Η ενσυνείδητη διατροφή αποτελεί μια εμπειρία που κινητοποιεί όλα μας τα κομμάτια: 

Το σώμα, την καρδιά και το μυαλό μας, στην επιλογή, την προετοιμασία και την κατανάλωση της τροφής μας. 

Συμπεριλαμβάνοντας όλες μας τις αισθήσεις, μας βυθίζει στα χρώματα, τις υφές, τα αρώματα, τις γεύσεις – ακόμη και τους ήχους του ποτού ή του φαγητού.

Εξιτάρει την περιέργειά μας, ικανοποιεί την ανάγκη μας για παιχνίδι και βελτιώνει ουσιαστικά τη σχέση μας με την τροφή.

Ανοίγοντας, έτσι, για τα καλά το κεφάλαιο του «mindful eating», ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε έμπρακτα να το εντάξουμε στη ζωή και τη διατροφική μας συμπεριφορά!

Ξεκινώντας κάπως ανορθόδοξα, ας δούμε τι ΔΕΝ είναι η ενσυνείδητη διατροφή: 

Δεν είναι μια hippie φιλοσοφία, καθώς εκτενής σύγχρονη βιβλιογραφία επιβεβαιώνει την επίδρασή της στην βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς

Δεν είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους, με αρκετές μελέτες να δείχνουν πως ναι μεν μπορεί να προκύψει ως «παρενέργεια» της βελτίωσης της σχέσης του ατόμου με την τροφή του, αλλά δεν είναι ο πρωταρχικός της σκοπός. 

Το να τρως ενσυνείδητα δεν σημαίνει μόνο να τρως αργά και να μασάς καλά την τροφή σου. Θα έλεγα, μάλιστα, πως η αργή μάσηση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου – και ιδιαίτερα σημαντική όσο κάποιος είναι αρχάριος στο mindful eating. Όσο πιο «δεξιοτέχνης», όμως, είναι στο να είναι παρών, μπορεί να είναι και mindful αλλά και σβέλτος. Κι αυτό, γιατί το mindfulness αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία απέναντι στο φαγητό και το σώμα.

@awakenwings

In order to overcome stress eating, it is important to recognize the connection between the mind and the body. If the mind is weak, the body is likely to suffer as well. Therefore, the key to mastering stress eating is to take control of the mind. This involves being more aware and conscious of what you want, and setting an intention to overcome the habit. By doing so, you will be motivated to do the necessary research to identify the root cause of your stress eating, as well as the types of food that trigger the behavior. Once you have identified these triggers, you can take proactive steps to remove them from your environment. This might involve eliminating certain foods from your home or developing a more disciplined and intentional approach to your eating habits. Ultimately, it is up to you to take charge of your own health and well-being by cultivating a stronger and more resilient mind. Source: @ineverknewtv on YT Speaker: Paula Hurlock @paulahurlock Curated by Solomon Joseph – – #mindovermatter #stressmanagement #healthyhabits #mindfulness #selfdiscipline #intentionalliving #mentalhealth #selfcare #wellness #selfawareness #emotionalhealth #healthylifestyle #mindbodyconnection #overeating #eatingtriggers #mindfulnutrition #selfcontrol #healthychoices #selfimprovement #selfmotivation #personaldevelopment #mindpower #innerstrength #eatwellbewell #healthandwellness

♬ Ambient-style emotional piano – MoppySound

Mindful eating δεν σημαίνει να τρως το 100% των γευμάτων σου ενσυνείδητα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί από εμάς να ανεβάσουμε ρυθμούς. Είναι οκ αν κάποια φορά φας βιαστικά ή αν φας παραπάνω. Μέσα στο ευρύ φάσμα της ενσυνειδητότητας, θα είναι πιο εύκολο να παρατηρήσεις και την τάση σου να τρως ασυνείδητα. Άλλωστε, όπως είπαμε, βασική αρχή της ενσυνειδητότητας είναι τόσο η απουσία επίκρισης, όσο και η αυτοσυμπόνια

Με ποιους τρόπους μπορείς να γίνεις πιο mindful στη διατροφική σου συμπεριφορά;

Διαλογίσου

Η διαλογιστική πρακτική μπορεί να εκπαιδεύσει κάποιον να επανέρχεται στο παρόν, να συγκεντρώνεται στις φυσικές του αισθήσεις και να προσανατολίζεται στις πραγματικές ανάγκες του σώματός του. Κι αν δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις, υπάρχουν πολλές εφαρμογές πλέον, που προσφέρουν guided meditations – χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσεις περισσότερα από μερικά λεπτά την ημέρα. Ο διαλογισμός δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την ενσυνειδητότητα.

@lifeer.co

You always need to have a crystal clear mind. Meditate, eat healthy and sleep enough, so you can perform at your best. That’s when the real progress is made. Speaker: David Goggins – #davidgoggins #motivation #mindset #inspiration

♬ original sound – Lifeer

Slow down

Σκέψου πως πηγαίνεις ένα ταξίδι και οδηγείς με 200 km/ώρα. Προλαβαίνεις να απολαύσεις το φυσικό τοπίο και την ομορφιά που σε περιβάλλει; Σίγουρα όχι. 

Όπως είπαμε, το φαγητό έχει να προσφέρει πολλά ερεθίσματα στο σώμα μας, όπως είναι η γεύση, η υφή, η θερμοκρασία και τα αρώματά του, τα οποία – όπως είναι λογικό – δεν αντιλαμβανόμαστε όταν τρώμε βιαστικά και καταπίνουμε πριν μασήσουμε. Σημαντικό ποσοστό της απόλαυσης που λαμβάνουμε από το φαγητό έρχεται από το χρόνο του στο στόμα μας, κατά τη διάρκεια της μάσησης. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε τις υφές της τροφής, αλλά και τα αρώματά της, τα οποία απελευθερώνονται όσο αυτή τεμαχίζεται. Η επαρκής μάσηση μας βοηθά, επιπλέον, να πάρουμε περισσότερη θρέψη από αυτό που τρώμε, καθώς διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Περιεργάσου και μείνε στο παρόν

Εξερεύνησε το πιάτο σου και ό,τι περιέχει: Χρώματα, υφές, σχήματα – ακόμα και το πώς είναι τοποθετημένο στο πιάτο (plating). Φάε σαν ένας connoisseur του καλού φαγητού! Πάρε πρώτα μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη για να νιώσεις τα αρώματα που αναδύει το πιάτο. Μετά, φάε μια μικρή μπουκιά. Γύρισέ την στο στόμα σου. Τι συστατικά αντιλαμβάνεσαι; Τι υφές; Μάσα καλά και κατάπιε. Όταν το στόμα σου αδειάσει, επανάλαβε. Μήπως το μυαλό σου έφυγε σε κάτι που σε απασχολεί; Σταμάτα και επανάφερέ το στη διαδικασία του φαγητού.

«Λέρωσε» τα χέρια σου

Όταν μπορείς, μαγείρεψε το φαγητό σου. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε στενότερη επαφή με τις πρώτες ύλες του πιάτου σου. Επένδυσε λίγη από την ενέργειά σου και το γεύμα που θα φτιάξεις θα σου τη δώσει πίσω διπλό κέρδος, αφού η απόλαυση θα συνοδεύεται και από τη θρέψη. Άγγιξε τα υλικά σου, μύρισέ τα, δοκίμασέ τα, τόλμησε να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου για να φας.  

Ανακάλυψε νέες γεύσεις

Επιδίωξε να δοκιμάσεις νέα φαγητά και συνταγές. Άφησε τον εαυτό σου να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέες υφές και μυρωδιές. Όταν τρώμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, μπαίνουμε στη διαδικασία του φαγητού σαν «γευσιγνώστες», με περιέργεια και με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση.

Άσε το multitasking

Όταν κάθεσαι να φας, προσπάθησε να επικεντρωθείς αποκλειστικά και μόνο στο γεύμα σου. Απομακρύνσου από το κινητό σου, κλείσε την τηλεόραση και, γενικότερα, άφησε πίσω σου κάθε ερέθισμα που μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. 

Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου

Πάρε μια στιγμή για να αναλογιστείς τον κόπο και την ενέργεια που απαιτήθηκαν για να φτάσει αυτή η τροφή στο πιάτο σου και ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν σε αυτό. Μια προσευχή που άκουσα πρόσφατα ξεκινούσε κάπως έτσι: «Η τροφή είναι το δώρο όλου του κόσµου: Της γης, του ουρανού, των αναρίθµητων ζωντανών οργανισµών και το προϊόν σκληρής προσπάθειας και εργασίας». 

Αναλογίσου την πολιτισμική προέκταση του γεύματός σου

Κάθε πιάτο κρύβει μια ιστορία που σε συνδέει με την κουλτούρα, αλλά και τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Τι αναμνήσεις σου ανασύρει ένα πιάτο γεμιστά; Η επίγνωση της προέλευσής του κάνει το γεύμα πιο σημαντικό, πιο νόστιμο και πιο απολαυστικό.

Πάρε χαρτί και μολύβι

Δοκίμασε να κρατήσεις ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεις τι έφαγες, αλλά κυρίως τα συναισθήματά σου (ευτυχία, δυσαρέσκεια, ενοχή, απογοήτευση, ικανοποίηση) και τις σωματικές σου αισθήσεις πριν και μετά το γεύμα (πείνα, κορεσμός, δυσφορία). Ένα τέτοιο ημερολόγιο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευσή σου στην ενσυνείδητη διατροφή.

Σκέψου την «βιωσιμότητα»

Κάτω από την «ομπρέλα» της ενσυνείδητης διατροφής είναι η επιλογή τροφίμων που προέρχονται από βιώσιμη εκτροφή και καλλιέργεια, η επιλογή τοπικών και εποχιακών τροφίμων, η προτίμηση βιολογικών προϊόντων, η μείωση της συχνότητας κατανάλωσης κρέατος, ο περιορισμός της περιττής σπατάλης τροφίμων και η υποστήριξη μικρών παραγωγών. Οι παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις πρακτικές που δείχνουν σεβασμό στη ζωή και το περιβάλλον και συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα