγκάζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη του, στις Σέρρες. Αν και η σχέση του με τον πατέρα του, Λευτέρη, έχει περάσει από διάφορες διακυμάνσεις, προσπαθούν να γνωριστούν, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να δεθούν ουσιαστικά.

Πράγματι, μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι συγκίνησης και γέλιου, πατέρας και γιος θα καταφέρουν να συμφιλιωθούν τόσο με τις διαφορές τους, όσο και με την απώλεια, ενώ παράλληλα θα αντιληφθούν πόσο πιο όμορφος είναι ο κόσμος όταν ο καθένας αποδέχεται τον εαυτό του και τους γύρω του, όπως ακριβώς είναι. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια σκηνή, ίσως είναι μια εξ αυτών που ο Λευτέρης συζητά πολύ ανοιχτά με το γιο του για τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο Γιώργος Καπουτζίδης θα εξομολογηθεί αργότερα πως τη σειρά αυτή «την έγραψε για τα γκέι παιδιά στην επαρχία».

Και θα συνεχίσει, γράφοντας:

«…Για τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, που μπορεί να τους ήρθε λίγο ζόρικο στην αρχή, αλλά δε σταμάτησαν να μας αγαπάνε. Ίσως μάλιστα να μας αγάπησαν και περισσότερο από πριν, αντιλαμβανόμενοι πόσο ανάγκη είχαμε την αγάπη τους, την έγραψα για τους στρέιτ φίλους μας που δεν μας διαχώρισαν ποτέ από την παρέα αντιμετωπίζοντας μας ως κάτι διαφορετικό, αλλά και για όσους από εσάς, στο πέρασμα των χρόνων, εξελιχθήκατε με αξιοθαύμαστο τρόπο και διαγράψατε από τη φρασεολογία σας το σαχλό κλισέ: “Δε με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου”, γιατί πολύ απλά καταλάβατε ότι δεν ήταν ποτέ το κρεβάτι το θέμα».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα