Οι εκρήξεις, οι καταστροφές, το απόκοσμο σκηνικό και η αναζήτηση ευθυνών.

Το χθεσινό βράδυ ήταν κάτι παραπάνω από εφιαλτικό για τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, διότι σημειώθηκαν πρωτοφανείς εκρήξεις που έμελλε να βυθίσουν την περιοχή στην απόλυτη καταστροφή.

Πώς προκλήθηκαν οι καταστροφικές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο;

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από μια φωτιά που ξέσπασε στο Σέσκλο την Τετάρτη, η οποία αρχικά φαινόταν ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά την Πέμπτη επεκτάθηκε ραγδαία. Και, δυστυχώς, οι συνθήκες επρόκειτο να χειροτερεύσουν: Οι ανεξέλεγκτες φλόγες κατάφεραν να φτάσουν σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Και τότε, η άνιση μάχη με τον πύρινο εχθρό, εξελίχθηκε σε δυστοπία.

Οι εκρήξεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο πανικός μεταξύ των κατοίκων, ενώ παράλληλα η ατμόσφαιρα θύμιζε, σε μεγάλο βαθμό, εικόνες εμπόλεμης ζώνης. Εν μέσω των ακραία δυσμενών συνθηκών, οι αρχές έκριναν αναγκαία τη μεταφορά των F-16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς μία διαφορετική, για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές.

Παρ’ όλο τον καθησυχασμό από τις αρχές, οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή τραγωδία, για την οποία ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή. Με κομμένη την ανάσα, άτομα όλων των ηλικιών έτρεχαν πανικόβλητα να εκκενώσουν την περιοχή. Ορισμένοι εξ αυτών επέλεξαν να το οδικό δίκτυο, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα, αφότου έλαβαν αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112.

Συνολικά, απεγκλωβίστηκαν 133 άτομα από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις από την πλευρά του Λιμενικού. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Ποιος ευθύνεται για τις εικόνες της αποκάλυψης στη Νέα Αγχίαλο;

Τα στιγμιότυπα των εκρήξεων στη Νέα Αγχίαλο είναι πρωτοφανή για τη χώρα –ειδικά το τεράστιο σχήμα που εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα έπειτα από εκκωφαντική έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών. Όσο περισσότερο έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα από το χθεσινοβραδινό εφιάλτη, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται ένα τεράστιο: «Γιατί;»

Αποσβολωμένοι και βαθιά θυμωμένοι, αναζητούμε τα πραγματικά αίτια πίσω από την πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, τραγωδία, ενώ παράλληλα μπαίνουμε εκ νέου σ’ ένα παιχνίδι ευθυνών. Είναι μια πραγματικότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Η δυστοπία στη Νέα Αγχίαλο δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά απότοκο της χρόνιας έλλειψης οργάνωσης της πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πια κανονικότητα το πύρινο μέτωπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σαφώς και ευθύνεται μερικώς η κλιματική κρίση, για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, αλλά το ζήτημα των ευθυνών δεν τελειώνει εκεί. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τους σοβαρότατους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, δεν είναι χρέος της πολιτείας να θέσει μέτρα προστασίας; Δεν πρέπει να διασωθούν οι ανθρώπινες συνειδήσεις από απόκοσμες εικόνες; Δεν πρέπει να προστατευθούν τα παιδιά από τις καταστροφές; Δεν πρέπει να διαφυλαχτούν οι περιουσίες των πολιτών;

Αν αγνοούμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, το μέγεθος του προβλήματος, τότε είναι τουλάχιστον παράλογο και επικίνδυνο να κάνουμε λόγο για «ανάπτυξη» ή «εξέλιξη».

Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη;

Καταρχάς, οι ζοφερές αυτές συνθήκες δεν αποτελούν μια φυσιολογική συνθήκη. Ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε. Η πολιτεία, από μεριάς της, θα μπορούσε –και θα έπρεπε– να προχωρήσει στη θέσπιση των εξής μέτρων, μεταξύ άλλων:

– Πρόληψη για αισθητήρες ειδοποίησης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί διαρκείς αναζοπυρώσεις

– Παροχή σύγχρονου εξοπλισμού στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα

– Πρόβλεψη για αποζημίωση των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς

– Εγκατάσταση περισσότερων πυροσβεστικών κρούνων και δεξαμενών ανά την επικράτεια, ώστε να έχουν ακόμα και οι πολίτες ένα «όπλο» ενάντια στις φωτιές

– Πλήρης καθαρισμός και διάνοιξη των δασικών δρόμων, ούτως ώστε να μπορούν τα οχήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής να μεταβαίνουν άμεσα για κατάσβεση

– Σοβαρές ποινικές διώξεις σε όσους φέρουν ευθύνη, άμεσα ή έμμεσα

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη αν εργαστούμε συλλογικά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν όντως υπάρχει αυτή η διάθεση ή αν επιλέγουμε να αφήνουμε τη χώρα στο έλεος της πύρινης λαίλαπας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα