φωτιές

Ξεκινήσαμε ήδη να μετράμε τα καμένα -από τα Πιέρια Όρη ως το Μεξικό. Μέχρι πότε όμως;

Ο πλανήτης τυλίγεται ξανά στις φλόγες και οι οθόνες μας γεμίζουν πάλι με τραγικές ειδήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων που καίγονται, τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές που απειλούνται, τα ζώα που σκοτώνονται και το κλίμα που καταρρέει. 

Είναι γεγονός πως μόλις βιώσαμε τον πιο θερμό Μάρτιο των τελευταίων 15 χρόνων. Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης), σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Κι ο Απρίλιος ήδη από τις πρώτες μέρες του θυμίζει Ιούνιο. 

Οι διεθνείς τίτλοι ειδήσεων μάς πληροφορούν πως τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, είτε πρόκειται για αποκλίσεις θερμοκρασίας είτε για δασικές εκτάσεις που τυλίγονται στις φλόγες. 

Στο Μεξικό, ένα κύμα πυρκαγιών έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4 ανθρώπους και δεν ξέρουμε πόσα ζώα. Περίπου 400 πυρκαγιές καίνε σε ολόκληρη τη χώρα του Μεξικό εδώ και μέρες, καταστρέφοντας περισσότερα από 32.000 στρέμματα. 

Η Βενεζουέλα δίνει ήδη μάχη με αριθμό-ρεκόρ πυρκαγιών, καθώς η ξηρασία λόγω της κλιματικής κρίσης πλήττει την περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Οι δορυφόροι κατέγραψαν περισσότερα από 30.200 σημεία πυρκαγιάς στη χώρα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο για την περίοδο αυτή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1999, σύμφωνα με την ερευνητική υπηρεσία Inpe της Βραζιλίας, η οποία παρακολουθεί όλη τη Νότια Αμερική.

Οι πυρκαγιές στη Βενεζουέλα είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το τι μέλλει γενέσθαι μόλις φτάσει εκεί η περίοδος ξηρασίας, δήλωσε η Manoela Machado, ερευνήτρια πυρκαγιών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Όλα δείχνουν ότι θα δούμε και άλλα γεγονότα καταστροφικών πυρκαγιών – μεγαπυρκαγιές που είναι τεράστιες σε μέγεθος και ύψος», ανέφερε η Machado.

Στη βόρεια Ταϊλάνδη είδαμε εκτεταμένες πυρκαγιές να προκαλούν σοβαρή κρίση αιθαλομίχλης, καθώς οι μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή ξεπέρασαν τα επικίνδυνα επίπεδα για περισσότερες από δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Σχεδόν 1.000 εστίες πυρκαγιάς έχουν εντοπιστεί σε όλη την περιοχή, ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι συνθήκες ξηρασίας τροφοδοτούν τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, οι οποίες ξεκίνησαν κυρίως εξαιτίας της καύσης αγροτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Μαρτίου, καταγράφηκαν συνολικά 3.748 εστίες πυρκαγιάς σε 27.000 στρέμματα δασικής γης, σύμφωνα με τον εκεί Οργανισμό Ανάπτυξης Γεωπληροφορικής και Διαστημικής Τεχνολογίας (GISTDA). 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που καίγονται πάνω στον πλανήτη. Στη χώρα μας ξεκίνησαν οι πυρκαγιές ένα μήνα πριν την αντιπυρική περίοδο. Την Κυριακή που μας πέρασε ξέσπασαν 10 φωτιές και η Πυροσβεστική μετράει περίπου 5 πυρκαγιές τη μέρα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές που προκαλούνται από καύση κλαδιών και ξερών χόρτων.

Η φωτιά στα Πιέρια όρη μαίνεται για 3η μέρα και συνεχίζει να καίει δασική έκταση από το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Σαρακατσάνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά που εξελίσσεται μέσα σε χαράδρες, κατευθύνεται προς τα δυτικά και στο πέρασμά της τυλίγει στις φλόγες μεγάλες δασικές εκτάσεις. Εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής, η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Η δύναμη της Πυροσβεστικής ενισχύεται, επίγεια με 131 πυροσβέστες, 8 ομάδες πεζοπόρων και 35 πυροσβεστικά οχήματα και ταυτόχρονα, συνδράμουν 3 ελικόπτερα.

«Τα νέα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2024 δείχνουν ότι οι πυρκαγιές αριθμητικά είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και όλο αυτό έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο» σημείωσε τις προάλλες ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, Αντιπύραρχος και Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. 

Ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μιχάλης Βραχνάκης, δήλωσε ότι δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε πάλι mega-πυρκαγιές: «Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυξημένες θερμοκρασίες αέρου και εδάφους και ραγδαιότητα στις βροχές. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πάλι καταστροφικά φαινόμενα».

Η κλιματική κατάρρευση δεν μπορεί βέβαια να είναι ο μοναδικός υπαίτιος. Το WWF Ελλάς έκανε πριν μερικούς μήνες μια πρώτη αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής για τις πυρκαγιές του 2023. «Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές» είχε τονίσει τότε ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του WWF. 

Η πρόληψη και κατάλληλη προετοιμασία στην αντιπυρική περίοδο είναι υποχρέωση απέναντι σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη. Αντέχουμε την εναλλακτική;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα