«Πόσο όμορφη είσαι στη φωτογραφία.» «Δεν μπορώ να σταματήσω να σε σκέφτομαι.» «Έχω ένα δωράκι για σένα.» «Σ’ αγαπάω.» «Πες στους γονείς σου ότι θα κοιμηθείς σε μια φίλη σου.» «Είναι απλά σεξ, δεν σημαίνει τίποτα. Θέλω να το κάνεις για μένα.»

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη αλληλουχία μηνυμάτων που στέλνουν στα συνήθως ανήλικα θύματά τους, μέσω social media, τα ‘’lover boys’’ ή ‘’romeo pimps’’, οι διακινητές δηλαδή, που προσπαθούν να κάνουν νεαρά αγόρια ή κορίτσια να τους ερωτευτούν, με απώτερο στόχο να τα εξαναγκάσουν στην πορνεία. 

Το φαινόμενο lover boy είναι μια μορφή sex trafficking. Τα lover boys, συνήθως νεαροί άνδρες, «πνίγουν» τα θύματά τους με δώρα και κομπλιμέντα. Πολύ γρήγορα περνούν στο στάδιο της ερωτικής εξομολόγησης και της έκφρασης δήθεν πίστης και αφοσίωσης, του γνωστού love bombing, με στόχο το συνήθως ανήλικο κορίτσι να ρίξει τις άμυνές του και να είναι έτοιμο να κάνει ό,τι του ζητήσει ο «σύντροφός» του, ο άνθρωπος που έχει αρχίσει να εμπιστεύεται περισσότερο απ’ όλους τους οικείους της. 

Τα lover boys σταδιακά απομονώνουν τα θύματά τους από το περιβάλλον τους, στρέφοντάς τα εναντίον των φίλων και της οικογένειάς τους, ισχυριζόμενοι ότι όλοι οι άλλοι τα εκμεταλλεύονται, θέλουν το κακό τους ή δεν μπορούν να καταλάβουν τον έρωτά τους. 

Επίσης, οι romeo pimps, όπως αποκαλούνται αλλιώς, μυούν τα συνήθως ανήλικα κορίτσια (και αγόρια σπανιότερα) στα ναρκωτικά. Έτσι, με απόλυτη μεθοδικότητα και ακολουθώντας πιστά το σενάριο, τα lover boys θέτουν τα –πολλές φορές– ήδη ευάλωτα θύματά τους υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι το επόμενο βήμα. 

Πολλές φορές, τα lover boys στρατολογούν κορίτσια και νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, από χώρες του εξωτερικού. Τους υπόσχονται έρωτα και μια καλύτερη ζωή στη χώρα που βρίσκονται οι ίδιοι. Οι κοπέλες φτάνουν σε έναν τόπο όπου δεν έχουν το παραμικρό σύστημα υποστήριξης, δεν μιλάνε τη γλώσσα και δεν γνωρίζουν κανέναν εκτός από τον «σύντροφό» τους. Τελικά, εκείνος θα αναγκάσει τη γυναίκα να εκδίδεται, στην αρχή με το πρόσχημα ότι πρέπει να καλυφθούν επείγουσες οικονομικές ανάγκες για να μπορέσουν να φτιάξουν τη ζωή τους ως ζευγάρι. 

Σε κάθε ιστορία σωματεμπορίας, όπου έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του lover boy, οι μάσκες πέφτουν σε διαφορετικό σημείο. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες που έχουν αφήσει τη ζωή τους και έρχονται σε μια ξένη χώρα για να συναντήσουν τον υποτιθέμενο σύντροφό τους, είναι έτοιμες να κάνουν θυσίες, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα είναι μόνο μαζί του και δεν θα είναι υποχρεωμένες να εκδίδονται. 

Είναι τρομακτικό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η μεθοδευμένη συναισθηματική χειραγώγηση το γεγονός ότι πολύ δύσκολα οι γυναίκες αυτές θα στραφούν εναντίον του «συντρόφου» τους, καθώς θα αργήσουν να αντιληφθούν τον πραγματικό ρόλο που εκείνος διαδραματίζει στην ιστορία. 

Σε άλλες περιπτώσεις, η επίφαση στοργής γρήγορα δίνει τη θέση της στην ωμή βία και τις απειλές κατά της ζωής των ίδιων των γυναικών, αλλά και των οικογενειών τους. Φυσικά, τα διαβατήρια των θυμάτων είναι το πρώτο πράγμα που αφαιρείται και κρατείται από τους διακινητές, έτσι ώστε οι γυναίκες να είναι υπό τον πλήρη έλεγχό τους. 

Το 2022, έρευνα της Europol εξάρθρωσε κύκλωμα trafficking, το οποίο στρατολογούσε γυναίκες από τη Ρουμανία, που βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις εξανάγκαζε στην πορνεία στη Μ. Βρετανία. Τα lover boys τις εξαπατούσαν με πολλές υποσχέσεις, δήθεν τρυφερότητα και αγάπη για να έρθουν στη Μ. Βρετανία, αλλά στη συνέχεια η συμπεριφορά τους άλλαζε. 

Οι διακινητές αφαιρούσαν από τις γυναίκες τα έγγραφά τους και ό,τι χρήματα μπορεί να είχαν και τις εξέδιδαν υπό την απειλή ότι οι συνεργοί τους θα βλάψουν την οικογένειά τους και τα παιδιά τους, πίσω στη Ρουμανία. Η αστυνομία εκτιμά ότι το εγκληματικό δίκτυο κέρδιζε περίπου 1.800 ευρώ τη μέρα, από το κάθε θύμα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του φαινομένου των lover boys είναι το γεγονός ότι στα δύο χρόνια δράσης του κυκλώματος, από το 2020 μέχρι το 2022, περισσότερες από 100 γυναίκες έπεσαν θύματα της καλοστημένης παγίδας τους, εγκαταλείποντας τη χώρα τους για το όνειρο μιας νέας αρχής  στη ζωή τους, με τον διαδικτυακό τους έρωτα.


– Aν αναγνωρίζεις τα μοτίβα που αναφέρθηκαν στο κείμενο, μίλησε σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και κάλεσε την πανελλαδική Γραμμή SOS 15900. 

– Αν πιστεύεις ότι κάποιο άτομο έχει πέσει θύμα trafficking, κάλεσε το 1109, την 24ωρη γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα