Στο επεισόδιο “The one with the five steaks and an eggplant” της διεθνώς αγαπημένης σειράς Friends, η παρέα των έξι φίλων χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, καθώς αντιμετωπίζουν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα: Η Ρέιτσελ, ο Τζόι και η Φοίβη δεν έχουν την ίδια οικονομική κατάσταση με τη Μόνικα, τον Τσάντλερ και τον Ρος και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής που επιλέγουν οι φίλοι τους, ο οποίος περιλαμβάνει εξόδους σε ακριβά εστιατόρια, συναυλίες και άλλες ακριβές δραστηριότητες. 

Το επεισόδιο μπορεί να ανήκει σε κωμική τηλεοπτική σειρά, παρόλα αυτά δεν είναι λίγα τα άτομα που ταυτίζονται και βλέπουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους μέσα από αυτό το σενάριο. 

Είναι γεγονός: Διανύουμε μία ακόμη περίοδο οικονομικής δυσχέρειας και πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε ακόμη και να καλύψουμε τα πάγια έξοδά μας, όπως είναι οι λογαριασμοί ή τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Σε αρκετές, όμως, περιπτώσεις οι κοντινοί μας φίλοι και συγγενείς δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς, είτε γιατί έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές από τη δουλειά τους, είτε γιατί είχαν την τύχη να έχουν μεγαλύτερη οικογενειακή περιουσία που μπορεί να υποστηρίξει έναν πιο άνετο οικονομικά τρόπο ζωής. 

Ό,τι και αν συμβαίνει, η αλήθεια είναι μία: Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ συχνά ταμπού στις σύγχρονες κοινωνίες και έτσι οι μεγάλες οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε εμάς και τους φίλους μας μπορούν πολύ συχνά να δημιουργήσουν άβολες καταστάσεις και προβλήματα. 

Υπάρχει άραγε κάτι που να μπορούμε να κάνουμε για αυτό; 

Η επικοινωνία, σχεδόν σε όλα τα προβλήματα, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της λύσης. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο φίλος που σε καλεί σε όλες αυτές τις ακριβές δραστηριότητες ίσως δεν έχει αντιληφθεί πραγματικά την οικονομική σου κατάσταση; Αν το ίδιο το άτομο δεν έζησε ποτέ σε αντίστοιχη συνθήκη, ίσως δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι η δική σου καθημερινότητα και τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις.

Ναι, είναι πολύ ωραίο να πηγαίνεις σε καλά εστιατόρια ή ακριβές συναυλίες, αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη επιλογές που κοστίζουν πολύ λιγότερο, όπως είναι μία βραδιά στο σπίτι με επιτραπέζια, ένα πικνικ σε κάποιο πάρκο, ή μία επίσκεψη στο εξοχικό κάποιου φίλου ή συγγενή.

Δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε ή ρομαντικοποιούμε το να μην έχουμε αρκετά χρήματα για εξόδους, ταξίδια και θέατρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μία τέτοια κατάσταση μας οδηγεί πολλές φορές στο να βρίσκουμε ωραίες εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να περάσουμε καλά. 

Αν οι φίλοι σου δεν ενδιαφέρονται αρκετά, ώστε να κάνετε μαζί, κάτι στο οποίο να μπορείς και εσύ να ανταπεξέλθεις οικονομικά, ήρθε μάλλον η ώρα να αναρωτηθείς αν και κατά πόσο είναι πραγματικοί φίλοι σου και αν υπολογίζουν την παρέα σας περισσότερο από την απόλαυση κάποιας δραστηριότητας.

Είναι δικαίωμά τους να θέλουν να διασκεδάσουν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά, αν νοιάζονται για εσένα και τη σχέση σας, θα πρέπει να επιλέγουν κάποιες φορές και δραστηριότητες στις οποίες να μπορείς και εσύ να ακολουθήσεις.

Δυστυχώς τα οικονομικά ζητήματα ανέκαθεν αποτελούσαν μεγάλο κοινωνικό ταμπού. Είτε κάποιος βγάζει πολλά χρήματα είτε ελάχιστα, δύσκολα θα πει δημόσια το μισθό του ή θα μιλήσει ειλικρινά για την οικονομική του κατάσταση. Γιατί;

Γιατί στην περίπτωση που ένα άτομο βγάζει πολλά χρήματα θα φοβάται μην επικριθεί ή αντιμετωπίσει φθόνο και ζήλια και στην περίπτωση που ένα άτομο ζει με λίγα χρήματα θα φοβάται ότι θα βιώσει ντροπή ή ακόμα και επίκριση για την πορεία της καριέρας του. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να αποσυνδέσουμε τα χρήματα από την αξία που έχουμε ως άνθρωποι και να σταματήσουμε να φοβόμαστε να μιλάμε για αυτά;

Σε πολλές περιπτώσεις ακούμε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή διαβιούν χωρίς ούτε τα βασικά αγαθά να λένε ότι δεν δέχονται να ζητήσουν βοήθεια, για λόγους αξιοπρέπειας. Η αξιοπρέπεια είναι μία όμορφη αρετή, που, όμως, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παρερμηνεύεται και αποτελεί τελικά εμπόδιο στην εξέλιξή μας.

Ας δεχτούμε επιτέλους ότι το να δεχόμαστε βοήθεια δεν είναι αναξιοπρεπές και ότι, αντιθέτως, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η αλληλεγγύη είναι το βασικό μέσο που μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει. 

Αν, λοιπόν, κάποια φίλη σου ή συγγενής θέλει να σε βοηθήσει πρακτικά ή οικονομικά, βρισκόμενη σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εσένα ή ακόμα και να καλύψει κάποια κοινά σας έξοδα για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί σε κάποια πιο «καλή» έξοδο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχεις κανένα λόγο να αρνηθείς, αρκεί φυσικά να γνωρίζεις με σιγουριά ότι όσα σου προσφέρει τα προσφέρει με αγάπη και χωρίς καμία πρόθεση να σε χειριστεί ή να αποκτήσει το πάνω χέρι στη σχέση σας. 

Τα οικονομικά ζητήματα αποτελούν κοινωνικά ταμπού που συχνά δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις μας. Αν έχουμε δίπλα μας τους κατάλληλους ανθρώπους και αντιμετωπίσουμε από κοινού και με ειλικρίνεια την κατάσταση, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για όλους, ώστε να απολαμβάνουμε παρέα όμορφες στιγμές.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι «ρόδα είναι και γυρίζει» που έλεγαν και παλιά, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθείς εσύ στη θέση των φίλων σου, και εκείνοι στη δική σου. Πώς θα ήταν άραγε τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα