Αυτή η πόλη μετατρέπεται σε ένα απέραντο ξεχαρβαλωμένο γκρι. Αρκεί να βρεθείς στον Λυκαβηττό, στον Λόφο Στρέφη, στα βραχάκια κάτω από την Ακρόπολη, να την κοιτάξεις από ψηλά για να αναρωτηθείς πώς μπορεί ακόμη κι αναπνέει μέσα σε τόνους τσιμέντο. Κτίρια-δεινόσαυροι, θαρρείς κι ακουμπάνε μεταξύ τους, άραγε μπορούν ακόμη να περνούν οι άνθρωποι ανάμεσα τους;

Το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών μόνο περιβαλλοντικά βιώσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με ελάχιστα πάρκα να βρίσκονται στον αστικό ιστό. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η Αθήνα έχει λιγότερο πράσινο ακόμη και από πόλεις που βρίσκονται στην έρημο, όπως το Λας Βέγκας.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης ψάχνουν μάταια ανάσες δροσιάς, μετρώντας όλο και πιο συχνά απώλειες. Στη λίστα έρχεται να προστεθεί μια ακόμη κατασπατάληση διαθέσιμων χώρων για πράσινο, θυσία στην «ανάπτυξη» από λίγους προς τους λίγους. Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού ετοιμάζεται για την πιο γκρι περίοδο.

Ο Κώστας Αντωνιάδης είναι Γεωλόγος περιβαλλοντολογος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δάφνης Υμηττού και μου μίλησε για την ΠΥΡΚΑΛ που ιδρύθηκε το 1874, ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε πυρομαχικά και προϋπήρχε της κοινότητας του Υμηττού. Το διαχρονικό όνειρο των κατοίκων του Υμηττού είναι να μπορέσουν μετατρέψουν το μέρος αυτό σε πάρκο, όταν φύγουν από εκεί οι εγκαταστάσεις.

Το συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ (Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δεκαώροφα τσιμεντένια κτίρια θα φέρουν την ανάπτυξη πρασίνου;

Υπήρχαν δύο Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), το 1990 και το 1996. «Τα ΓΠΣ αποτύπωναν την περιοχή εκτός σχεδίου, που σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι και δασική έκταση ή αστικό πράσινο. Αυτό που μας έλεγαν είναι ότι όταν απομακρυνθεί το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, με Κέντρο Υγείας και μια αγορά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξε ένας εφησυχασμός μιας και κατά περίπτωση και πολύ συχνά τα δημοτικά συμβούλια –του Δήμου Υμηττού και μετά του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, μέχρι τις εκλογές του 2019 έπαιρναν αποφάσεις που έδειχναν ότι η πρόθεση ήταν να εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός», σχολιάζει ο κ. Αντωνιάδης. 

Μετά τις εκλογές του 2019 και με την αλλαγή της κυβέρνησης, «ο Δήμος συνέχισε υπό άλλο πρόσωπο, αλλά με το ίδιο καθεστώς. Λίγους μήνες μετά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε μαζί με όλο τον κονκλάβιο των Δημοτικών Συμβούλων κι ανακοίνωσαν με συνοπτικές διαδικασίες ότι η ΠΥΡΚΑΛ θα γίνει Κυβερνητικό Πάρκο που σημαίνει σε πρώτη φάση τη μεταφορά εννιά Υπουργείων, κάποιων Ανεξάρτητων Αρχών και του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Το 2021, στον Νόμο 4864 άρθρο 92, πέρασαν μια διάταξη που καταργούσε τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και θέσπισαν όρους δόμησης. Αυτό που έλεγαν λοιπόν είναι ότι θα μετατραπεί σε συντελεστή δόμησης 1.8, που στον Υμηττό σήμερα είναι 1.4. Το ύψος τον κτιρίων προβλέπεται να φτάνει στα 30 μέτρα, μιλάμε για δεκαώροφα κτίρια. Αυτή η πρόταση παρουσιάστηκε σαν σχέδιο πρασίνου, υπολογίζοντας καθώς φαίνεται μέχρι και τα φυτά που θα βάλουν στις ταράτσες», συμπλήρωσε. 

Ο Κώστας Αντωνιάδης μου λέει ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή διαβούλευση με τους πολίτες. «Ο νέος Δήμαρχος, ο κύριος Νίκος Τσιλίφης ήταν στην ίδια παράταξη με τον κύριο Τάσο Μπινίσκο, τον προηγούμενο Δήμαρχο. Μέχρι πρότινος μαζί τα είχαν ψηφίσει όλα αυτά, δεν γνωρίζω αν θα αλλάξει στάση μετά την εκλογή του. Ακόμη όμως κι από αυτούς υπήρξε διαμαρτυρία για το ότι προχωράνε τα σχέδια χωρίς να έχει ενημερωθεί καν η Δημοτική Αρχή.

Κάποια στιγμή, πέρυσι το καλοκαίρι αναρτήθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ένα site του Υπουργείου Οικονομικών δίνοντας ένα περιθώριο 30 ημερών για πιθανές παρεμβάσεις απ’ τους πολίτες και 21/9/23 εγκρίθηκε η μελέτη μαζί με κάποιους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι δεν λένε κάτι διαφορετικό. Ό,τι έγινε αποφασίστηκε μόνο από την Κυβέρνηση, με έναν σχεδιασμό που δεν ξέρουμε ποιος τον έκανε», είπε ο δημοτικός σύμβουλος.

«Έλεγαν πως ένα ποσοστό θα μείνει αδόμητο και θα γίνει πράσινο. Απ’ τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού αντιτίθεται σε όλο αυτό που πάει να γίνει. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο συντελεστής δόμησης δεν θα είναι 1.8 -όπως παρουσιάζεται- αλλά το διπλάσιο, όπως το υπολογίζουν. Επίσης, η μελέτη που έχουν κάνει για το κυκλοφοριακό δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά. Βασικά, δεν είναι καν μελέτη, αλλά μια τεχνική έκθεση που έκαναν στο Υπουργείο αναφέροντας ότι θα γίνει κυκλοφοριακή μελέτη», πρόσθεσε. 

Αγώνας μέχρι το τέλος για την ΠΥΡΚΑΛ

Ο Κώστας Αντωνιάδης ενημερώνει ότι η σκέψη τους πίσω από όλα αυτά είναι το πώς θα γλιτώσουν χρήματα από τις Υπηρεσίες που στεγάζονται σε κάποια κτίρια με νοίκι. Η «απελευθέρωσή» τους για χάρη της ανάπτυξης θα φέρει κι άλλα Airbnb και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. 

«Το Κυβερνητικό Τσιμεντοπάρκο θα αλλάξει όλη την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής. Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης θα κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Τα Υπουργεία βαρύνουσας σημασία που πρόκειται να έρθουν θα φρουρούνται χωρίς να έχει απαντηθεί πώς θα κινείται ο κόσμος γύρω από αυτά. Πρόκειται για την τελευταία δυνατότητα όλων των Νοτιοανατολικών Προαστίων σε ένα πολύ μεγάλο πάρκο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο» δήλωσε. 

«Έχει ξεκινήσει η απαλλοτρίωση, μιας και εγκρίθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κάποιους υποτυπώδεις περιβαλλοντικούς όρους. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη συγκεκριμένη πράξη της διοίκησης, μια ενέργεια με κόστος, καθώςπροσπαθούμε πάση θυσία να μαζέψουμε τα χρήματα.

Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί. Υπάρχει μια στρεβλή άποψη ότι με το Κυβερνητικό πάρκο θα πάρουν αξία οι περιουσίες τους. Δεν έχουν καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί και σκόπιμα δεν εξηγούν στον κόσμο», είπε ο δημοτικός σύμβουλος.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα