pdsff24 Positively Different Film Festival

Επέστρεψε για 5η χρονιά «ανήσυχο κι ορμητικό» κι εμείς δώσαμε το παρών στον ιστορικό (και προσβασιμοποιημένο) κινηματογράφο Άστορ, μαζί με δεκάδες σινεφίλ που γιορτάζουν την διαφορετικότητα και την έβδομη τέχνη.

Τα φώτα κλείνουν. Ο προβολέας ανοίγει και διαχέει τις ψηφιακές αχτίδες του στην μεγάλη οθόνη. Η μέχρι πρότινος γεμάτη φωνές και φως κινηματογραφική αίθουσα του θρυλικού σινεμά της Σταδίου, μία από τις παλαιότερες στην πόλη –μετρά ήδη 77 χρόνια ζωής– αμέσως ηρεμεί και σκοτεινιάζει.

Το Positively Different Short Film Festival με κεντρικό του σλόγκαν το “Love & Revolt” υπόσχεται εξεγερσιακά συναισθήματα. Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ γίνεται και μας ταξιδεύει «από την αγάπη στην εξέγερση», όπως τιτλοφορείται το πρώτο φεστιβαλικό σετ. «Οι σχέσεις φροντίδας συνιστούν από μόνες τους μια εξέγερση. Η επιθυμία για εξέγερση είναι πάνω από όλα η επιθυμία για αγάπη, για την ένταξη σε μια κοινότητα, για το ανήκειν» αναφέρει το PDSFF.

Κάπως έτσι ξεκινά αυτό το κινηματογραφικό οδοιπορικό που εμπερικλείει στις κινηματογραφικές του «αγκάλες» 41 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες μας συστήνουν κόσμους δύσβατους και συναρπαστικούς. Δημιουργοί από 22 χώρες εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες και παρευρίσκονται σε όλες τις προβολές, ώστε να συζητήσουν με το κοινό, να απαντήσουν στα Q&A τις σκέψεις τους και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους.

Από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας από όλες τις γωνιές του κόσμου που επέλεξε η επιμελητική ομάδα του φεστιβάλ συναντιούνται στο προσβασιμοποιημένο Άστορ. 

Τι σημαίνει αυτό; Το PDSFF έχει φροντίσει για την προσβασιμοποίηση του χώρου για άτομα με κινητικές δυσκολίες, μέσω της πρόσκαιρης εγκατάστασης αναβατορίου στις σκάλες του Άστορ τις ημέρες του φεστιβάλ. Στον χώρο υπάρχουν άτομα του φεστιβάλ που κατευθύνουν επισκέπτες/τριες με κινητικές δυσκολίες προς το αναβατόριο. Αυτό είναι η συμπερίληψη στην πράξη. 

Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται με το σετ «Το θάρρος της αλήθειας» και μια συνειδητοποίηση. Η μάχη για να βρει το κάθε άτομο από εμάς την αλήθεια του και να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς του δαίμονες είναι μια μάχη με αβέβαιη έκβαση, ταυτόχρονα όμως είναι μια μάχη που αξίζει να δοθεί. 

Από την Αργεντινή μέχρι την Ινδία, από το Νεπάλ και το Ιράν μέχρι την Πορτογαλία, η κάθε ταινία έχει κάτι να σου δώσει, κάτι να σου πει και εσύ κρατάς αυτό το κωδικοποιημένο μήνυμα μέχρι τη λήξη της, μέχρι να γυρίσεις στο σπίτι το βράδυ και να αναλογιστείς τι είδες, μέχρι τον επόμενο μήνα ή μπορεί μια σκηνή να σε συνοδεύει για πάντα. Γιατί αυτή είναι η μαγεία της 7ης τέχνης, σε συντροφεύει ακόμη και (μέχρι) εκεί που δεν το περιμένεις.

Δεν θα χάσουμε σίγουρα το Σάββατο, οπότε και θα γίνει η λήξη του διαγωνιστικού προγράμματος με ένα πάρτι στη Στοά του Άστορ, με Dj set από το Haelky, ενώ την Κυριακή αναμένουμε την τελετή απονομής των βραβείων. Είναι μια καλή ευκαιρία για κινηματογραφική προθέρμανση, λίγο πριν την απονομή των Όσκαρ.

Το Positively Different Short Film Festival μοιάζει να κρατάει λίγο, όμως μένει για καιρό στη σκέψη μας και οι εικόνες του, με τα ερωτήματα που θέτουν και το συναισθηματικό τους εκτόπισμα, μάς ταλανίζουν για πολύ. Μέχρι το επόμε

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα