Εκεί που ο ιπποτισμός μετατρέπεται σε σεξισμό, αναλαμβάνει ο φεμινισμός.

Σε πολλές χώρες είναι σύνηθες οι άνδρες να προσφέρουν μια σειρά από ιδιαίτερες ευγένειες στις γυναίκες. Από την πληρωμή στις βόλτες, μέχρι τη μεταφορά βαριών αντικειμένων, το άνοιγμα των θυρών, την άδεια στις γυναίκες να πηγαίνουν πρώτες και άλλα πολλά.

Υπάρχουν, βέβαια, και συμπεριφορές, οι οποίες εκδηλώνονται με βία και υποτίθεται ότι συμβαίνουν για το καλό των γυναικών, όπως για παράδειγμα ο ξυλοδαρμός μεταξύ ανδρών για μια κοπέλα. Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται γενικά ευγενικές ή ακόμη και ρομαντικές, αυτές οι πράξεις ιπποτισμού – όπου οι άνδρες είναι υπερβολικά ευγενικοί προς τις γυναίκες απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες – έχουν μια σκοτεινή πλευρά.

Ιπποτισμός: “Καλοπροαίρετος” σεξισμός

Ο ιπποτισμός αν και φαινομενικά ευγενικός, διέπεται από πατερναλιστικές στάσεις. Περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι οι άνδρες πρέπει να αγαπούν και να προστατεύουν τις γυναίκες και να τις έχουν σαν “πριγκίπισσες”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες θεωρούνται ηθικά πιο αγνές, πιο αδύναμες και χρήζουν προστασίας. Παρόλο που ο ιπποτισμός έχει θετικό τόνο, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά τείνουν να εκδηλώνουν και “εχθρικό” σεξισμό

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιπποτισμός προορίζεται για τις γυναίκες που συμμορφώνονται με τα πατριαρχικά πρότυπα ενώ ο “εχθρικός” σεξισμός τείνει να κατευθύνεται προς τις γυναίκες που δεν εγκρίνει η πατριαρχία και οι κοινωνικοί ρόλοι που δημιουργεί. Ως τζέντλεμαν ορίζεται ένας ιπποτικός, ευγενικός ή έντιμος άνδρας. Γιατί οι άντρες χρειάζονται μια ειδική λέξη για να συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλο έντιμο και αξιοπρεπές ανθρώπινο ον; Γιατί δεν μπορεί το να είσαι ευγενικός και έντιμος να είναι απλά ο βασικός ορισμός ενός άνδρα; 

Αν ένας άνδρας κρατάει την πόρτα σε μια γυναίκα ανοιχτή επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ εύθραυστη για να τραβήξει ένα ορθογώνιο των πέντε κιλών, δεν πρέπει να μπαίνει στον κόπο να το κάνει. Αλλά αν κάποιος κρατήσει μια πόρτα επειδή είναι απλά μια ευγενική χειρονομία, είναι όμορφο να το κάνει. Η θολή γραμμή μεταξύ ιπποτισμού και ευγένειας γίνεται σαφής όταν γίνεται κατανοητό το κίνητρο που κρύβεται πίσω από την πράξη.

Κάπου εδώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλοί, μόνο εχθρικά σεξιστές που αποφεύγουν την «ιπποτική» συμπεριφορά, κάθε φορά που μιλάμε για ισότητα θυμούνται τα στερεότυπα περί κερασμάτων και καλών τρόπων. Ποτέ άλλοτε. Οι ίδιοι παραδέχονται, λοιπόν, ότι αυτοί οι «καλοί τρόποι» δεν είναι παρά μια κατασκευή. Κατασκευή που χρησιμοποιούν φυσικά, μόνο όταν θέλουν να γίνουν το επίκεντρο της συζήτησης. 

Φεμινισμός

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν σκόπιμο να επισημάνουμε τη διαφορά μεταξύ ιπποτισμού και φεμινισμού. Ο φεμινισμός απαιτεί ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Καταπολεμά όλα τα στερεότυπα, τους κοινωνικούς ρόλους και τα στάνταρ που έχει θέσει η πατριαρχία.

Εναντιώνεται σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο κόσμο και σε ένα δομικό σύστημα το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα θέλω, την ικανοποίηση και την ευκολία των ανδρών. Ο φεμινισμός απαιτεί σεβασμό προς όλους, κάνοντας αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση. 

Σε αντίθεση με τον ιπποτισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως υποδεέστερες και κατώτερες των ανδρών και πολλές φορές απαιτεί την ανταπόκριση (συνήθως σεξουαλική) των γυναικών επειδή απλά ένας άνδρας φέρθηκε ευγενικά/σαν ιππότης.

Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όταν πολλές φορές οι ιππότες «μας», θίγονται όταν οι γυναίκες είναι προστατευτικές μαζί τους. Θίγονται όταν τους ανοίγουν τις πόρτες, όταν τους τραβάνε την καρέκλα, όταν τους δίνουν το παλτό τους για να μην κρυώσουν. Γιατί θεωρούν ότι ο ανδρισμός τους πρέπει να τα αντέξει όλα. 

Επομένως, ο ιπποτισμός με το φεμινισμό δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Αν και τα δύο μπορεί να εκφράζονται με σεβασμό προς τον συνάνθρωπό σου και με ευγένεια, λειτουργούν με τελείως διαφορετικά κίνητρα και προθέσεις.

Οι συνέπειες του ιπποτισμού

Ένα πρόβλημα με τον “καλοπροαίρετο” σεξισμό είναι η ενίσχυση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων σχετικά με το πώς πρέπει να σχετίζονται οι γυναίκες και οι άνδρες μεταξύ τους. Είναι το ίδιο παλιό πρόβλημα ότι το ποιοι είμαστε ή τι θέλουμε θα πρέπει να προκαθορίζεται από το φύλο μας και όχι από τις δικές μας προτιμήσεις και προσωπικότητες. 

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο “καλοπροαίρετος” σεξισμός κανονικοποιεί την υπονόμευση των γυναικών. Υπάρχει μια εγγενής συγκατάβαση στον ιπποτισμό που θεωρεί τις γυναίκες λιγότερο ικανές από τους άνδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεμονωμένες πράξεις καλοσύνης αποτελούν πρόβλημα -αλλά τα διπλά πρότυπα που τις οδηγούν, αποτελούν πρόβλημα όταν θέτουν σε μειονεκτική θέση το ένα φύλο. 

Δημιουργεί επίσης στερεότυπα για τους άνδρες. Τους θέτει “πρέπει” στην ερωτική τους και όχι μόνο ζωή για το πως πρέπει να λειτουργούν και να φέρονται. Και ενισχύει επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοξική αρρενωπότητα σε διάφορους βαθμούς. Επιτρέπει σε έναν άνδρα να χτυπήσει έναν άλλον άνδρα επειδή “κοίταξε” για παράδειγμα με ενδιαφέρον τη σχέση του και ενώ αυτό είναι μια καταδικαστέα, παράνομη πράξη είναι αποδεκτό στο πλαίσιο του ιπποτισμού.  

Η ευρύτερη επίπτωση όλων αυτών μπορεί να είναι ότι ο “καλοπροαίρετος σεξισμός” θέτει σε ισχύ τη δράση και την κυριαρχία των ανδρών και την παθητικότητα και την υποταγή των γυναικών. Οι άνδρες αναλαμβάνουν έναν ρόλο υψηλότερης θέσης ως πάροχοι και προστάτες, ενώ οι γυναίκες παίζουν τον ρόλο των αδύναμων και εξαρτημένων οπαδών. Επιβραβεύοντας την υποταγή, ο καλοπροαίρετος σεξισμός είναι αντίθετος προς τη δύναμη των γυναικών.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα