Έχει γίνει πολλές φορές λόγος για αποχή των νέων από τα πολιτικά δρώμενα. Διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γονείς αλλά και ερευνητές και στατιστικολόγοι έχουν αναφερθεί αρκετές φορές, στην αποξένωση των νέων από την πολιτική σκήνη.

Άλλοι κάνουν λόγο για πολιτική απάθεια, ενώ πολλά άτομα μεγαλύτερων ηλικιών είναι φανατικοί υποστηρικτές της άποψης ότι η Gen Z έχει απορροφηθεί από τη μάστιγα της τεχνολογίας και της ψηφιακής εικονικής ζωής των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε ποιο βαθμό, όμως, όλοι αυτοί οι παρατηρητές έχουν δίκιο; Είμαστε όντως οι γενιά της αδιαφορίας και της κοσμικής καλοπέρασης μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες ή τα φαινόμενα απατούν;  

Η νέα γενιά σε Ελλάδα και Κύπρο έχει κληθεί και συνεχίζει να καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις και έχει έρθει αντιμέτωπη με τα λάθη των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και ψηφοφόρων των κυβερνήσεων. Οι νέοι παρά τα όσα κακά κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές, συνεχίζουν να διατηρούν αναμένη τη σπίθα του ενδιαφέροντος για την πολιτική. Ίσως να μην τοποθετούνται και να ταμπελώνονται ως αριστεροί και δεξιοί, έχουν όμως άποψη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την εκφράσουν. 

Η φωνή των νέων για τα πολιτικά 

Το apla.cy είναι μια κυπριακή μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία νέων ατόμων. Η συγκεκριμένη σελίδα προσεγγίζει με απλό και συνεκτικό τρόπο τις εκλογικές θέσεις, τις ιδεολογικές αντιλήψεις και θέσεις, όχι μόνο των υποψήφιων προέδρων αλλά και γενικότερα των κομμάτων.

Η αποχή των νέων από τις εκλογές ως τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειάς τους με το επίπεδο ζωής, αναστράφηκε μέσα από την δράση της συγκεκριμένης ομάδας. Το apla.cy καταρρίπτει την ιδέα της αποχής και προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους να πληροφορηθούν αντικειμενικά, ώστε να διαμορφώσουν προσωπική άποψη μετά από την πολύπλευρη ενημέρωση. 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικοί Οργανισμοί Νεολαίας 

Υπέρογκες προσπάθειες και δράσεις κάνουν σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οργανισμοί Νεολαίας. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στην Ελλάδα και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, είναι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται και λειτουργούν με γνώμονα την ένταξη των νέων στην κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένες ομάδες, δίνουν την ευκαιρία στους νέους να ενταχθούν στα πολιτικά δρώμενα όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρέχουν ενημέρωση για την πολιτική και λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως μεσάζοντας των νέων με την πολιτική σκηνή.  

Στην ίδια θεματική είναι και το Ευρωπαϊκό Σώμα αλληλεγγύης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 έως30 να κάνουν εθελοντισμό στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη. 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Social Media αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο των νέων 

Παρά την αποχή που μπορεί να παρατηρείται σε εκλογικές περιόδους, οι νέοι έχουν άποψη, είναι πολιτικά ενεργοί και φέρουν τη δική τους πολιτική ταυτότητα και γνώμη. Προσπαθώντας να ανακτήσουν την δική τους θέση στην κοινωνία και να εκφραστούν μαζικά για συγκεκριμένα θέματα, συσπειρώνονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων ως δίαυλος προώθησης των δικών τους μηνυμάτων και απόψεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Νεφέλη Meg. Μια νέα γυναίκα την οποία οι πλείστοι την γνώρισαν μέσα από το Instagram. Με ένα μικρόφωνο, με χαρακτηριστική χροιά και πολύπλευρη ενημέρωση, η Νεφέλη κάνει τα δικά της βίντεο το YouTube με τη δική της ανάλυση για τα πολιτικά δρόμενα στην Ελλάδα. Κρίνει καυστικά και με παραδείγματα, πολιτικές-νομικές τοποθετήσεις, συμπεριφορές αλλά και πολιτικά πρόσωπα, δίνοντας με τον δικό της τρόπο νέα οπτική στη πολιτική.  

Ο τρόπος με τον οποίο η προεκλογική εκστρατεία εδραιώθηκε στην Κύπρο, είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα της συμμετοχής των νέων στην πολιτική. Οι πλείστοι υποψήφιοι επέλεξαν να παραχωρήσουν συνέντευξη σε κανάλια και σελίδες νέων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι νέοι πάντα θα έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τις απόψεις τους στα πολιτικά δρώμενα. Αν και πολλές φορές η δράση μέσα από τα Social Media μπορεί να είναι παθητική, υπάρχουν και περιπτώσεις – όπως η εκλογική εκστρατεία στην Κύπρο – όπου οι νέοι παρήγαγαν σημαντικό περιεχόμενο και συνέβαλαν στην εδραίωση της προβολής των υποψηφίων.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα