Η ταινία που μας έμαθε το Halloween και τη Sarah Jessica Parker επέστρεψε!

Αν το 1993  – όταν το “Hocus Pocus” πρωτοκυκλοφόρησε – ρωτούσες έναν Έλληνα τι είναι το Halloween, πιθανότατα να μην ήξερε τι να σου απαντήσει ή αν ήξερε, θα σου απαντούσε πως είναι μια τα καρναβάλια των Αμερικανών –που όμως ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα. Σήμερα, όμως, περίπου 30 χρόνια μετά, το Halloween έχει σχεδόν οικειοποιηθεί από τους Έλληνες – κυρίως στις γενιές Millennials, Gen-Ζ και Gen-A – και γιορτάζεται σα δική μας γιορτή.

Μία από τις βασικές συνήθειες των Αμερικανών – αλλά και όσων γιορτάζουν το Halloween – εκτός από το “Trick or Treat”,  το carving της κολοκύθας και των κουστουμιών φυσικά, είναι το να βλέπουν ταινίες με θέμα το Halloween. Μία από τις κλασσικότερες και cult classic πλέον ταινίες είναι το “Hocus Pocus”.

H ταινία που αν και όταν πρωτοκυκλοφόρησε απέσπασε αρχικά αρνητικές κριτικές, αλλά σήμερα είναι μία από τις ταινίες που κάθε Halloween-fanatic θα δει όταν μπαίνει ο Οκτώβριος.

Με πρωταγωνίστριες τις: Bette Midler, Kathy Najimi και Sarah Jessica Parker, η ταινία επέστρεψε για να μας υπενθυμίσει για ακόμα μια φορά πως όταν το Hollywood στερεύει από ιδέες, ένα δεύτερο μέρος μιας παλιάς και αγαπημένης ταινίας είναι η τέλεια λύση.

Ευτυχώς η ταινία, διατηρώντας την ιδέα της «ιδεατής» μαγείας, τη χημεία των πρωταγωνιστριών αλλά και το καλαίσθητο χιούμορ της, σε κάνει να τη βλέπεις ευχάριστα και να περνάς καλά για τη μιάμιση ώρα που διαρκεί.

Το τότε και το τώρα

Για όσους δεν θυμούνται, η ταινία πραγματεύεται την επιστροφή – και την επαναφορά στη ζωή – 3 μαγισσών: της Winifred, της Mary και της Sarah, στην πόλη του Σάλεμ της Μασαχουσέτης, οι οποίες εκτελέστηκαν το 1693.300 χρόνια μετά, το 1993, επιστρέφουν και φέρνουν μαζί τους το χάος στη πόλη του Σάλεμ. Σήμερα, 329 χρόνια μετά, η Winifred, η Mary και η Sarah επιστρέφουν και πάλι.

H ταινία ξεκινά με ένα «ατύχημα», όταν δύο κολλητες φίλες, που ζουν στη πόλη του Σάλεμ,  κατά τη διάρκεια ενός ritual τους, επαναφέρουν κατά λάθος, το βράδυ του Halloween τις παλιές μας γνώριμες και ultimate μάγισσες στο σήμερα.

Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών – στην κυριολεξία – προσπαθώντας να σταματήσουν το original τρίο των μαγισσών από το να πραγματοποιήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους, τα οποία περιλαμβάνουν την απαγωγή του δημάρχου της πόλης, και όπως και στην πρώτη ταινία, την κατάκτηση του μαγικού φίλτρου της αιωνιότητας.

Για να θεωρηθεί κάποιο sequel ταινίας ή δεύτερο μέρος – όπως το δει κανείς – επιτυχημένο θα πρέπει πρωταρχικά να αποτίνει φόρο τιμής στην original εκδοχή του. Ταυτόχρονα, θα πρέπει όμως να καταφέρει να ξεκολλήσει από αυτή και να διηγηθεί μια νέα, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ιστορία που βλέποντας την, να σε κάνει να αναφωνείς: «Ναι, γι αυτή την ιστορία άξιζε να γίνει και δεύτερη ταινία». Και το “Hocus Pocus 2” το καταφέρνει αυτό.

Κάτι από μαγεία! 

Διατηρώντας τα original θεματικά arcs της, η ταινία δεν δημιούργησε μια ηθογραφία της παλιάς ταινίας. Εν αντιθέσει, πατώντας πάνω στα ήδη υπάρχοντα θεματικά arcs – τη φιλία, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, την αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια – η καινούργια ταινία φέρνει ένα νέο αέρα.

Αρχικά, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία των 3 κοριτσιών – Winifred, Mary και Sarah – καλύτερα, δείχνοντας μας τι πραγματικά συνέβη στο Σάλεμ το 1693, κάνοντας την ταινία αυτή ένα υβρίδιο μεταξύ prequel και sequel μαζί, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε ξαναδεί.

Ακόμη, η ταινία – ξέροντας πως μια μεγάλη μερίδα του κοινού αυτό ήταν που περίμενε – φέρνει για ακόμη μια φορά ένα musical number, που αν καταφέρει να έχει την τύχη του παλιού θα τραγουδιέται για τα επόμενα 30 χρόνια.

Με guest stars από το Rupaul’s Drag Race, τους original ηθοποιούς να επιστρέφουν στους αρχικούς τους ρόλους και με ένα αρκετά έξυπνο χιούμορ, η ταινία είναι μια ωδή στο Αμερικάνικο Halloween αλλά και στη γυναικεία φιλία, την οικογένεια και τα «κουστούμια».

Αν είστε fans των παλιών κλασικών ταινιών της Disney και σας αρέσει ακόμη να βλέπετε ταινίες που έχουν κάτι από παραμύθι, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αυτό το ΣΚ.

Note: Σαν γνήσιος απόγονος των ταινιών της Marvel, η ταινία συνεχίζεται και μετά τους τίτλους τέλους, γι’ αυτό δείτε την μέχρι το τελευταίο λεπτό της. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα