H Νικόλ Ανδρεάδη Χριστοδούλου είναι μια δασκάλα δημοτικού, μια μαμά ενός υπέροχου αγοριού και ιδρύτρια του “The Baby Ypnos”. Κάπως έτσι, αντιλήφθηκε πόσο μπορεί να υποφέρουν οι νέοι γονείς, όταν το παιδί τους δεν κοιμάται καλά τα βράδια. Γι’ αυτό, αποφάσισε να δημιουργήσει στην Κύπρο το “The Baby Ypnos”. Κάτι αρκετά επαναστατικό για τα κυπριακά δεδομένα, αφού είναι η πρώτη συμβουλευτική υπηρεσία βρεφικού και νηπιακού ύπνου που υπάρχει στην Κύπρο. Η Νικόλ, όμως, δεν το φοβήθηκε και αποφάσισε να συστήσει την υπηρεσία αυτή στο ευρύ κοινό, με απώτερο σκοπό της να βοηθήσει όσο περισσότερους νέους γονείς (και όχι μόνο) μπορεί.


Νικόλ, τι είναι αυτό που κάνει ακριβώς το “The Baby Ypnos”

Είναι συμβουλευτική υπηρεσία ύπνου για παιδιά από 0 μηνών μέχρι και 5 ετών. Ο κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης μεταξύ ύπνου και παιδιού, αλλά και η δημιουργία μιας υγιούς βάσης στο τρίπτυχο γονέα-ύπνου-παιδιού. Ακόμη, στοχεύει στο να προλάβει τα προβλήματα ύπνου και να προσφέρει τη γνώση που χρειάζονται οι νέοι γονείς γύρω από τα θέματα του ύπνου. Δυστυχώς, στην Κύπρο ο τομέας αυτός είναι ένα άγνωστο πεδίο, κάτι το οποίο αναγκάζει πολλούς γονείς να υποφέρουν.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε εσείς; 

Το “The Baby Ypnos” προσφέρει δύο ειδών υπηρεσίες: Η μία αφορά μωρά από 5+ μηνών και το κομμάτι του “sleep training” και η άλλη αφορά μωρά 0-4 μηνών και το κομμάτι “healthy sleep foundation”. Τα πακέτα είναι εξατομικευμένα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Υπάρχουν 3 πακέτα που μπορεί να επιλέξει κάθε γονιός, αναλόγως με τις ανάγκες της οικογένειας. Υπάρχει και η δυνατότητα της κατ’ οίκον επίσκεψης. Δηλαδή, κατόπιν συνεννόησης, μπορώ να βρίσκομαι στο χώρο του παιδιού κατά τη διαδικασία του training.

Σε ποια ηλικία ενός μωρού μπορεί και χρειάζεται να ξεκινήσει το “sleep training”; 

Η διαδικασία εκπαίδευσης ξεκινά από το γονέα. Ως εκ τούτου, το λεγόμενο “healthy sleep foundation”, η δημιουργία βάσεων δηλαδή, ξεκινά από όταν η μαμά φτάσει στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τον 4ο  μήνα ζωής του. Μετά τον 5ομήνα, μπαίνουμε στο κομμάτι “sleep training”. Τότε, οι κιρκάδιοί ρυθμοί ενός παιδιού αλλάζουν, αρχίζουν να δημιουργούνται πιο ομαλές συνθήκες ύπνου,  και χρειάζεται μια άλλη αντιμετώπιση και διαδικασία για να δημιουργηθεί το σωστό sleep education.

“Η απάντηση που έπαιρνα από γιατρούς στην Κύπρο όταν τους έλεγα δεν κοιμάται το παιδί μου, ήταν “κάνε υπομονή, θα μάθει σιγά-σιγά να κοιμάται”. 

Πώς ορίζεται το να έχει κανείς μια “υγιή σχέση” με τον ύπνο; 

Όσο κι αν δεν το πιστεύει κανείς, δεν είναι εύκολο να ορίσει κανείς το τι σημαίνει “υγιής σχέση” με τον ύπνο. Δυστυχώς, το πεδίο γνώσης μας σε σχέση με αυτόν τον τομέα φτάνει μέχρι το νύσταξα-κοιμήθηκα-ξύπνησα. Ο σωστός ύπνος, όμως, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό.  Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ενός παιδιού, ξεκινούν να αναπτύσσονται μετά τους 4-5 πρώτους μήνες της ζωής του και μέχρι την ηλικία των 2-3, συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ως εκ τούτου, το σώμα ενός παιδιού δε μπορεί να στείλει σήματα κόπωσης – όπως ενός ενήλικα– για να αντιληφθεί το παιδί ότι χρειάζεται να κοιμηθεί. Η σχέση ύπνος-παιδί για ένα μεγάλο διάστημα είναι ανύπαρκτη. Γι’ αυτό, εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτή την υγιή σχέση από νωρίς, δίνοντας βαρύτητα σε πολλά περισσότερα θέματα μέσα στην ημέρα και τη νύχτα μας από το απλό “νύσταξα – κοιμήθηκα”.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό; 

Όταν έμεινα έγκυος ξεκίνησα να ψάχνω και να διαβάζω πολύ για την εγκυμοσύνη. Μέσα στα βιβλία που διάβασα ήταν κι ένα βιβλίο γι’ αυτό. Μέσα από αυτό, είδα ότι υπάρχει στο εξωτερικό αυτή η υπηρεσία και έχει βοηθήσει πολλούς γονείς. Ψάχνοντας μια τέτοια υπηρεσία στην Κύπρο, δεν βρήκα πουθενά κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι γιατροί στην Κύπρο δε γνωρίζουν πολλά σε σχέση με αυτό το κομμάτι και είναι πολύ λυπηρό, διότι βασανίζει πολλούς γονείς. Το ξέρω γιατί το έζησα από πρώτο χέρι.

Το δικό μου μωρό υπέφερε από τη γέννησή του μέχρι και τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του από φρικτούς κολικούς. Δε μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια από τους πόνους και υπέφερε φρικτά. Οι γιατροί μου έλεγαν “κάνε υπομονή να περάσει”, αλλά δεν περνούσε με τίποτα. Θυμάμαι πολύ έντονα τον εαυτό μου να μην είναι καλά λόγω κούρασηςαϋπνίας και απόγνωσης. Θυμάμαι να κλαίω και να ρωτώ “γιατί σε μένα;” Όταν αυτό ευτυχώς πέρασε, είπα ότι σε καμιά μάνα δεν αξίζει να περάσει αυτό που πέρασα εγώ ή τουλάχιστον όχι με αυτή την ένταση – γιατί δυστυχώς, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις του κολικούς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες; 


To να κερδίσω τους γονείς και να τους κάνω να με εμπιστευτούν. Είναι τόσο άγνωστο αυτό το πεδίο στην Κύπρο που, ουσιαστικά, έπρεπε να τους το συστήσω, να τους πείσω ότι αξίζω και μπορώ να το κάνω. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ένα στίγμα ως προς το άγνωστο. Μία λογική του “Πώς μπορείς να μου πεις εσύ πως θα κοιμίσω το ίδιο μου το παιδί”. Χρειάζεται από μέρους μου να δείξω και να αποδείξω τι μπορώ να κάνω.

Γιατί πιστεύεις ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να έρθει αυτή η υπηρεσία στην Κύπρο; 


Δυστυχώς, ήταν ένα πεδίο που ενώ βασάνιζε πολλούς γονείς, και ενώ υπάρχει η θέληση για βοήθεια, κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με αυτό. Δυστυχώς, είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με τις καινούργιες υπηρεσίες και δεδομένα αλλά και γνώσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό. Επικρατεί ένας φόβος γύρω από την απόκτηση και εφαρμογή καινούριων γνώσεων και απόψεων.

“Για να είναι ένα υγιές παιδί, το πρώτο που χρειάζεται είναι μια υγιή μάνα”.

Πιστεύεις ότι πολλοί γονείς είναι επιφυλακτικοί να εμπιστευτούν κάποιον τρίτο για κάτι που η κοινωνία μας έμαθε ότι οι μητέρες είναι γεννημένες για να καταφέρνουν και ως εκ τούτου ιδανικές για αυτό; 


Θα σου απαντήσω με ένα περιστατικό. Μου αρέσει όταν ένα παιδί έχει γενέθλια να βάζω στο instagram του “The Baby Ypnos” ένα ευχετήριο story χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του ή/και χωρίς να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο – όνομα μητέρας, παιδιού κ.λπ. Μία από τις μανούλες που συνεργάζομαι μου είπε, “σε παρακαλώ δε θέλω να το κάνεις αυτό”. Δε θέλω να ξέρουν ότι δέχομαι κάποια βοήθεια από εσένα. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα είναι πως, δυστυχώς, ναι. Υπάρχει ακόμη ένα στίγμα προς τις μαμάδες που δέχονται οποιουδήποτε είδους βοήθεια – εκτός από συγγενών και φίλων. Υπάρχει ακόμα η νοοτροπία του “τέλειου” γονιού.

“Όλοι οι γονείς είμαστε τέλειοι με όλα μας τα λάθη. Και μέσα από αυτά γινόμαστε καλύτεροι”.

Γιατί πιστεύεις ότι κάθε γονιός θα έπρεπε να περάσει αυτό το training και να “επενδύσει” σ’ αυτό; 


Είναι ακριβώς αυτό που λες. Μια επένδυση. Μια επένδυση στη γνώση. Μια γνώση για τα επόμενα παιδιά που θα έρθουν και μια γνώση για όλη την οικογένεια. Μια γνώση που μπορεί να προσφέρει πολλά στην μητέρα, τον πατέρα και το μωρό. Μια γνώση που μπορεί να γλιτώσει τους νέους γονείς (και όχι μόνο) από πολλά προβλήματα.

“Δυστυχώς, τις πιο πολλές φορές η στήριξη από τους γιατρούς προς τη μητέρα σταματά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού”.

Πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το sleep consulting επαγγελματικά; 


Αν πραγματικά ενδιαφέρεται κάποιος για αυτό και θέλει να ασχοληθεί μαζί του, μπορεί να το σπουδάσει. Δυστυχώς, δεν προσφέρεται ακόμη από κάποιο ινστιτούτο στην Ελλάδα ή/και την Κύπρο, αλλά υπάρχουν διάφορα ινστιτούτα στο εξωτερικό που ασχολούνται ειδικά με αυτό.

Ποια ήταν η κύρια ασχολία σου πριν ασχοληθείς με το sleep training και consulting; 


Σπούδασα μουσικός και δασκάλα νηπιακής και δημοτικής εκπαίδευσης. Δούλευα και δουλεύω ακόμη σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς, οι συνθήκες δε μου επιτρέπουν ακόμη να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου στο “The Baby Ypnos”.

“Ένιωσα πως μπορούσα να προσφέρω τη βοήθεια που δε μου έδωσε κανείς”.

Τι θα ήθελες να πεις στους νέους γονείς; 


Να μη φοβόμαστε. Να μη φοβόμαστε να πούμε ότι δεν είμαστε καλά, ότι χρειαζόμαστε βοήθεια και να μη φοβόμαστε να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν εμάς, ως νέους γονείς αλλά και τα παιδιά μας. Να μη φοβόμαστε να εμπιστευτούμε και να ακολουθούμε νέες συμβουλές και μεθόδους. Δεν είναι λάθος να ζητήσω βοήθεια εάν κάτι με βασανίζει. Ας τερματίσουμε τα υφιστάμενα taboo της κοινωνίας μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα