Σήμερα, οι καταναλωτές έχουμε την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και πώς κατασκευάζονται.

Η άνοδος της eco-friendly συνείδησης και η φιλοσοφία του sustainable shopping, έχουν φέρει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος cruelty free, πότε ένα brand θεωρείται cruelty free και πώς μπορούμε να το γνωρίζουμε αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία. 

Τι σημαίνει να είναι ένα brand cruelty free;

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί ότι cruelty free είναι οποιοδήποτε brand που δεν δοκιμάζει τα προϊόντα του ή τα συστατικά αυτών σε ζώα και δεν συνεργάζεται με προμηθευτές που επιλέγουν να κάνουν δοκιμές σε ζώα – πρέπει πάντα να αναγράφονται και τα δύο. Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζεις εάν ένα brand είναι πραγματικά cruelty free, είναι να του θέτεις τις εξής ερωτήσεις: 

  1. Κάνει το brand σας animal testing σε ολοκληρωμένα προϊόντα ή σε συστατικά αυτών; 
  2. Οι προμηθευτές σας κάνουν animal testing σε ολοκληρωμένα προϊόντα ή σε συστατικά αυτών; 
  3. Κάνει κάποιος οποιαδήποτε μορφή animal testing εκ μέρους σας; 
  4. Εξάγετε τα προϊόντα σας σε περιοχές που κάνουν animal testing υποχρεωτικά από τον νόμο, όπως π.χ. στην Κίνα;

Μια εταιρεία που έχει υιοθετήσει πραγματικά τη φιλοσοφία των cruelty free προϊόντων, θα είναι πρόθυμη να απαντήσει όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.  

https://www.tiktok.com/@anja.lary/video/7073483020543528198

Γιατί γίνονται δοκιμές σε ζώα και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν; 

Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια ζώα στον κόσμο όπως αρουραίοι, κουνέλια, θηλαστικά, γάτες ή σκύλοι βρίσκονται κλειδωμένα σε κλουβιά εργαστηρίων σε όλη την υφήλιο, υποφέροντας από τον πόνο, τον τρόμο και την απογοήτευση.

Χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για την ανίχνευση τοξικότητας στο τελικό προϊόν, δηλαδή για την ανίχνευσή του βαθμού κατά τον οποίο μια ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε έναν οργανισμό, και εξαναγκάζονται να εισπνεύσουν τοξικές ουσίες, να τραφούν με φυτοφάρμακα και με διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Η ανθρώπινη φύση τα βλάπτει σκόπιμα, και συνήθως στο τέλος κάθε πειράματος τα σκοτώνει. Διάσημα brands όπως Benefit, Clinique, Estée Lauder, Maybelline, και Victoria’s Secret εξακολουθούν να κάνουν animal testing θυσιάζοντας τα ζώα στον βωμό του χρήματος. Κι αυτό γιατί; Γιατί το animal testing αποτελεί την εύκολη λύση. 

Όπως καταλαβαίνεις, εν έτει 2022 η υιοθέτηση αυτής της απάνθρωπης και βάρβαρης διαδικασίας θεωρείται πιο απαρχαιωμένη από ποτέ. Και ναι, υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές λύσεις για τη δομική των προϊόντων, λύσεις που αφήνουν τα ζώα να ζήσουν ελεύθερα. 

@sammcgraww

If we are going to make a product go viral, can we at least make sure it’s cruelty free? #crueltyfree #mascara #lorel #stopanimaltesting #crueltyfreemascara #pacifica

♬ original sound – Sam & Ted the Beagle

Ποια είναι η διαφορά των cruelty free και των vegan προϊόντων;

Ο όρος cruelty free υποδηλώνει την απουσία animal testing, ενώ ο όρος vegan αναφέρεται στην απουσία συστατικών ή υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης. Φυσικά, ένα προϊόν μπορεί να είναι και cruelty free και vegan ή μόνο ένα από τα δύο.

Ωστόσο, ένα vegan προϊόν δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα βιώσιμο. Η χρήση vegan συστατικών δεν κάνει το προϊόν πιο βιώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον. Ομοίως, ένα sustainable προϊόν δεν είναι απαραίτητα vegan καθώς μπορεί να περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης.  

Υπάρχουν αμέτρητες σελίδες όπως η Crueltyfreekitty, η Ethicalelephant και η Peta, σελίδες που έχουν κάνει τις απαραίτητες έρευνες, μέσω των οποίων μπορούμε να ανακαλύψουμε cruelty free και μη brands, τα σύμβολα που πρέπει να αναζητούμε όταν ψάχνουμε για cruelty free προϊόντα, να ενημερωθούμε για τα δικαιώματα των ζώων και για τον βασανισμό που τα υποβάλλει η ανθρώπινη φύση, όπως επίσης και να συμμετάσχουμε σε εκστρατείες ενάντια του animal testing. 

https://www.tiktok.com/@life_of_juli3/video/6954080001943751941?q=Cruelty%20free&t=1675341768753

Η σωστή ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα, και η αποφυγή προϊόντων που δεν είναι cruelty free το επόμενο. Η αλλαγή βρίσκεται στα χέρια μας, και σήμερα είναι μια καλή μέρα για να ξεκινήσουμε.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα