Ιδρύθηκε το 2006 από τους Allen Lau και Ivan Yuen κι έμελλε να γίνει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα για ανερχόμενους συγγραφείς και η ιδανική κοινότητα για βιβλιόφιλους. Σήμερα, μετρά περισσότερους από 90 εκατομμύρια χρήστες, ανάμεσα στους οποίους είναι συγγραφείς, αναγνώστες αλλά και εκδότες! 

Κύριος σκοπός του Wattpad είναι να ρίξει όποιο εμπόδιο υπήρχε ανάμεσα στους αναγνώστες και τους συγγραφείς. Συγκεκριμένα, ήρθε για να δώσει την ευκαιρία της ελεύθερης έκφρασης και της δωρεάν έκδοσης ιστοριών, κι ως επακόλουθο, την ανταλλαγή απόψεων των αναγνωστών. Κάθε συγγραφέας δημοσιεύει ένα κεφάλαιο τη φορά και οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν σχόλιο σε κάθε σημείο της ιστορίας, βοηθώντας έτσι τον δημιουργό να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές ώστε να διαμορφώσει την ιστορία με γνώμονα την κοινή γνώμη. 

Οι ιστορίες του Wattpad είναι διαθέσιμες σε περισσότερες από 50 γλώσσες, ενώ περισσότεροι από 300.000 συγγραφείς από 35 χώρες συμμετέχουν στον δημοφιλέστερο διαγωνισμό συγγραφής «The Watty Awards». Μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο έργα, μερικά από τα οποία έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. 

Το κοινό του Wattpad είναι κατά κύριο λόγο νεαροί χρήστες οι οποίοι αναζητούν σύγχρονες και πρωτότυπες ιστορίες όλων των ειδών. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, διακρίθηκαν κι έγιναν διάσημοι συγγραφείς, έργα των οποίων συναντάμε σήμερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

@wattpad

The Watty Awards this year were 🔥🔥🔥 #Wattys

♬ original sound – Wattpad

Τα success stories που “γεννήθηκαν” μέσα από το Wattpad

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Anna Todd, η οποία με το ψευδώνυμο @imaginator1D, δημοσίευσε την πρώτη της ιστορία με τίτλο «After» το 2013 γράφοντάς τη στο κινητό της τηλέφωνο. Οι ιστορίες της όχι μόνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα έκαναν τους αναγνώστες της Todd να νιώσουν πως έχουν λόγο στην πλοκή των έργων της, γεγονός που εξασφάλισε την εμπιστοσύνη τους απέναντι στη συγγραφέα.

Χάρη στο Wattpad, η Anna Todd έκλεισε μια μεγάλη συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο “Simon and Schuster” το 2014, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του πρώτου κεφαλαίου του πρώτου της έργου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ακολούθησαν 3 sequels και μία ταινία το 2019. Η ιστορία της Todd είναι η απόδειξη της δύναμης του Wattpad. 

Άλλο ένα success story του Wattpad είναι και η περίπτωση της Beth Reekles, η οποία σε ηλικία 17 ετών όχι μόνο έκδωσε την πρώτη της ιστορία με τίτλο «The kissing booth» με επιτυχία, αλλά έκλεισε και μια γενναιόδωρη συμφωνία με το Netflix για μεταφορά της ιστορίας στη μικρή οθόνη. 

Η ιστορία της Reekles έδειξε πως οι αναγνώστες του Wattpad δεν διαβάζουν απλώς ιστορίες, αλλά τις δημιουργούν κιόλας! Το Wattpad φαίνεται πως συχνά συνεργάζεται με τους ενεργούς fans των ιστοριών που μεταφέρονται στις οθόνες δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλλάξουν ακόμη και σημεία του σεναρίου!

Η επιτυχία που εξασφαλίζει το Wattpad δεν γνωρίζει εθνικότητες

Μάλιστα, το success story της Βραζιλιάνας, Lilian Carmine, είναι η τρανή απόδειξη πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς Βρετανός ή Αμερικάνος για να σημειώσει επιτυχία στο Wattpad. Ειδικότερα, η Lilian Carmine ξεχώρισε με 37 εκατομμύρια αναγνώσεις προτού η “Random House” εκδώσει την εθιστική ρομαντική τριλογία της.

Η Nikki Kelly είναι άλλη μια συγγραφέας που κατάφερε να εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο αναγνώσεις για τη ρομαντική και φανταστική τριλογία της προτού εκδοθεί σε έντυπη μορφή το 2014.

Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς επιμονής και απορρίψεων από γνωστούς εκδότες, η νεαρή Brittany Geragotelis αποφάσισε να δημοσιεύσει το πρώτο της έργο προκειμένου να τους αποδείξει πόσο μεγάλο λάθος έκαναν που την αγνόησαν. Δεκαεννέα εκατομμύρια αναγνώσεις αργότερα, ο εκδοτικός “Simon and Shuster” εξέδωσε τη φανταστική νεανική τριλογία της το 2011, εκπληρώνοντας κάθε όνειρο της Geragotellis.

Μια ξεχωριστή πλατφόρμα, η οποία εξασφαλίζει μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία και μας επιτρέπει να δούμε το όνομά μας στα βιβλιοπωλεία

Οι επιτυχημένες ιστορίες που αναφέρθηκαν, βοήθησαν το Wattpad να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα μετρά τον δείκτη επιτυχίας και δημοφιλίας των ιστοριών του, ώστε να τις προωθεί περισσότερο.

Η μοναδικότητα αυτής της σελίδας έγκειται στο γεγονός πως ανανεώνεται και ενημερώνεται συνεχώς προς όφελος των συγγραφέων και των αναγνωστών του προωθώντας τα έργα τους έξω ακόμη κι από τα σύνορα της ψηφιακής πλατφόρμας

Η λίστα των επιτυχημένων συγγραφέων που ξεκίνησαν από το Wattpad συνεχώς ανανεώνεται με τους προαναφερθέντες συγγραφείς να είναι οι πιο γνωστοί. Έτσι, αν ποτέ θελήσεις να μοιραστείς την ιστορία σου με τον κόσμο, και ίσως να κλείσεις και μια μεγάλη εκδοτική συμφωνία, το Wattpad είναι μια καλή λύση για να ξεκινήσεις από το μηδέν. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα