Αντιδράσεις έχουν ξεσηκωθεί μετά από ένα αποκαλυπτικό άρθρο της ΕΦΣΥΝ για όσα έγραφε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα 24 του χρόνια. Μήπως ο κ. Κασσελάκης στρέφει το τιμόνι του κόμματος προς τα δεξιά;

Ουκ ολίγα έχουν γραφτεί από τότε που «έσκασε» από το πουθενά ο Στέφανος Κασσελάκης, σαν ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα που τράβηξε πάλι την προσοχή στον μισοπεθαμένο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάμερες ακολουθούσαν κάθε του βήμα, ο κόσμος έμαθε πώς πίνει τον καφέ του, ότι με τον σύντροφό του Tyler McBeth μόλις παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ και μαζί έχουν ένα σκύλο, την Farlie, ένα πορτογαλικό θαλασσόσκυλο. 

Η κάλυψη αναφορικά με την προσωπική ζωή του Στέφανου Κασσελάκη έλαβε διαστάσεις reality show, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την πολιτική μας κουλτούρα, αλλά και την εμμονική επιλογή του ίδιου για αυτοπροβολή με τέτοιους όρους. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία εντελώς αποπολιτικοποιημένη celebrity φιγούρα που φωνασκεί για την επιχειρηματική του επιτυχία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ως «αυτοδημιούργητος εφοπλιστής». Ωστόσο, τις ουσιαστικές τοποθετήσεις για τα πολιτικά πράγματα εδώ τις έχει αφήσει επιμελώς στην άκρη.

Ο Δημήτρης Ψαρράς, έγκριτος ερευνητής δημοσιογράφος, το αρχείο του οποίου μετρά δεκαετίες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, εντόπισε και ανέλυσε δεκάδες κείμενα που έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον «Εθνικό Κήρυξ», την εφημερίδα για την ελληνική Διασπορά στις ΗΠΑ.

Το κείμενό του «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια» μπορεί να ιδωθεί ως μια απάντηση στο τι πρεσβεύει στ’ αλήθεια ο κ. Κασσελάκης. 

Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και σε αυτήν την έρευνα, βέβαια, δεν είχε γίνει άλλη ενδελεχής αναζήτηση για τα πιστεύω ενός ανθρώπου που έθετε υποψηφιότητα για την ηγεσία ενός κόμματος; Τι μπορεί να εξυπηρετεί το γεγονός ότι δεν είχε δημοσιευτεί κάτι πριν τις εκλογές; Ερωτήματα για δυνατούς λύτες…

Ποιες είναι πραγματικά οι πολιτικές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη;

Το άρθρο του Ψαρρά ξεκινάει από το σχόλιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στον Σταύρο Θεοδωράκη, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα». Στη συνέχεια, διαβάζουμε δηλώσεις του Κασσελάκη, με το ψευδώνυμο «Αριστοτέλης Οικονόμου», εναντίον των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρήσεων και της μείωσης των μισθών, τις οποίες μόνο ένας δεξιός και νεοφιλελεύθερος θα έκανε.

Για παράδειγμα, είχε γράψει την περίοδο της συγκυβέρνησης Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ που απέλυαν δημοσίους υπαλλήλους: «Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας».

Πιστός στα “Reaganomics”, πρέσβευε την ίδια οικονομική πολιτική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τοποθετούνταν, επίσης, απέναντι και κόντρα στην Αριστερά και οτιδήποτε προοδευτικό, με καθαρά αντικομμουνιστική ρητορική: «Είναι απίστευτο πως το Κοµµουνιστικό Κόµµα πήρε το 8,1% των ψήφων σε µια ανεπτυγμένη χώρα, όπως η Ελλάδα». 

Στις εκλογές του 2012 μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης δήλωνε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα: αν η Κεντροδεξιά δεν συσπειρωθεί αρκετά ώστε να μπλοκάρει τα πιο δημαγωγικά κόμματα της Αριστεράς, ένα συστημικό γεγονός δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας» (19.5.2012).

Στο άρθρο της ΕΦΣΥΝ, διαγράφεται ξεκάθαρα η πολιτική θέση του μέχρι και τον Μάιο που μας πέρασε (ναι, του 2023), αφού έγραφε πριν λίγους μήνες ότι «από τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να ενισχυθούν κοινωνικές προτεραιότητες» και πως μια κοινωνία χωρίς τράπεζες είναι «στη σφαίρα της ουτοπίας».

Συν τοις άλλοις, τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε στην «Καθημερινή» τη βαθιά του πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» είχε γράψει άρθρο με τίτλο: «Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά δεξιά. Η Αριστερά μένει σε σοκ».

Τι απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τις αποκαλύψεις

«Δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μετά το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, που αποκάλυψε τα άρθρα που υπέγραφε ως Αριστοτέλης Οικονόμου στον «Εθνικό Κήρυκα», στα οποία επιχειρηματολογούσε μεταξύ άλλων υπέρ της μείωσης μισθών. Φαιδρό επιχείρημα. Από πότε κάνεις στροφή 180 μοιρών στις πολιτικές σου θέσεις και δεν θυμάσαι κιόλας τι πρέσβευες πριν λίγα χρόνια;

«Ήμουν ένα παιδί το οποίο δούλευε σε έναν πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά» σχολιάζει, επιμένοντας να ρίχνει το βάρος στον νεότερο εαυτό του. Δηλαδή, τα νέα παιδιά σήμερα -η νεολαία δηλαδή- που δουλεύουν σκληρά δεν είναι πολιτικοποιημένα όντα; Ή δεν είναι αρκετά ώριμη η νεολαία, ώστε να έχει στιβαρή πολιτική και αριστερή άποψη; Τι μήνυμα είναι αυτό για τις/τους νεαρές/-ούς ψηφορόρους του;

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, ο κ. Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS FM το πρωί της Κυριακής είπε: «Ο 24χρονος Στέφανος ίσως να μην ψήφιζε για τον 35χρονο Στέφανο», προσθέτοντας το ακόμη πιο εξοργιστικό: 

«Ήμουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου. Ήταν ένας τομέας, ο χρηματοοικονομικός, που είχε ακόμη μεγάλη τοξικότητα και αναβρασμό μέσα του. Ήμουν ένα παιδί της ομογένειας τότε που ήταν πολύ νευριασμένο με αυτά που γινόντουσαν στην Ελλάδα». 

Έγινε ο Κασσελάκης αριστερός από σκληρός δεξιός και νεοφιλελεύθερος;

Κι αν δεχτούμε ότι ο άνθρωπος αλλάζει απόψεις –που συνήθως λένε ότι ο άνθρωπος συντηρητικοποιείται μεγαλώνοντας–, έστω ότι ο κύριος Κασσελάκης ακολούθησε την αντίθετη πορεία.

Πού βρίσκεται αυτή η αποδεδειγμένη αλλαγή; Που είναι τα γραπτά του και οι πράξεις που φανερώνουν το πολιτικό σκεπτικό του, τις αλλαγές στα ιδεώδη και τις αρχές του;

Είναι σεβαστό ο Στέφανος Κασσελάκης να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αλλαγή θέσης και στάσης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει στην πράξη, αφού εκτός των άλλων και στην ομιλία του στο ΣΕΒ προ ολίγων ημερών έδειξε τα πιστεύω του, μιλώντας «ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης» και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: «Το άνοιγμα ιδιωτικών εταιρειών στον εργαζόμενο θα αποτελέσει μια μεγάλη κοινωνική τομή».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τις αρχές του. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αιωνίως το επιχείρημα ότι δεν ανήκει σε πολιτική οικογένεια και να ισχυρίζεται με λόγια του αέρα ότι έχει την ελευθερία να αλλάξει «προς το καλύτερο. Προς το Δίκαιο. Προς την Αριστερά».

Το αν θα είναι η ηγεσία Κασσελάκη «ταφόπλακα» για τον αριστερό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί. Αν δεν έχει φανεί ήδη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα