Είναι οι σειρές των 90’s που παρ’ όλο που έχουν περάσει 20+ χρόνια από την πρώτη προβολή τους, τις βλέπουμε ακόμη.

Οι σειρές που ακόμα quote-άρουμε καθημερινά και που ακόμα γελάμε με τα αστεία τους, ασχέτως αν τα έχουμε δει και ακούσει εκατοντάδες φορές. Είναι, όμως, και οι σειρές που βλέποντας τις καταλαβαίνουμε ότι κάθε άλλο παρά αστεία ήταν τα πράγματα με τα οποία γελούσαμε τότε.

Δυστυχώς, λέξεις όπως ομοφοβία, τρανσφοβία, χονδροφοβία, μισογυνισμός και slut-shaming μας ήταν άγνωστες, με αποτέλεσμα να γελάμε με το κάθε τι διαφορετικό από τις τότε νόρμες του τότε. Κάθε σχόλιο για τα κιλά, την σεξουαλική ζωή ή την σεξουαλική ταυτότητα κάποιου μας φαινόταν αστείο, άξιο πειράγματος και γέλιου.

Αλήθεια, πόσα από αυτά τα αστεία θα μπορούσαν να υπάρξουν στην τηλεόραση του 2022 χωρίς να πάρει φωτιά το Twitter και το Instagram για το πόσο «ακατάλληλα» είναι; Ευτυχώς κανένα.

Friends: Η αγαπημένη σειρά όλου του πλανήτη ήταν γεμάτη με ακατάλληλα αστεία!

Πριν από μερικούς μήνες, μία εκ των δημιουργών της σειράς, η Marta Kauffman δήλωσε σε συνέντευξη της: «Μετανιώνω πολύ για κάποια από τα αστεία μας τότε. Δυστυχώς μέχρι εκεί ήξερα». Και μέσα σ’ αυτό το σχόλιο εμπερικλείεται όλη η αλήθεια και τα συναισθήματα που νιώθουμε σήμερα όλοι μας, σκεπτόμενοι τα όσα λέγαμε και με τα όσα γελούσαμε τότε.

Το “Friends”, 20 χρόνια μετά το τέλος του, παραμένει ακόμη η αγαπημένη σειρά όλων μας, ακόμη και όσων δεν ήταν καν γεννημένοι όταν προβλήθηκε. Είναι γεγονός, όμως, πως η σειρά βρίθει προβληματικών αστείων, ένα εκ των σημαντικότερων το fat-shaming προς τη Monica – και όχι μόνο –  για το πόσο ζύγιζε κάποτε.

Το γεγονός ότι στο επεισόδιο “What could have been” – είναι το επεισόδιο που οι πρωταγωνιστές φαντάζονται πώς θα ήταν η ζωή τους σε παράλληλο σύμπαν – οι σεναριογράφοι μας είπαν πως αν η Monica δεν έχανε τα κιλά θα κατέληγε μια 30χρονη παρθένα, που το μόνο που θα έκανε στη ζωή της ήταν να τρώει – λες και οι πιο στρογγυλόσωμοι άνθρωποι δεν έχουν ερωτική ζωή και το μόνο που κάνουν στη ζωή τους είναι να τρώνε.

Στη σειρά ακούστηκε επίσης το :«Πόσες κάμερες είχες πάνω σου», όταν στην προσπάθεια της Monica να «δικαιολογήσει» τα κιλά που ήταν στην εφηβεία της είπε ότι η κάμερα βάζει κιλά.

Η λίστα είναι τεράστια όμως. Τα συνεχή αστεία για το πόσο χοντρός ήταν ο “ugly naked guy” και το πόσο ντροπιαστικό ήταν ένας άνθρωπος με πιο στρογγυλό σωματότυπο να περιφέρεται γυμνός– στο σπίτι του φυσικά, τα τρανσφοβικά αστεία προς τον πατέρα του Chandler, το slut-shaming στη Monica για το γεγονός πως είχε κάνει sex με πολλούς άντρες, τα ομοφοβικά αστεία που υπήρχαν σχεδόν σε κάθε επεισόδιο, τα αστείο για το αν ο Will – o χαρακτήρας που είχε παίξει ο Brad Pitt  – ήταν ερμαφρόδιτος και τόσα άλλα.

Κωνσταντίνου και Ελένης: Είναι η σειρά που εδώ και 20+ χρόνια βλέπουμε κάθε μεσημέρι και που γελάμε με κάποια από τα «λάθος» αστεία του!

Η σειρά, όμως, σαν γνήσιο παιδί των 90’s είναι γεμάτη με προσβλητικά αστεία, με πρώτο και καλύτερο το συνεχές “bullying” – σε μορφή αστείου φυσικά –  προς τη «γεροντοκόρη» Ματίνα.

Ατάκες όπως: «Φύγε από μπροστά μου άσχημη γεροντοκόρη», ήταν συνεχές σχόλιο της σειράς. Η Ματίνα, λοιπόν, για την κοινωνία των 90’s έπρεπε να ντυνόταν πιο σέξι και να μη φορούσε γυαλιά για να βρει άντρα και να μη μείνει για πάντα στο ράφι. Ενώ, ο μόνος λόγος που θα την κοιτούσε κάποιος άντρας έτσι όπως ήταν, θα ήταν αν απηυδούσε με τις όμορφες και σέξι γυναίκες και κατέληγε σε κάποια ήσυχη, χαμηλοβλεπούσα.

Τα αστεία φυσικά δεν σταματούν εκεί. Η χονδροφοβία, ως φαινόμενο της εποχής, έγινε πολλές φορές θέμα σχολιασμού και αστείου με τον ξάδερφο του Κωνσταντίνου να είναι το μεγαλύτερο θύμα όλης της τότε κουλτούρας. To slut-shaming προς την Ελένη – αλλά και σε όλες τις «καημένες» που είχε ως γκόμενες ο Μάνθος –  ήταν επίσης συνεχή.

Δύο ξένοι: Η σειρά με το εμβληματικότερο love story της ελληνική τηλεόρασης, αντικατοπτρίζει απόλυτα όλα όσα ήταν λάθος στην κοινωνία των 90’s!

Τα αστεία, όμως, περί slut-shaming δεν έλειπαν και από αυτό το παιδί των 90’s. Όταν η Μαρίνα αποφάσισε να πει ψέματα για το ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού της – η αντίδραση του Κωνσταντίνου και της Ντένης ήταν να την αποκαλούν συνεχώς π****α, αφού έμεινε έγκυος από κάποιον άλλον, ενώ είχε χωρίσει με τον Κωνσταντίνο και αυτός παντρευόταν μια άλλη γυναίκα.

Τα σχόλια σταμάτησαν μόνο όταν η Μαρίνα αποκάλυψε πως τελικά το παιδί ήταν του Κωνσταντίνου και τότε έγινε ξανά μια αξιοσέβαστη γυναίκα, όχι π***να, που πάει μόνο με έναν άντρα.

Τα ομοφοβικά αστεία δε προς τον γκέι Τόλη, ήταν ίσως το πιο προβληματικό χαρακτηριστικό της σειράς. Σε κάθε επεισόδιο, ο Τόλης, θα σχολιαζόταν για τη σεξουαλικότητα του. Μια από τις σειρές των 90’s, λοιπόν, που μας έκανε να πιστεύουμε πως ένας γκέι άντρας πρέπει να πληρώσει για κάνει σεξ,  ένας γκέι άντρας είναι κατώτερο κοινωνικό ον και  μπορούμε να χαρακτηρίζουμε αναίσχυντα όπως θέλουμε κάποιον γκέι.

Χαρακτηρισμοί όπως “τσατσά”, “λούγκρα”, “αδερφή” και τόσα άλλα, ακούστηκαν δυστυχώς σε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές των 90’s. Γιατί η κοινωνία των 90’s ήταν φτιαγμένη μ’ αυτά τα υλικά.

Ευτυχώς, 23 χρόνια μετά, ο Αλέξανδρος Ρήγας μας απέδειξε μέσω της «Τούρτας της Μαμάς», πως τα ομοφοβικά αστεία είναι παιδιά μιας άλλης εποχής και πως στο σήμερα ένας γκέι άντρας μπορεί να ζει ευτυχισμένος με την σχέση, έχοντας στο πλάι του την οικογένεια του να τον στηρίζει. 

Ντόλτσε βίτα: H σειρά που μας έκανε να λατρέψουμε την Κατιάνα Μπαλανίκα και να επανεξετάσουμε το slut-shaming!

Το slut-shaming δεν έλειπε και από αυτή τη σειρά. Γιατί στα 90’s όταν μια γυναίκα πήγαινε με περισσότερους από το επιτρεπτό για την κοινωνία άντρες ήταν π***να.

Η Σάσα, λοιπόν, εκτός από ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες της ελληνικής t.v. ήταν και αντικείμενο συνεχούς σχολιασμού και χαρακτηρισμού – από όλους τους χαρακτήρες της σειράς, ακόμα και από την κολλητή της. Η Σάσα ήταν, λοιπόν, ντροπή – κατά την κοινωνία του τότε – γιατί της άρεσαν οι άντρες και γιατί το εξέφραζε. Γιατί όταν το κάνει ένας άντρας είναι λογικό και αναμενόμενο, όταν το κάνει μια γυναίκα, είναι ντροπή

Το δε age-shaming σ’ αυτή τη σειρά είναι παντού, αφού το πόσο ντροπιαστικό και αποτρόπαιο ήταν για την κοινωνία τότε μία 45αρα γυναίκα να έχει σχέση με έναν 25άρη δε λέγεται. Η ηλικία της Χριστίνας ήταν συνεχώς κάτι το επιλήψιμο για τη σειρά, η οποία αποδέχτηκε το γεγονός πως μετά τον θάνατο του – κατά πολύ μεγαλύτερου της συζύγου – αποφάσισε να ξανακάνει σχέση, μόνο όταν η σχέση της ήταν στην ίδια ηλικία με την ίδια.

Το γεγονός φυσικά πως ο πρώτος της άντρας ήταν πολύ μεγαλύτερος της δεν σχολιαζόταν ποτέ, αφού ήταν κάτι το φυσιολογικό.

Sex and the City: Ακόμα και οι πρωτοποριακές σειρές είχαν ρατσιστικές απόψεις!

Το “Sex and the City”, μία από τις πιο forward-thinking σειρές των 90’s, ήταν επίσης μια σειρά που έβριθαν τα ακατάλληλα σχόλια και αστεία για πράγματα που μόνο αστεία δεν ήταν. Η Carrie, όταν κατάλαβε ότι ο άντρας που έβγαινε τότε ήταν bi-sexual απόφάσισε να μας πει ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι bi-sexual, παρά μόνο gay, ενώ  το να νομίζει ορίζεται κανείς ως  bi-sexual είναι μια “φάση” μέχρι να καταλάβει πως τελικά είναι gay.

Στη σειρά ακούστηκαν επίσης τρανσφοβικά αστεία όταν κάτω από το σπίτι της Samantha έκαναν πεζοδρόμιο τρανς άτομα με αστεία και σχόλια αρκετά προσβλητικά και προβληματικά.

TAGS:#recent
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα