Σεξ, σεξ παντού.

Μια ματιά στα Social Media αρκεί για να πιστέψουμε ότι σχεδόν όλοι κάνουν σεξ –συνέχεια και παντού– όπως, όμως, σημειώνει η αρθρογράφος της Guardian, Arwa Mahdawi: «Κανείς δεν κάνει πια σεξ. Οι μεσήλικες κάνουν λιγότερο σεξ. Το ίδιο και οι νέοι. Οι Ιάπωνες δεν πολυκάνουν επίσης. Ούτε οι Βρετανοί ή οι Αυστραλοί ή οι Αμερικανοί». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Γενική Κοινωνική Έρευνα του 2021, το 26% των Αμερικανών ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έκαναν σεξ ούτε μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι αυτό είναι απλώς ένα φαινόμενο της COVID-19, η τάση αυτή φαίνεται πως πιθανώς να είναι μέρος μιας μακροχρόνιας τάσης. Συγκεκριμένα, ενώ το 2016 και το 2018, το 23% των νέων δήλωσε ότι δεν έκανε σεξ ούτε μία φορά το προηγούμενο έτος, πριν πριν από το 2004, το υψηλότερο ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσε ότι δεν είχε κάνει σεξ τον περασμένο χρόνο ήταν 19%.

Με άλλα λόγια, η λίμπιντο της ανθρωπότητας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Γιατί όμως;

@asapscience

boomers were banging, but we’re on our phones??? 🙃🙃🙃

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Οι λόγοι που δεν ερχόμαστε συχνά σ’ επαφή

Λαμβάνοντας υπόψιν μας πως το σεξ επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής μας, (καθώς με τη σεξουαλική πράξη μειώνεται το στρες και απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη aka η ορμόνη της ευτυχίας), είναι ανησυχητικό το γεγονός πως ο κόσμος βρίσκεται σε σεξουαλική «αφασία». Τι στο καλό συμβαίνει, λοιπόν; 

Ναι, ναι ξέρουμε: Το σεξ περιπλέκει τα πράγματα και καλύτερα να είσαι τελικά μόν@ σου και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά με κάποιον και να διαλύεσαι. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη εξήγηση γι’ αυτήν την πτώση. Καθώς υπάρχουν τόσα πράγματα στην καθημερινότητά μας που ανταγωνίζονται για το ενδιαφέρον και την προσοχή μας, είναι αρκετοί οι παράγοντες που έχουν βλάψει σοβαρά τη λίμπιντο μας.

Υπάρχει, φυσικά, η αυξανόμενη χρήση των Social Media και των βιντεοπαιχνιδιών. Το διαρκές σκρολάρισμα οδηγεί σε προβλήματα κατάθλιψης και αυτοπεποίθησης «εξαιτίας της διαρκούς κοινωνικής σύγκρισης με τις εξιδανικευμένες διαδικτυακές εικόνες της ζωής των άλλων», όπως σημειώνει το «Psychology Today».

Περιττό να πούμε πως οι 2 αυτοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις σεξουαλικές σχέσεις σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, η περισσότερη ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια συνεπάγεται έως και 25% λιγότερο σεξ για τα αγόρια, σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick.

Αυτό το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών. Αυτή η τεράστια γκάμα επιλογής σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τις πιθανότητες του «κακού» σεξ, πράγμα που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική κόπωση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Ίσως πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η συχνή χρήση του πορνό, και η όλο και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό, συμβάλλουν σημαντικά στην «σεξουαλική ανορεξία».

Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση πορνό έχει βοηθήσει στο να γίνει το βίαιο σεξ «trendy»

Η τεχνική του «πνιγμού» και του «στραγγαλισμού» φαίνεται να είναι συμπεριφορές που υιοθετούν η πλειονότητα των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο πως 30 γυναίκες και κορίτσια έχουν χάσει τη ζωή τους σε υποτιθέμενα συναινετικό βίαιο σεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως κατήγγειλε η ακτιβιστική ομάδα We Can’t Consent to This το 2019. Το «βίαιο σεξ στο οποίο κάτι πήγε λάθος» έχει γίνει μία ανησυχητικά συνηθισμένη κάλυψη για τη γυναικοκτονία.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο βίαιο σεξ αρκεί αυτό να είναι συνεναιτικό. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι πως αυτή η τάση έχει οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στην απόφαση να μην κάνουν σεξ, από φόβο.

Πώς να κάνεις περισσότερο σεξ

Παρόλο που οι άνθρωποι δεν κάνουν πια όσο σεξ όσο παλιά, αυτό δε σημαίνει πως δεν το επιθυμούν. Σύμφωνα με το Happiness Index του ιστότοπου γνωριμιών eHarmony, το οποίο μελέτησε 3.000 άτομα, το 41% των singles ανέφεραν ότι η λίμπιντό τους είναι υψηλότερη τώρα από ό, τι πριν από την πανδημία.

Πως μπορείς να βάλεις, λοιπόν, περισσότερες στιγμές απόλαυσης στον επόμενο μήνα; Easier said than done, we know, προσπάθησε όμως να περιορίσεις το άγχος σου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε συνεχώς τα θέματα στη δουλειά, τα οικογενειακά δράματα και τα προβλήματα με τους φίλους.

Η καλή διάθεση θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη όρεξη και να μην κουλουριαστείς στο κρεβάτι με το που επιστρέψεις στο σπίτι σου. Είναι σημαντικό, επίσης, να ξεκινήσεις να βασίζεσαι λιγότερο στην τεχνολογία ως διάμεσο επικοινωνίας και φλερτ. Τίποτε άλλωστε δεν συγκρίνεται με την πραγματική, φυσική ανθρώπινη επαφή, όπως μας δίδαξε η πανδημία.

Το σεξ είναι περίπλοκο και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σου αρέσει και τι εκτιμάς στο σεξ, πράγμα που θα σε βοηθήσει στο να προσδιορίσεις εάν ένας σύντροφος είναι κατάλληλος για σένα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα