Καύσωνας, φωτιές, θάνατοι.

Το φετινό καλοκαίρι μας έχει προσφέρει έναν καύσωνα, που μάλλον δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε σε «κύματα», αφού μοιάζει ατέλειωτος. Ανεξέλεγκτες φωτιές, πύρινα μέτωπα που κατακαίνε την Ελλάδα για μέρες, χωρίς σταματημό. Ανθρώπους που χάνουν περιουσίες, κόπους μιας ζωής, την ώρα που η ίδια τους η ζωή κινδυνεύει και κανείς δε μπορεί να τους πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που στα κανάλια, οι ειδικοί μας προειδοποιούν για: «Ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, τις επόμενες μέρες» και πως «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Εύλογα μας γεννιέται η απορία αν με «τα δύσκολα» εννοούν να θρηνήσουμε και ζωές. Όπως αυτές που θρηνούμε σήμερα, με τους δύο νεκρούς πιλότους, που χάθηκαν μετά την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair, το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια.

Η Ρόδος καίγεται για 9η μέρα

Ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο δεν έχει τελειωμό. Η φωτιά ξεκίνησε την Τρίτη 18 Ιουλίου σε δάσος μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα, αλλά οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν και καίνε έως και αυτή την ώρα.

Ναι, διανύουμε την 9η μέρα που, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσής της, η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ τώρα εστιάζεται κυρίως στις περιοχές των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από την περιοχή του Γενναδίου με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου, μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους, που, με όσα μέσα διέθεταν, έσπευσαν στο σημείο, έκαναν όλο το βράδυ και κάνουν και μέχρι αυτή τη στιγμή υπεράνθρωπες προσπάθειες να τη σβήσουν, ώστε να μην απειλήσει οικισμούς.

Βίντεο στα social media, δείχνει άνθρωπο να οδηγεί έναν εκσκαφέα κυριολεκτικά πάνω στη φωτιά, μήπως και μπορέσει να σβήσει τις πολλές εστίες.

Οι εκκλήσεις των πολιτών είναι σπαρακτικές. Οι άνθρωποι παρακαλούν για βοήθεια, για κινητοποιήσεις. «Αυτή είναι η κατάσταση στη Ρόδο τις τελευταίες ώρες. Είμαστε αβοήθητοι και κινδυνεύουμε. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Φίλοι, βοηθήστε να μεταδοθούν αυτές οι εικόνες. Να γίνει γνωστό. Να υπάρξει κινητοποίηση».

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση για 9η μέρα, οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να τεθεί όλο το νησί της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι. Ή μάλλον αν θα γίνει κάτι σωστά.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση και στην Κέρκυρα

Κι ενώ στην Κάρυστο, την περιοχή που θρηνεί δύο αδικοχαμένες ζωές, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, με κάποιες πολύ μικρές εστίες, μακριά από οικιστικές περιοχές, το άλλο ενεργό μέτωπο εντοπίζεται στην Κέρκυρα. Και συγκεκριμένα, στην βορειοανατολική, κυρίως, Κέρκυρα, όπου οι χθεσινές καιρικές αστάθειες, με τις αλλαγές της κατεύθυνσης των ανέμων, προκάλεσε πολλές αναζωπυρώσεις, που κατευθύνθηκαν κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού και συγκεκριμένα προς τις περιοχές Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, Απραός και Καλαμάκι, όπου και ήχησε το 112.

Οι οικισμοί εκκενώνονται μέχρι και τώρα ο ένας μετά τον άλλον, άλλοι επειδή πρέπει κι άλλοι για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις κάνουν, για ακόμη μία φορά, ό,τι μπορούν.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Οι ώρες και δυστυχώς και μέρες που περνάμε είναι πολύ δύσκολες. Πιο δύσκολες, όμως, είναι για εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, δίπλα στις εστίες. Είτε πρόκειται για κατοίκους, είτε για πυροσβέστες ή εθελοντές. Αυτοί οι άνθρωποι μας χρειάζονται.

Η προσφορά όλων μας σε κάθε πύρινο μέτωπο είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Εκτός, λοιπόν, από τα είδη πρώτης ανάγκης, που μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς, αν βρίσκεται σε κοντινή περιοχή, υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε και όσοι βρισκόμαστε μακριά.

Το Humanity Greece είναι μία εθελοντική ομάδα που παρέχει στήριξη και ανακούφιση σε ευάλωτους ανθρώπους της χώρας μας. Ειδικά σε τέτοιες στιγμές, η συμβολή του οργανισμού είναι πάρα πολύ σημαντική. Γι’ αυτό, λοιπόν, στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο του Oργανισμού, που βρίσκεται στην οδό Μυλλέρου 76 στο Μεταξουργείο, μπορούμε να προσφέρουμε πράγματα, που θα σταλούν με τη σειρά τους σε εθελοντές, πυροσβέστες, πολίτες και σε Κέντρα Υγείας. Μερικά εξ’ αυτών είναι:

 • Ισοτονικά
 • Φυσιολογικούς ορούς σε αμπούλες
 • Κολλύρια
 • Γυαλιά εργασίας για πυροσβέστες
 • Pulvo – Nebacitin Spray πούδρα
 • Bepanthol, κρέμες για εγκαύματα
 • Γάζες, επίδεσμοι
 • Betadine, Hibitane, παυσίπονα
 • Μπισκότα, Ρυζογκοφρέτες, Μπάρες δημητριακών, Crackers
 • Σακούλες σκουπιδιών μεγάλες
 • Γάντια μιας χρήσης

Ήδη η προσφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Και αυτό ονομάζεται αλληλεγγύη!

Για περισσότερες πληροφορίες, παρέχεται και 24ωρη Γραμμή Επικοινωνίας, που εξυπηρετεί και ενημερώνει όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν: 210 5226 379.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα