Λίγοι είναι οι συγγραφείς που κατάφεραν να γίνουν αυτό που αποκαλούμε «παγκόσμια εκδοτικά φαινόμενα» και μία εξ αυτών είναι η Sally Rooney.

Το έργο της έχει αποσπάσει τέτοια αναγνώριση από τους κριτικούς που θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της χιλιετίας. Αξίζει, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μαζί ποια είναι η Sally Rooney και γιατί τα βιβλία της έχουν τόσο μεγάλη απήχηση σε τόσους πολλούς νέους ανθρώπους. 

Γεννημένη στην Ιρλανδία, η 31χρονη σήμερα Sally Rooney ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή και τη σεναριογραφία. Έχει γράψει 3 κοινωνικά μυθιστορήματα, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα το έγραψε σε ηλικία μόλις 15 ετών! Η αναμονή για το πρώτο της βιβλίο: «Όμορφε κόσμε, που είσαι» ήταν τόσο μεγάλη, που πουλήθηκε παράνομα σε μορφή ARC στο eBay για 200$ πριν κυκλοφορήσει (επισήμως)! 

Είναι απίστευτο το πόσοι πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται με τις ιστορίες και τους ήρωες των βιβλίων της Sally Rooney

Οι αναγνώστες της φαίνεται να αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη επαφή μεταξύ τους, ισχυριζόμενοι ότι μοιράζονται κοινές σκέψεις και απόψεις σε σχέση με την εκάστοτε ιστορία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η Sally Rooney φροντίζει να εντάξει στα βιβλία της χαρακτήρες σύγχρονων νέων από ποικίλες κοινωνικές ομάδες, δίνοντάς τους τη φωνή που χρειάζονται ώστε να περάσουν πολύτιμα κοινωνικά μηνύματα.

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες της Sally Rooney;

Γενικά, οι χαρακτήρες της Sally Rooney είναι έξυπνοι αλλά με ελαττώματα, ενώ, συχνά είναι εκνευριστικοί και τρομερά ανασφαλείς.

Επιπλέον, ως κοινωνικά ανήσυχοι τύποι, σκοντάφτουν συνεχώς στα “ναρκοπέδια” της ενηλικίωσης, λαχταρούν την πραγματική σύνδεση — συμπεριλαμβανομένου του σεξ — αλλά πολύ συχνά σαμποτάρουν ακόμη και τις πολλά υποσχόμενες σχέσεις.

Αδιαμφισβήτητα, οι χαρακτήρες των ιστοριών της Sally Rooney μιλούν για όλα εκείνα τα ζητήματα που προβληματίζουν τη σημερινή νεολαία και εκφράζουν εκ μέρους τους αλήθειες που συχνά μένουν ανείπωτες.  

Συζητήσεις με φίλους

Δύο φίλες που ζουν στο Δουβλίνο, η Φράνσις και η Μπόμπι, γνωρίζονται και γίνονται φίλες με ένα διανοούμενο, παντρεμένο ζευγάρι τριάντα ετών, τη Μελίσσα και τον Νικ. Τα βέλη του έρωτα χτυπούν και τα δύο κορίτσια, αφού η Φράνσις νιώθει μια έλξη για τον Νικ, κάτι που συνειδητοποιεί ότι είναι αμοιβαίο, ενώ αναπτύσσεται και μια έντονη έλξη ανάμεσα  στη Μελίσσα και στη Μπόμπι.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αυτό το μπερδεμένο τετ α τετ περιηγείται στην πολυπλοκότητα του σύγχρονου ρομαντισμού, της αγάπης, της φιλίας και της προδοσίας.

Μεταφρασμένο σε 12 γλώσσες, το «Συζητήσεις με φίλους» αποτελεί ένα από εκείνα τα βιβλία που μας ταξιδεύουν στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του ανθρώπου, τα τρωτά του σημεία, τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχει και τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους στη σύγχρονη κοινωνία.

Στις 15 Μαΐου του 2022, μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και καθηλώνοντας χιλιάδες τηλεθεατές.

Κανονικοί άνθρωποι

Ο Κόννελ και η Μαριάν είναι δύο συμμαθητές πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Κόννελ είναι ο δημοφιλής του σχολείου και το αστέρι της σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου, ενώ η Μαριάν είναι μοναχική κι ανασφαλής.

Όμως, όταν η μοίρα παρεμβαίνει, θολώνουν τα όρια μεταξύ του εφικτού και του ανέφικτου και έτσι, έπειτα από μια απροσδόκητη συνάντηση στο σπίτι της Μαριάν, ξεκινάει μια παράξενη κι ανεξίτηλη σχέση ανάμεσά τους, που είναι αποφασισμένοι να κρύψουν. 

Ένα χρόνο αργότερα, και οι δύο σπουδάζουν στο Δουβλίνο με τη  Μαριάν να έχει προσαρμοστεί στο νέο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ ο Κοννέλ νιώθει αβέβαιος και μόνος. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ακαδημαϊκών τους χρόνων, η Μαριάν και ο Κόννελ γνωρίζουν άλλους ανθρώπους και αποκτούν ερωτικές εμπειρίες, αλλά πάντα μαγνητικά κι ακαταμάχητα καταλήγουν και πάλι μαζί.

Καθώς εκείνη στρέφεται προς την αυτοκαταστροφή κι εκείνος αρχίζει να ψάχνει το νόημα αλλού, ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίσει πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να σώσουν ο ένας τον άλλον. Το μυθιστόρημα «Κανονικοί άνθρωποι» απέσπασε πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία είναι το “Βραβείο Μυθιστορήματος Costa” και το “Irish Book Award”, ενώ ψηφίστηκε ως το “Καλύτερο βιβλίο της χρονιάς” από τους New York Times. 

Όμορφε κόσμε, που είσαι

Εκδόθηκε πέρυσι στα Αγγλικά και πριν έναν μήνα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε και στα ελληνικά! Η Sally Rooney εμπνεύστηκε τον τίτλο του από το ποίημα του Friedrich Schiller, “Beautiful World, Where Are You” και είναι ακριβώς το είδος του βιβλίου που θα περίμενε κανείς από εκείνη.

Το «Όμορφε κόσμε, που είσαι» είναι μια συναρπαστική και καλογραμμένη κοινωνική ιστορία, η οποία επικεντρώνεται γύρω από τέσσερις χαρακτήρες: Την Άλις, τον Φέλιξ, την Αϊλίν και τον Σάιμον. Το βιβλίο αυτό μας αφηγείται τις ζωές τους στο σύγχρονο κόσμο, όπου ο έρωτας και η φιλία συχνά περιπλέκονται, οι χωρισμοί ραγίζουν καρδιές, και τα υπαρξιακά ερωτήματα προβληματίζουν.

Τοποθετημένο στην εποχή του Brexit, το «Όμορφε κόσμε, που είσαι» περιστρέφεται γύρω τις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα της ζωής και της αγάπης στον 21ο αιώνα. Γραμμένο με την ωριμότητα και με τη χαρακτηριστική γραφή της Sally Rooney — που τόσο πολύ έχουμε αγαπήσει — το βιβλίο αυτό, έχει ήδη μπει στη λίστα μας!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα