Michelle Yeoh: «Κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι πλέον δεν περνάει η “μπογιά” σας», δήλωσε η ηθοποιός, όταν έλαβε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου στη φετινή τελετή των Όσκαρ.
Κάπως έτσι, η Yeoh έγινε η πρώτη Ασιάτισσα που απέσπασε το συγκεκριμένο βραβείο και αποτέλεσε την δεύτερη – όχι Αμερικανίδα – γυναίκα μετά τη Halle Berry, το 2002, που πήρε το χρυσό αγαλματίδιο στην 95ετή ιστορία της τελετής.
Παρολα αυτά, η βράβευση της Yeoh για τη βιομηχανία του Hollywood ήταν κάτι περισσότερο από την κατάργηση των φυλετικών στερεοτύπων.
Σε ηλικία 61 ετών, η Michelle Yeoh κατάφερε να σπάσει το μύθο της νεανικής ομορφιάς και υπεροχής στο χώρο των αμερικανικών ταινιών και έλαβε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, αναζωπυρώνοντας την ελπίδα σε άλλες τόσες γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, που βίωσαν τον παραγκωνισμό του κινηματογράφου.
Η τάση του Hollywood στην αποθέωση των νεανικών γυναικείων προτύπων
Μπορεί για πολλούς/λές η ηλικιακή περιθωριοποίηση των γυναικών στο χώρο του θεάματος να είναι κάτι ξένο, ωστόσο, για τις γυναίκες ηθοποιούς στην ηλικία των 40+, είναι η τραγική πραγματικότητα. Το χολιγουντιανό σύστημα έχει εμμονή με την νεολαία και την ομορφιά, όσον αφορά τις γυναίκες, σύμφωνα με την συγγραφέα και παρουσιάστρια, Alicia Malone.
«…Έχουμε δει εξαιρετικές ηθοποιούς να εξοστρακίζονται από το Χόλιγουντ μόλις κλείσουν τα 40».
Οι μεσήλικες ηθοποιοί, υποβιβάζονται σε μικρότερους ρόλους και σε δευτερεύοντες, μονοδιάστατους χαρακτήρες, όπως μητέρα ή γιαγιά.
Για παράδειγμα, το 2017, σε ηλικία 50 ετών, η Nicole Kidman έπαιξε τη μεγαλύτερη σύζυγο του τότε 41χρονου Alexander Skarsgard, στη σειρά “Big Little Lies” του HBO, μια σειρά παραγωγής της Kidman και της συμπρωταγωνίστριάς της, Reese Witherspoon.
Εντούτοις, μόλις ένα χρόνο πριν, το 2022, στην ταινία “The Northman” (σκηνοθεσίας Robert Eggers), η Nicole Kidman υποδύθηκε τη μητέρα του Alexander Skarsgard. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η περίπτωση της Meryl Streep, η οποία μόλις έκλεισε τα 40, της πρότειναν τρεις φορές σε διάστημα ενός χρόνου, το ρόλο της μάγισσας.
Η κατάργηση των στερεοτύπων
Τα Όσκαρ, λοιπόν, του 2023, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της “εκδίκησης” των γυναικών της ηλικίας των 40+. Με το μήνυμα “The Aging Actress Renaissance”/ “Η Αναγέννηση Της Γερασμένης Ηθοποιού”, οι μεσήλικες γυναίκες κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικές νίκες, σε μια προσπάθεια αλλαγής στον κλάδο τους.
Η ανανέωση των σταρ, στο μεγαλύτερο έτος της καριέρας τους, ενσαρκώνεται έμπρακτα μέσα από τις Michelle Yeoh, την Angela Bassett, αλλά και στις νεοσύστατες τηλεοπτικές βασίλισσες, Jennifer Coolidge και Sheryl Lee Ralph.
Η κοινωνική πλαισίωση των προτύπων ομορφιάς
Δυστυχώς, η περιθωριοποίηση των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία των 40+ δεν είναι κάτι που εκτυλίσσεται μόνο στο Holywood. Διαχρονικά, η προβολή νεανικών προτύπων μέσα από το χώρο του θεάματος, καλλιέργησε μια στερεοτυπική και προκατειλημμένη θέση απέναντι στις μεσήλικες γυναίκες, γενικότερα. Τα πρότυπα ομορφιάς, περιορίστηκαν σε μικρότερες ηλικίες, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο συναισθηματική καταπίεση στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι γυναίκες πλέον, φοβούνται να μεγαλώσουν, λόγω της αλλαγής που θα υποστεί το πρόσωπο, το σώμα και το δέρμα τους, εξαιτίας του λανθασμένου mindset που έχει προωθήσει το καταναλωτικό σύστημα ομορφιάς.
Η συνεχής αποθέωση της νεανικότητας, μετατρέπει τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών σε καταθλιπτικές μηχανές, που προσπαθούν να αναταποκριθούν, όσο το δυνατό καλύτερα στις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ηλικία των 40+ αντιμετωπίζεται ως μια αρνητική περίοδος της ζωής, όπως έχει περάσει από τα κοινωνικά πρότυπα, στις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του κοινού.
Η ανάσα της αλλαγής
Η ανανέωση που υφίσταται ο χώρος του θεάματος, μπορεί να αποτελέσει εναρκτήριο δύναμη για πραγματική μεταβολή των καταθλιπτικών στερεοτύπων που έχουν ηγηθεί των κοινωνικών αντιλήψεων. Η ανάδειξη γυναικείων προτύπων μεγαλύτερων ηλικιών είναι κάτι που χρειάζεται η κοινωνία, ώστε να ξεφύγει από όλη αυτή την προσπάθεια της καπιταλιστικής κοινωνίας να εμπορευματοποιήσει με παθητικά πρότυπα την έννοια της “ομορφιάς”.
Πολλές γυναίκες έχουν καταλήξει να αγοράζουν εκατομμύρια προϊόντα αντιγήρανσης και να πραγματοποιούν πολλές εγχειρήσεις καλλωπισμού, με σκοπό να νιώθουν πιο όμορφες, σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινωνίας. Η προώθηση ρεαλιστικών προτύπων από το χώρο του θεάματος και ειδικότερα η περίπτωση των Όσκαρ, δίνει το έναυσμα για πιο υγιή πρότυπα.