Η επιλογή εκπαιδευτικής – και κατ’ επέκταση επαγγελματικής – κατεύθυνσης είναι μία από τις πρώτες και, ίσως, σημαντικότερες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε στη ζωή μας. 

Όσοι, μάλιστα, περάσαμε από τον μαραθώνιο που λέγεται «Πανελλήνιες Εξετάσεις», σίγουρα βρεθήκαμε στο δίλημμα του αν θα ακούσουμε την καρδιά ή το μυαλό μας στην επιλογή του κατάλληλου επαγγελματικού δρόμου. Εάν βρίσκεσαι και εσύ στο συχνότερο δίλημμα των μαθητών, για το αν θα πρέπει να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα έπειτα από ανάλογες σπουδές, ή αν θα πρέπει να επιλέξεις εκείνο με την πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις συνειδητά. 

Θέση 1: Σπούδασε αυτό που αγαπάς

Αν κάποιος σου έλεγε πως έχεις ήδη κατακτήσει μια θέση στον τομέα που σε ενδιαφέρει, τότε ποιο επάγγελμα θα επέλεγες; 

Αν η απάντησή σου δεν συμβαδίζει με την επιλογή σου, τότε μάλλον έχεις πέσει θύμα αυτών που «γνωρίζουν καλύτερα» τι είναι καλό για εσένα, αλλά δεν γνωρίζουν εσένα…

Το επιβεβαιώνουν και οι μελέτες: «Η γονική συμμετοχή στη διαδικασία της επαγγελματικής καθοδήγησης, είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες, που επηρεάζουν τις αντιλήψεις ενός εφήβου για τον κόσμο της εργασίας». 

Η συχνότερη συμβουλή;

Μα, φυσικά, η επιλογή σχολών που οδηγούν σε πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Πολλές φορές, όμως, ο φόβος και οι ανησυχίες των γονέων και των καθηγητών για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, οδηγεί τους μαθητές σε σύγχυση, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να λαμβάνουν αποφάσεις εν ψυχρώ. Από τη μία, υπάρχουν γονείς που άθελά τους αποθαρρύνουν τα παιδιά τους, με την πρόφαση της αβέβαιης επαγγελματικής αποκατάστασης, σε περίπτωση επιλογής ενός «μη κατάλληλου» γι’ αυτούς επαγγέλματος. Από την άλλη, ορισμένοι καθηγητές αποδοκιμάζουν τις επιλογές των μαθητών τους, προσπαθώντας να τους κατευθύνουν σε σχολές με «περισσότερο κύρος», με σκοπό να διαφημίσουν τη δουλειά τους. 

Το νόημα, ωστόσο, είναι να καταλάβουμε πως τα όνειρα και οι στόχοι των παιδιών δεν πρέπει να συμβαδίζουν πάντα με τα θέλω και τα πιστεύω των γονιών τους. Καθένας από εμάς είναι μια ανεξάρτητη μονάδα με διαφορετικές αντιλήψεις, φιλοδοξίες και όνειρα. 

Το να δείχνεις γνήσιο ενδιαφέρον για κάτι που πραγματικά σε παθιάζει, είναι από τις μεγαλύτερες ευλογίες που θα νιώσεις στη ζωή σου, αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα των ονείρων σου

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις

Καλά όλα αυτά. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, το να αποφασίσεις να σπουδάσεις το αντικείμενο της επιλογής σου ίσως και να έχει κάποια μειονεκτήματα. Παράγοντες όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω προσήλωσης στην επαγγελματική σου καριέρα, το στρες και το άγχος που θα προκύψουν όπως επίσης και οι πενιχροί μισθοί σε πολλούς τομείς, είναι μερικοί από τους λόγους που θα σου δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις. 

Ταυτόχρονα, να είσαι έτοιμος να δεχθείς την κριτική των γύρω σου, οι οποίοι ίσως και να μην συμμερίζονται το πάθος σου. Το να καταφέρεις να κατακτήσεις το επάγγελμα των ονείρων σου, σεβόμενος τα «θέλω» σου, είναι πάντα εφικτό αρκεί να έχεις τη θέληση και το πείσμα να το κυνηγήσεις. 

Θέση 2: Να είσαι ρεαλιστής

Σίγουρα θα γνωρίζεις ανθρώπους, που άκουσαν το μυαλό κι όχι την καρδιά τους στην επιλογή επαγγέλματος, να μιλούν για το πόσο δαπανηρές είναι οι σπουδές. Πράγματι, τα ενοίκια ολοένα κι αυξάνονται, οι συγκοινωνίες συχνά δυσλειτουργούν, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές βασικών αγαθών προκαλούν ζάλη! 

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς από επενδύσεις για να συνειδητοποιήσει ότι ο σκοπός των σπουδών είναι να έχεις μακροπρόθεσμα και κάποιο όφελος. Προφανώς, η επένδυση χρημάτων στην εκπαίδευσή σου υποδηλώνει ότι το κέρδος πρέπει εκτός από ακαδημαϊκό, να είναι και οικονομικό. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πρέπει, πριν επιλέξεις την επαγγελματική σου διαδρομή, να επανεξετάσεις έαν πρόκειται για ό,τι πράγματι ονειρεύεσαι ή απλώς για μια πρόσκαιρη επιθυμία.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση: «Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία ημέρα στη ζωή σου». Ακούγεται πολλά υποσχόμενη, συχνά, όμως, κρύβει παγίδες. Όταν είσαι παθιασμένος με κάτι, τότε είναι εύκολο να το δεις ως ένα μέσο οικονομικών απολαβών, σωστά;

Όχι, όταν κάνεις το πάθος σου επάγγελμα τότε το hobby σου παύει να γίνεται με ευχαρίστηση και δημιουργικότητα και γίνεται επειδή πρέπει να πληρώσεις λογαριασμούς! 

Μέτρον άριστον

Και όχι, αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς μέτριος στη δουλειά του, αλλά ούτε και τέλειος. Αρκεί απλώς να είναι καλός! 

Το επάγγελμά μας δε μας καθορίζει. Και, φυσικά, με τη σωστή δουλειά θα υπάρχει πάντα χρόνος για τα πράγματα που μας αρέσουν, ανεξάρτητα από το αν τα έχουμε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο ή όχι. Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, μην ξεχνάς πως η επιλογή καριέρας είναι μια αδιάκοπη διαδικασία συνεχούς εξέλιξης κι ανάπτυξης και η επιμονή στους στόχους σου σε συνάρτηση με τους κόπους και τα εμπόδια που θα συναντήσεις στο πέρασμα της επαγγελματικής σου καριέρας, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την δική σου προσωπική επαγγελματική επιτυχία!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα