Πυρκαγιές στην Αττική: Πώς μπορώ να βοηθήσω; Που μπορώ να προσφέρω και τι;

Βλέποντας τον χαμό που επικρατεί από το πρωί σε social media και ειδήσεις, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την δύσκολη κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Αττική. Η κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί, είναι ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που καλούνται να ξαναζήσουν κάθε Καλοκαίρι χωρίς να ξέρουν πότε θα σταματήσει.

Δυστυχώς, όσο και αν αισθανόμαστε ένα τσούρμο ανήμποροι άνθρωποι, κρυμμένοι πίσω από τις οθόνες μας, η πραγματικότητα είναι πως όλοι αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήσαμε έναν “Οδηγό Παροχής Βοήθειας” προς όλους. Μαζέψαμε τα: Τρόφιμα, εθελοντές, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή, ώστε ο καθένας από εμάς να μπορέσει να βοηθήσει έμπρακτα.

Αρκετές οργανώσεις έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα αγαθά, και να συντονίσουν την δράση των εθελοντών ώστε να μοιραστούν στους πληγέντες σωστά, χωρίς να υπάρξουν τυχόν προβλήματα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πού μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια και πως, χωρίς να εμποδίζουμε το έργο των αρμόδιων ομάδων και οργανώσεων, και πως μπορούμε να βοηθηθούμε σε περίπτωση που εμείς ή κάποιος γνωστός μας το έχει ανάγκη.

Ανθρωπιστική βοήθεια – Εθελοντισμός

 • Η κοινωνική οργάνωση “Ο άλλος άνθρωπος” αναζητά εθελοντές. Στήνουν τσουκάλι με ζεστό φαγητό για όλους στον Γέρακα, στα ΚΑΠΗ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 44. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο μαγείρεμα και τη διανομή φαγητού για εθελοντές και πυροσβέστες, μπορεί να έρθει στο σημείο.
 • Το Φυσιοθεραπευτήριο Back2Health που βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 68 & Μαρώνειας 12 στην Νίκαια, στέκεται δίπλα στους πυροσβέστες & τους εθελοντές και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν τραυματιστεί στην προσπάθεια πυρόσβεσης στο πεδίο της μάχης.
 • Το iasis.gr προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στην γραμμή 10306 για όσους έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Καλέστε τους αμέσως αν βρίσκεστε σε ανάγκη ή αν γνωρίζετε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη.
 • Σύμφωνα με το Dogs’ Voice, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος, υπάρχει ανάγκη για εθελοντές με laptop, τουλάχιστον 3 άτομα. Επίσηςμ αναζητούν εθελοντές για να κουβαλήσουν crate και να στήσουν τον κάτω χώρο παραμονής των πυρόπληκτων ζώων.
 • Το φαρμακείο “Γιαννοπούλου” στην Λεωφ. Μεσογείων 379, στην Αγία Παρασκευή προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όποιον έφυγε γρήγορα και δεν μπόρεσε να πάρει τα φάρμακά του, και επιπλέον προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, ορούς, γάζες κ.λπ.), για να τα μεταφέρει σε οποιοδήποτε σημείο τα χρειάζονται.

Τρόφιμα – φάρμακα – αγαθά

 • “Ο άλλος άνθρωπος” κάνει έκκληση για νερά, χυμούς, γάλατα, σάντουιτς, κρουασάν, μπισκότα, φυσικά δάκρυα, φυσιολογικούς ορούς. Τα αγαθά συγκεντρώνονται σε 3 σημεία: 1) Κεραμεικός, Μεγάλου Αλεξάνδρου 109  2) Χαλάνδρι, Ανδρέα Παπανδρέου 28   3) Γέρακας, Εθνικής Αντιστάσεως 44
 • Στο Happies Bar στην Βασιλέως Γεωργίου Β5 στην Παλλήνη, έχουν συγκεντρώσει νερά, τρόφιμα, και είδη πρώτης ανάγκης. Όποιος χρειαστεί κάτι ή θέλει να προσφέρει, μπορεί να περάσει από εκεί.
 • Το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Μαραθώνα συλλέγει μικρά μπουκαλάκια νερού, ισοτονικά ποτά, μπάρες δημητριακών & πρωτεϊνης στην έδρα τους, Περιπάτου & Ορεστιάδος, στην Αγία Μαρίνα.
 • Το σωματείο Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού στην οδό Κωνσταντίνου Κεντέρη 11, συγκεντρώνουν ισοτονικά ποτά, σνακ, κρέμες εγκαυμάτων, ξηρά τροφή για κοινωνικές κουζίνες, φυσικά δάκρυα και μπάρες δημητριακών.
 • Το iasis.gr στην Πολυβίου Δημητρακοπούλου 18, στα Άνω Πατήσια  συλλέγει νερά, ισοτονικά, χυμούς, μπισκότα, κρουασάν, κριτσίνια, φυσιολογικούς ορούς, γάζες, κολλύρια, κρέμες για εγκαύματα.
 • Στην οδό Σωκράτους & Σοφοκλέους υπάρχουν διαθέσιμα σκεύη συσκευασίας. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, στο: 210 523 2182.

Φιλοζωικές οργανώσεις

 • Το Dogs’ Voice κάνει έκκληση αν υπάρχει εταιρεία που μπορεί να προσφέρει τέντες επαγγελματικές και σκίαστρα να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους. Επίσης χρειάζονται άμεσα λουριά και περιλαίμια, χαρτοταινίες, crate, γραφική ύλη και μπολ τροφής/νερού στο Αστήρ Λατώ στο Γαλάτσι. Παρακαλώ καλέστε τους αν δείτε κάποιο ζώο που κινδυνεύει ή χρειάζεται βοήθεια. 

 • Αν βρείτε τραυματισμένα άγρια ζώα, καλέστε άμεσα τον οργανισμό Anima στο 6972664675.

 • Η Ένωση Κτηνιάτρων Ελλάδος αυτήν την στιγμή στήνει σταθμό περίθαλψης ζώων στο Λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι. Υπάρχει ανάγκη για γάντια, γάζες, φυσιολογικούς ορούς, συσκευές χορήγησης υγρών, αναπλαστικές αλοιφές, λευκοπλάστ, επιδέσμους, μπεταντίν, χαρτί κουζίνας, απολυμαντικά επιφανειών.

Ας βοηθήσει ο κάθε ένα από εμάς όσο και όπως μπορεί. Από όπου κι αν βρίσκετε. Μέρες σαν κι αυτές μπορούμε να αποδείξουμε ότι όσο αντίξοες κι αν είναι συνθήκες της κοινωνίας μας, εμείς επιλέγουμε να είμαστε ακόμα άνθρωποι. ⁠

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα