Ο Eddie Redmayne υποδύεται έναν serial killer στο Good Nurse – από αυτούς που μόνο το Netflix ξέρει να φτιάχνει – και η Jessica Chastain τον άνθρωπο που έμελλε να αποκαλύψει την αληθινή του ταυτότητα.

Δείχνοντας μία ροπή προς το είδος – και δικαίως αφού τους οι true crime ταινίες του Netflix γίνονται talk of the world  άμα τη εμφάνισή τους – το Netflix επενδύει για ακόμη μια φορά σε μια αληθινή ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν από τους πιο ειδεχθείς serial killers όλων των εποχών.

The Good Nurse: Όταν ο Charles Cullen σκοτώνει για πρώτη φορά…

Η ιστορία ξεκινά το 1988, όταν ο Charles Cullen σκοτώνει για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, χορηγεί θανάσιμη δόση διαφόρων φαρμάκων (σε ενδοφλέβια μορφή) σε ασθενή του νοσοκομείου, Saint Barnabas, όπου δούλευε.

Η ιστορία συνεχίζεται με ακόμη 11 θανάτους στο ίδιο νοσοκομείο και άλλους 3 στο Warren Hospital του New Jersey. Μέσα στα 16 χρόνια πορείας του ως νοσοκόμος, ο Charles Cullen σκότωσε περί τους 400 ανθρώπους. Το γιατί δεν το ξέρει κανείς. Ούτε καν ο ίδιος.

Στις καταθέσεις του λέει πως η πρόθεσή του ήταν να γλιτώνει τους ασθενείς από τον πόνο. Σε κάποιες άλλες, δηλώνει ότι το έκανε για να γλιτώνει το ιατρικό προσωπικό από τη δίνη του να σώζει έναν ετοιμοθάνατο ασθενή. Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο μερικοί από τους ασθενείς που σκότωσε ήταν ετοιμοθάνατοι, με τους περισσότερους από αυτούς να οδεύουν προς ταχεία ανάρρωση.

Η αποκάλυψη και ο ρόλος της Amy Loughren

Όλα αλλάζουν όταν στο Somerset Hospital όπου δούλευε, μία από τις συναδέλφους του, η Amy Loughren, αρχίζει να ανακαλύπτει διάφορες ανωμαλίες στις καταχωρήσεις φαρμάκων και στα ιατρικά ιστορικά των ασθενών. Μετά από έρευνα, ανακαλύπτει ότι πίσω από τις ανωμαλίες βρίσκεται ο Charles Cullen.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος συνάδελφος του Charles Cullen υποψιάστηκε, είδε ή κατάλαβε τα όσα έκανε. Ήταν η πρώτη φορά, όμως, που παρά τους ανύπαρκτους εργασιακούς νόμους στα νοσοκομεία, κάποιος αποφάσισε να κάνει κάτι.

Μια χωρισμένη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, με πρόβλημα στην καρδιά βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος. Στο δίλημμα αν πρέπει να καταγγείλει έναν ειδεχθή εγκληματία με κίνδυνο την ζωή της και των παιδιών της, ή αν θα επιλέξει να σωπάσει. Ρωτάει τον μεγάλο της γιο, ο οποίος την προτρέπει να κάνει το σωστό. Να καταγγείλει τον Charles Cullen στην αστυνομία.

Μία συνάντηση για φαγητό μεταξύ δύο συναδέλφων, του Charles Cullen και της Amy Loughren – η οποία φορούσε αστυνομικό κοριό καθ’ όλη την διάρκεια του δείπνου, χωρίς να ξέρει αν ο κοριός της προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο βηματοδότη της – γίνεται ο λόγος για να συλληφθεί ένας από τους πιο στυγερούς δολοφόνους του 20ου αιώνα.

Το αναπάντητο γιατί

Το γιατί του Good Nurse μένει αναπάντητο μέχρι και σήμερα. Κάποιοι πιστεύουν πως η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά τους ήταν αυτή που τον οδήγησε στο να σκοτώνει, αφού επέλεγε μόνο αρρώστους και μόνο την ώρα της δουλειάς του. Κάποιοι άλλοι θεωρούν  ότι η πάλη του με τη χρόνια κατάθλιψη του ήταν αυτή που τον οδήγησε στις τερατώδεις πράξεις του.

Η αλήθεια είναι πως ο Charles Cullen πάλευε με ψυχικές ασθένειες για χρόνια. Αποπειράθηκε, μάλιστα, να αυτοκτονήσει 3 φορές. Μπήκε σε ψυχιατρικές κλινικές. Του χορηγήθηκαν φάρμακα. Το αν όμως οι ψυχικές ασθένειές του ήταν αυτές που τον οδήγησαν στις στυγερές πράξεις του ή  κάποιο άλλο γεγονός, παραμένει άλυτος γρίφος.

Ο Charles Cullen παραδέχεται ότι δεν είναι σίγουρος για το πόσους ανθρώπους έχει δολοφονήσει και ότι όλα έγιναν όσο βρισκόταν σε ένα “θολωμένο τοπίο”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει δολοφονήσει 40 ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στα νοσοκομεία.

Οι δικαστές συμφώνησαν να τον γλιτώσουν από την θανατική ποινή – στην Αμερική ισχύει ακόμη και επιβάλλεται σε κατά συρροή δολοφόνους –  εάν συνεργαζόταν μαζί τους. Έτσι, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ του απαγορεύτηκε  να αιτηθεί έξοδο από τη φυλακή έως το 2388. Μέχρι και σήμερα αναγνωρίζονται νέα θύματα του.

Πώς ένας εγκληματίας σκότωνε ανεμπόδιστος, αλλάζοντας νοσοκομεία χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς;

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα υγείας στην Αμερική. Και στις δύο πολιτείες (New Jersey και Pennsylvania) που εργαζόταν ο Charles Cullen, η νομοθεσία τους σε σχέση με της προσλήψεις ιατρικού προσωπικού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανύπαρκτη.

Ακόμη και αν κάποιος εργαζόμενος σε νοσοκομείο υποψιαζόταν κάτι, φοβούμενος τις μηνύσεις και φυσικά την απόλυσή του, προτρεπόταν από τους εργοδότες του να μην κάνει τίποτα. Ακόμη και όσοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μιλήσουν, το έκαναν ανώνυμα. Κάποιοι, μάλιστα, που είχαν ακούσει φήμες από άλλα νοσοκομεία σε σχέση με τα όσα υποψιάζονταν πως έκανε ο Charles Cullen, κατέβηκαν σε συλλογική απεργία, για να μην προσληφθεί στο νοσοκομείο τους.

Οι εγκληματικές αυτές αποφάσεις άλλαξαν φυσικά μετά την αποκάλυψη των όσων έκανε ο Charles Cullen και πλέον έχουν θεσπιστεί σκληροί εργασιακοί νόμοι για τη διαφάνεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Γιατί δε θέλουμε άλλες φασούλες σαν το Good Nurse!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα