Τι να γίνονται άραγε τα θέρετρα των θερινών μας διακοπών μέσα στον χειμώνα και την εγκατάλειψη; Ο Sebuku, ή αλλιώς Οδυσσέας Τσομπάνογλου, απαθανατίζει την πραγματικότητα σε ένα μέρος του νησιού.

Στα βόρεια της Κρήτης, μόλις 35 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, βρίσκονται τα Μάλια, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το καλοκαίρι η κωμόπολη «βουλιάζει» από τους επισκέπτες που επιλέγουν τα Μάλια για τις διακοπές τους, όμως τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 4000.

Ο φωτογράφος Οδυσσέας Τσομπάνογλου, aka Sebuku, βρέθηκε στην Κρήτη εν μέσω χειμώνα και διένυσε μια διαδρομή από τα Μάλια ως την Χερσόνησο, αποτυπώνοντας σε φιλμ την εγκατάλειψη στα τουριστικά θέρετρα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να σφύζουν από κόσμο και φωνές μικρών και μεγάλων. 

Στην ακτογραμμή των 6 χιλιομέτρων, από την γραφική Σταλίδα έως την περίφημη παραλία του Ποταμού, δυτικά του μινωικού ανακτόρου, απλώνονται οι παραλίες του Δήμου Μαλίων, με την χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά. 

Ένας άλλος πόλος έλξης τουριστών κατά την θερινή περίοδο, ειδικά όσων ασχολούνται με θαλάσσια σπορ, όπως jet ski και scuba diving, είναι η Αγία Πελαγία. Κατά την Ενετική περίοδο, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης και σήμερα συνιστά ένα από τα εξέχοντα θέρετρα του νομού Ηρακλείου, με σημαντική ξενοδοχειακή υποδομή. Αποτελεί επίσης ιδανική βάση για να εξερευνήσουν οι επισκέπτες τη γύρω περιοχή, αλλά και ολόκληρο το νησί της Κρήτης.

«Η κατάσταση της περιοχής τον χειμώνα είναι αρκετά αποκαλυπτική, καθώς όλα σχεδόν τα µαγαζιά ήταν κλειστά δηµιουργώντας ένα αίσθηµα εγκατάλειψης», σχολιάζει ο Sebuku. 

«Το ενδιαφέρον ήταν πως υπάρχει σχεδόν έξω από κάθε κτίριο από ένα αµάξι σταθµευµένο, καθώς οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν αυτήν την περίοδο τις επισκευές για την ερχόµενη σεζόν», συνεχίζει.  

«Τα πιο πολλά µαγαζιά ήταν clubs, παραδοσιακές ταβέρνες και gift shop, ενώ υπήρχαν και αρκετά strip clubs, νεροτσουλήθρες, µαγαζιά µε τυχερά παιχνίδια, φρουτάκια, fast food και µαγαζιά µε κάνναβη», παρατηρεί ο φωτογράφος. 

«Το µεγαλύτερο µέρος του παραλιακού µετώπου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και στην Αγία πελαγία έχουν τσιµεντώσει σχεδόν όλο το χώρο µέχρι τη θάλασσα», σημειώνει ο Sebuku για τις περιοχές της βόρειας Κρήτης που επισκέφτηκε.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:

Εγκαταλελειμμένο σπιτάκι, δίπλα σε καντίνα στα Μάλια.
Σφραγισμένα μίνι μάρκετ και εστιατόρια, Μάλια, Κρήτη.
Εγκαταλελειμμένη είσοδος, Μάλια, Κρήτη.
Τα 4 αδέρφια στην Χερσόνησο Κρήτης.
Καλώς ήρθατε στην Χερσόνησο…
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα