Σε μία εποχή που μέχρι πρότινος ο πόλεμος στην Ευρώπη φαινόταν να υπήρχε μόνο σε βιβλία της ιστορίας, βρισκόμαστε ξανά σε ένα νέο κεφάλαιο του αιματηρού τόμου της ανθρωπότητας και των πολέμων.
Σχεδόν 8 χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, στις 20 Φεβρουαρίου 2014, η Ρωσία δίνει το πράσινο φως στην πλήρη εισβολή της Ουκρανίας. Υπό την ψευδή δικαιολογία της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία μετατρέπεται από μια φιλήσυχη Ευρωπαϊκή χώρα, σε πεδίο μάχης. Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία έφερε σαν αποτέλεσμα να χάσουν πάνω από 3 εκ. οικογένειες τα σπίτια τους.
Ταυτόχρονα, ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού και η ανικανότητα του ρωσικού στρατού να τηρήσει την παύση πυρών για να επιτραπεί η φυγή σε αμάχους, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η ιστορία και τα πως φτάσαμε ως εδώ
Η Ουκρανία, συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά ότι όποιες καλές σχέσεις είχαν με τους Ρώσους ανήκουν στο παρελθόν. Από τις προσπάθειες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέχρι και την δημιουργία στενών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη της, προσπαθεί συνεχώς να αποφύγει οποιαδήποτε εξάρτηση προς την Ρωσία. Αν και ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος κ. Ποροσένκο, είχε κλίση στην πιο ρωσοφιλική διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Ζελένσκι έχει αποδείξει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία, τα τελευταία χρόνια, πολεμούσε εγχώριους πολέμους, που δημιουργήθηκαν λόγω της εισβολής στην Κριμαία, με ρωσόφιλους αντάρτες που έχουν ανακηρύξει de facto κράτη μέσα στην Ουκρανία, τα Λουχάνσκ και Ντόνετσκ στην περιοχή Ντονμπάς και τα οποία για χρόνια λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από την Ρωσία. Η αποκορύφωση αυτού ήταν η αφορμή για να οδηγήσει στην εισβολή της Ουκρανίας από την Ρωσία.
Υπό την ψεύτικη δήλωση ότι η Ουκρανία έχει πέσει θύμα ναζιστικής κυβέρνησης και ότι ο Ρωσικός στρατός υπερασπίζεται τα σύνορα τους, ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε να σπείρει τον θάνατο και τον φόβο σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι και σήμερα, η ρωσική κυβέρνηση κρύβει το πόσες ζωές έχουν χαθεί συνεχίζοντας να ονομάζει την εισβολή σαν “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και δηλώνοντας πολύ χαμηλούς αριθμούς πεσόντων.
Πάνω από 5 χιλ. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 3000 πολίτες έχουν πεθάνει από βομβαρδισμούς άμαχου πληθυσμού. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι αληθινοί αριθμοί που, δυστυχώς, μόνο μετά τον πόλεμο θα μπορούν να υπολογιστούν, θα είναι άκρως μεγαλύτεροι.
Ένας πόλεμος βασισμένος στην προπαγάνδα
Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου παραδέχονται ότι όλο αυτό στηρίχθηκε σ’ ένα τεράστιο ψέμα. Η ρωσική κυβέρνηση έστησε ένα καλοδουλεμένο ψέμα. Ο ρωσικός στρατός ήταν γενικώς απροετοίμαστος, και παραμυθιασμένος από διάφορα προσχήματα και υποσχέσεις.
Άλλοι νόμιζαν πως πήγαν να απελευθερώσουν Ουκρανούς πολίτες από μία ναζιστική κυβέρνηση που τους καταπίεζε και ότι ο Ουκρανός πληθυσμός θα τους υποδεχόταν με ανοιχτές αγκαλιές. Άλλοι πάλι, νομίζαν πως ήταν μία στρατιωτική άσκηση, ακολουθώντας οδηγίες από τους ανωτέρους τους. Εντούτοις, βρήκαν μια χώρα έτοιμη να παλέψει για την πατρίδα της, την περιουσία της και τον κόσμο της.
ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη, υπολογίζουν ότι 3.000-10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τις ζωές τους και τουλάχιστον 14.000-21.000 έχουν τραυματιστεί. Η έλλειψη φαγητού, νερού και του ηθικού των Ρώσων στρατιωτών είναι αισθητή. Υπό τον φόβο ανακάλυψης τους από τη ρωσική ηγεμονία, πολλοί έχουν οδηγηθεί στο να πυροβολούν τα πόδια τους με Ουκρανικό οπλισμό, έτσι ώστε να αποφύγουν την κατηγορία εγκατάλειψης πολέμου, κάτι που θεωρείται πράξη προδοσίας και η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια φυλάκισης στη Ρωσία.
Το αντίπαλο στρατόπεδο
Η απροθυμία του Ρώσου προέδρου να βρεθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του δείχνει πως, όσες διαπραγματεύσεις και αν έχουν λάβει μέρος μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο πλευρών και οι όποιες προσπάθειες για παύση πυρών, έχουν αποβεί άκαρπες. Ενώ είχαν φτάσει σε κάποια συμφωνία για τη χρήση ανθρωπιστικών διαδρόμων για την φυγάδευση άμαχου πληθυσμού, η ρωσική πλευρά για ακόμη μια φορά ανυπακούει.
Η Ρωσία θέτει προϋποθέσεις για να επιτραπεί φυγάδευση μόνο προς την χώρα τους, κάτι που οι πολίτες δεν επιζητούν θέλοντας να ξεφύγουν από τον Ρώσο εισβολέα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ρωσικός στρατός δεν τηρεί καν την παύση πυρών. Τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν τον κ. Ζελένσκι να κατηγορεί τη Ρωσία για τη σύλληψη και την αιχμαλωσία μιας ανθρωπιστής συνοδείας που μετέφερε προμήθειες προς άμαχο πληθυσμό.
Η ανυπακοή σ’ όλο της το μεγαλείο
Τι κι αν η Ρωσία έχει λάβει αμέτρητες κυρώσεις από τις περισσότερες Δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους της Ουκρανίας, τι κι αν έχουν αποκοπεί από σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, η στάση τους μένει άκαμπτη. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι αυτός ο πόλεμος παραμένει ο πόλεμος του κ. Πούτιν όχι του ρωσικού λαού.
Πολλοί Ρώσοι έχουν αποκοπεί από την πραγματικότητα λόγω προπαγάνδας από την Ρωσική κυβέρνηση και πολλοί υποφέρουν λόγω του πολέμου αυτού χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν γιατί η χώρα τους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον των δύο αυτών χωρών αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι για το οποίο θα μας κρίνουν οι νέες γενιές στα βιβλία της ιστορίας.