Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αξίζει να αναφερθούμε σε μία δυσμενή υπόθεση, η οποία, όμως, πρέπει να παραμείνει ανεξίτηλη στις μνήμες μας για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Θα θέλαμε αυτήν την ιστορία να μην έπρεπε να την πούμε, να μην υπήρχε. Να μην είχε γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η κοινωνία, όμως, αποφάσισε να  δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο στο υποτιθέμενο «καταφύγιο ζώων» που είχε “κτιστεί” στον Δήμου Ζηρού, στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας. Μέσα από τα Social Media, ήρθαν άπειρες φωτογραφίες με τα ζώα να απεικονίζονται σε άθλια κατάσταση: Αποστεωμένα, άρρωστα και εκτεθειμένα σε δυσμενείς συνθήκες, συνθήκες που κανένα πλάσμα πάνω στην γη δεν θα έπρεπε να ζει. 

Οι εικόνες της ντροπής

Σε εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα Social Media, τα ζώα στο εν λόγω “καταφύγιο” φαίνονται υποσιτισμένα και βαριά άρρωστα σε ένα χώρο που δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τις υποδομές καταφυγίου. Τα δήθεν σπιτάκια τους είχαν ‘χτιστεί’ με ξύλινες παλέτες και είχαν καλυφθεί με πλαστικές σακούλες για να υπάρχει δήθεν προστασία από τη βροχή.

Σπιτάκια που όχι μόνο δεν προστάτευαν, αλλά που έθεταν τα ζώα σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Κεντρική φιγούρα στην όλη ιστορία υπήρξε η Κατρίνα Τσάνταλη, η οποία, αφού έλαβε τις ντροπιαστικές εικόνες από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, αποφάσισε να ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα.

Μια γενναία απόφαση

Μην αντέχοντας να ξέρει ότι υπάρχει ένας χώρος που όχι μόνο σκοτώνει ζώα, αλλά το κάνει και με τη βοήθεια κρατικής επιχορήγησης, η Κατρίνα σε συνεργασία με το «Dog’s Voice» πήραν τη γενναία απόφαση να αναλάβουν δράση δίνοντας την ευκαιρία στα ζώα να απαλλαχθούν από το μαρτύριό τους.

Παρά τις έντονες δυσκολίες, η Κατρίνα μετέφερε τα ταλαιπωρημένα ζώα στην Αθήνα, με το αυτοκίνητό της, όπου είχε οργανωθεί ένας κατάλληλος χώρος, για να φιλοξενήσει τα ζώα της Φιλιππιάδας. Κατόπιν, υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των ζώων σε κτηνιατρεία και νοσοκομεία ζώων, με σκοπό να λάβουν την ιατρική φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται, ώστε να σταθούν και πάλι γερά στα πόδια τους. Αφού η υγεία τους επανήλθε σειρά είχε η διαδικασία της υιοθεσίας. 

Ο δικαστικός αγώνας

Δεν έμειναν, όμως, εκεί. Οι δύο αυτές οργανώσεις, αποφάσισαν και κάτι άλλο. Είπαν ότι αυτό δεν πρέπει να μείνει εδώ. Ότι σ’ αυτή τη χώρα οι ένοχοι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουν να τιμωρούνται. Αποφάσισαν να μην αποσιωπήσουν την κατάσταση και να φέρνουν το θέμα ενώπιον του εισαγγελέα.

Οι δύο φιλοζωικές οργανώσεις, «A Little Shelter» και «Dog’s Voice», υπέβαλαν μήνυση κατά του Δήμου Ζηρου για παθητική κακοποίηση αυτών των ζώων. Παράλληλα, σε δημόσια καταγγελία προχώρησε και ο @chris_euagg, ακτιβιστής, ο οποίος δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σκληρές εικόνες από τα άρρωστα και υποσιτισμένα ζώα. Ο κύριος Ευαγγέλου, έχει επίσης προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία, χωρίς κανείς να την λάβει υπόψιν.  

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ζηρού, αν και κτηνίατρος, αποποιήθηκε πλήρως των ευθυνών του. Μάλιστα, παρά τις εικόνες που μιλάνε από μόνες τους για την κακουργηματική αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες και στα δικαιώματα των ζώων, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ζηρού, Χρήστος Γκάρτζιος, ισχυριζόταν ότι τα ζώα ήταν στειρωμένα, τσιπαρισμένα και εμβολιασμένα, παρόλο που ο έλεγχος που έγινε έδειξε ότι ψεύδεται. 

Αυτό είναι το ποστ που είχε δημοσιευτεί όταν χτιζόταν το εν λόγω καταφύγιο. 

Η σωστή πλευρά της κοινωνίας 

Μέχρι και σήμερα, η Κατρίνα Τσάνταλη σε συνεργασία με το «Dogs’ Voice» και το «A Little Shelter» έχουν διασώσει και εξακολουθούν να φροντίζουν τα ζώα. Στο Μαρκόπουλο, βρίσκονται 74 σκυλιά εκ των οποίων τα 17 είναι στην εντατική νοσηλεία. Να σημειωθεί πως πολλά από τα ζώα είναι ήδη αισθητά καλύτερα. Έχουν τσιπαριστεί, εμβολιαστεί, στειρωθεί και κάποια έχουν ήδη βρει την οικογένεια, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που χρειάζονταν, για να κλείσουν οι πληγές τους μετά την αποκαρδιωτική περιπέτεια που βίωσαν.

Δυο λόγια…

Καθημερινά, η κοινωνία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, χρειάζεται να είμαστε όλοι στις επάλξεις. Κάθε πλάσμα πάνω στη γη έχει δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και σε μια ζεστή αγκαλιά. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι και προσπαθούμε ανιδιοτελώς να χτίσουμε κάτι καλύτερο, τότε ακόμα και οι πιο σκοτεινές ιστορίες μπορούν να έχουν αίσιο τέλος.

Αν θέλεις κι εσύ να συμβάλλεις σ’ αυτό το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι δύο αυτές φιλοζωικές οργανώσεις και να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου, υιοθέτησε  ένα από αυτά τα ζωάκια και δώσε τους την αγκαλιά και την φροντίδα που χρειάζονται!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα