Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναμένεται η απαρχή της έκθεσης φωτογραφίας «Foodprint», η οποία εστιάζει στη μεσογειακή διατροφή.

Η φιλοσοφία πίσω από την έκθεση

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας, λόγω του μοναδικού συνόλου των ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα παρέχει, επίσης, λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, αποτελείται κυρίως από φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και φρούτα, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει ελάχιστα ή καθόλου ζωικά προϊόντα. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια διατροφική παράδοση που γεννήθηκε από τη φτώχεια, ένα είδος «διατροφής πείνας», το οποίο δημιουργήθηκε από κοινότητες αγροτών και ψαράδων που ζουν στη Μεσόγειο εδώ και αιώνες. Υπό αυτό το πρίσμα, η έκθεση «Foodprint» διερευνά γιατί η μεσογειακή διατροφή έχει σημασία για τη ζωή μας σήμερα. Συνδέοντας Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κύπρο και Κροατία, η έκθεση βασίζεται σε φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής.

Έκθεση φωτογραφίας «Foodprint»: Οι παράλληλες δράσεις και οι θεματικές

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις μαγειρικής και γαστρονομικούς περιπάτους. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι, η έκθεση είναι δομημένη γύρω από πέντε θέματα: Επιβιώνω, παρέχω, μαγειρεύω, τρώω και διατηρώ. Οι θεματικές αυτές διατρέχουν τη μεσογειακή διατροφή και αναδεικνύουν μια ολιστική προσέγγιση της διατροφής, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της καλής υγείας και στην παρακίνηση για βιώσιμη διαβίωση.

Το πρόγραμμα της έκθεσης

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πόρτες της στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση φωτογραφίας «Foodprint», με το συνολικό πρόγραμμα της δράσης να διαμορφώνεται ως εξής:

Εγκαίνια της Έκθεσης

14 Σεπτεμβρίου  | Ώρα: 19:00 – 22:00

Τα εγκαίνια θα συνοδεύονται από κέρασμα στην ταράτσα του ΕΜΣΤ με γεύσεις από χώρες της Μεσογείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Σπίτι της Κύπρου και τις Πρεσβείες του Μαρόκο και της Πορτογαλίας, τα καταστήματα  «Cibo Et Vino Deli» και το «Κελαρικό».

Προβολές Ντοκιμαντέρ | Το Τέλειο Γεύμα

13-19 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Κινηματογράφος Δαναός

Η έκθεση συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ «Το Τέλειο Γεύμα» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο αποκαλύπτει πώς και γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου, αλλά και πώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συλλογικό έργο στο ΕΜΣΤ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο ΕΜΣΤ

Μπορεί μία εικόνα να αποτυπώσει τις αξίες της μεσογειακής διατροφής; To «Foodprint», σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της καμπάνιας #Eat4Change και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας-Νεάπολης, προσκαλεί φωτογράφους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό φωτογραφικό έργο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής μέσα από τη φωτογραφία και να επικοινωνήσουν ιδέες πολιτιστικής κληρονομιάς, υγείας και βιωσιμότητας.

Συζήτηση με τη σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και τη δημοσιογράφο Αναστασία Μίαρη | Γαστρονομική κληρονομιά και Μεσογειακή Διατροφή

16 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Ώρα: 12:00 – 13:00

Πώς και πού μαθαίνουμε για τη γαστρονομική μας κληρονομιά;

Με καταγωγή από την Κρήτη, η σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια στο Λονδίνο και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο μαγειρικής «Aegean». Η δημοσιογράφος, Αναστασία Μίαρη (@matriarcheats), κατά την διάρκεια των πολλών της ταξιδιών έχει συλλέξει συνταγές και ιστορίες από γιαγιάδες σε όλο τον κόσμο για τα βιβλία της, «Grand Dishes» και «Γιαγιά».

Εργαστήριο φωτογραφίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

15, 17, 23 Σεπτεμβρίου  | Τοποθεσία: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & ΕΜΣΤ

Τριήμερο φωτογραφικό εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φωτογράφου Μυρτώς Παπαδοπούλου για νέους ηλικίας 13-17 ετών. Με αφετηρία προσωπικές ιστορίες που αναδεικνύουν τη σημασία που έχει το φαγητό στην καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες θα συνδέσουν τη φωτογραφία με τη διατροφή.

Εργαστήρια μαγειρικής για τη Μεσογειακή Διατροφή

20, 22, 27, 29 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Μαθήματα Μαγειρικής, Λ.Βουλιαγμένης 299, Άγιος Δημήτριος

Ανακαλύψτε τη μαγεία της μεσογειακής διατροφής μέσα από ειδικά μαθήματα μαγειρικής με θέμα: Όσπρια & Δημητριακά, Λαχανικά & Φρούτα, Comfort Meals & Fine Dining. Προσφορά 5 δωρεάν θέσεων ανά μάθημα, με σειρά προτεραιότητας με την επίδειξη εισιτηρίου από την προβολή της ταινίας «Το Τέλειο Γεύμα» στον κινηματογράφο Δαναό.

Διαγενεακό Εργαστήριο για τη Μεσογειακή Διατροφή

23 Σεπτεμβρίου, 7, 11, 25 Οκτωβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ

Θεωρείτε την καθημερινή μας διατροφή κάτι σταθερό και αμετάβλητο στο χρόνο;

Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο της ομάδας «Απουσία», άτομα διαφορετικών γενεών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, βιώματα, γνώσεις και απόψεις γύρω από τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του τότε και του τώρα.

Ελάτε να συζητήσουμε, να παίξουμε, να μοιραστούμε και να ανακαλύψουμε.

Εργαστήριο φωτογραφίας σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Cinemathesis

Κύκλος 2 Συναντήσεων 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου | Τοποθεσία: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  | Ώρα: 11:00-14:00

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες της μεσογειακής διατροφής;

Τι μπορούμε να μάθουμε παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας τις τροφές των Κυκλάδων;

Εργαστήριο για παιδιά και νέους ηλικίας 10+, στο οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες με τρόφιμα και μας λένε τη δική τους μεσογειακή ιστορία μέσα από τη φωτογραφία.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα