Πώς ένα πεταμένο σακουλάκι με γαριδάκια άλλαξε ολόκληρο το οικοσύστημα ενός σπηλαίου του Εθνικού Πάρκου, Carlsbad Caverns, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως οι αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης ρίψης απορριμμάτων –ειδικά πλαστικών– για την περιβαλλοντική υγεία. Καθώς η έρευνες παρουσιάζουν τις ανησυχητικές διαστάσεις του προβλήματος, γίνονται διαρκώς προσπάθειες υπέρ της βιωσιμότητας, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, προκειμένου να θωρακιστεί το περιβάλλον.
Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Ένα σακουλάκι γαριδάκια μετέβαλε το οικοσύστημα ενός σπηλαίου
Στο πρόσφατο παρελθόν, ένας επισκέπτης του σπηλαίου του Εθνικού Πάρκου, Carlsbad Caverns, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ αποφάσισε να αγνοήσει συνειδητά όλες τις προαναφερθείσες θέσεις που θέτουν επί τάπητος την επιτακτική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας στο σπήλαιο ένα σακουλάκι με γαριδάκια. Ως επιστέγασμα, πλήγωσε ανεπανόρθωτα το οικοσύστημά του, γεγονός που έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω του ότι κοινοποιήθηκε από τους φύλακες του πάρκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μεγάλοι ή μικροί, όλοι αφήνουμε έναν αντίκτυπο όπου κι αν πάμε. Ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε όλοι μας έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που μας κληροδοτήθηκε».
«Στην κλίμακα της ανθρώπινης προοπτικής, μια σακούλα με σνακ μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά έχει τεράστια επίδραση στην υπόσταση του σπηλαίου», ανέφερε το Carlsbad Caverns στην ανάρτησή του σχετικά.
«Το επεξεργασμένο σνακ, μαλακωμένο από την υγρασία του σπηλαίου, σχημάτισε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν μικρόβια και μύκητες. Οι γρύλοι του σπηλαίου, τα ακάρεα, οι αράχνες και οι μύγες “γαντζώθηκαν” πάραυτα σε έναν προσωρινό τροφικό ιστό, διασκορπίζοντας τα συστατικά στο σπήλαιο και τους σχηματισμούς του. Οι μούχλες εξαπλώνονται υψηλότερα στις επιφάνειες, αναπαράγονται και μυρίζουν άσχημα. Και ο κύκλος συνεχίζεται».
Έκτοτε, ο κανονισμός επιτρέπει αυστηρά και μόνο την κατανάλωση νερού στους επισκέπτες και στις επισκέπτριες, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Πάνω από δύο δισ. τόνοι απορριμμάτων που παράγονται από τον άνθρωπο παγκοσμίως κάθε χρόνο, διεισδύουν στο περιβάλλον μας και βλάπτουν κάθε επιμέρους οικοσύστημα του πλανήτη. Εάν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων όπως σήμερα, η συνολική παραγωγή απορριμμάτων για το 2050 προβλέπεται να «αγγίξει» περίπου 3,78 δισ. τόνους που συνεπάγεται αύξηση των απορριμμάτων κατά 1,66 δισ. τόνους από το 2020.
Επιπλέον, μόνο το 62% των απορριμμάτων σε παγκόσμια κλίμακα συλλέγεται σε αρμόδιες δημοτικές εγκαταστάσεις, ενώ το υπόλοιπο 38% ρίπτεται αλόγιστα ή καίγεται. Από τα συνολικά αστικά απόβλητα που συλλέγονται, το 19% ανακυκλώνεται και το 30% καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Επί της ουσίας, οι εν λόγω χώροι πασχίζουν να διατηρήσουν τα σκουπίδια μακριά από το περιβάλλον (από ύδατα, πηγές νερού κ.λπ.).
Πάρα ταύτα, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε εβδομήντα ΧΥΤΑ των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 77% υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Αυτή η κρίσιμη έλλειψη αξιόπιστων κρατικών δεδομένων είναι βαθιά ανησυχητική και μπορεί να σημαίνει ότι υποτιμάται, σε μεγάλο βαθμό, η συμβολή των ΧΥΤΑ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και, κατ’ επέκταση, στην κλιματική αλλαγή.