«Η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται όλο και περισσότερο. H στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Οι πάγοι συρρικνώνονται και δεν είμαι επιστήμονας. Απλώς πιστεύω πως όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητές μας για να συμβάλουμε με το λιθαράκι μας», είπε η Kim Kardashian και έφτιαξε το καινούργιο σουτιέν με built-in ρώγα. Ο λόγος; «Όση ζέστη και να έχει, εσύ θα φαίνεσαι πάντα κρύα», δήλωσε κοιτώντας την κάμερα πονηρά. 

«Η Kim Kardashian εισέβαλε απειλητικά στον κόσμο της περιβαλλοντικής δράσης, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια πλατφόρμα της για να επιστήσει την προσοχή στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης» τονίζει το Earthrise Studio. «Μόνο που δεν συνέβη αυτό ακριβώς. Η Kim και η διαφήμισή της για τη νέα σειρά σουτιέν με τις συνεχώς σκληρές ρώγες έσπασε το Ίντερνετ. Το βίντεό της έχει πάνω από 85 εκατομμύρια views». 

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Kim Kardashian έβαλε την συζήτηση για την κλιματική κατάρρευση στο επίκεντρο της pop κουλτούρας; Ευαισθητοποίησε περισσότερο κόσμο, κάνοντας την κλιματική κρίση πιο mainstream, βοηθώντας την να ξεφύγει από τα echo chambers, όπου τα ίδια άτομα μιλούν μεταξύ τους, προσπαθώντας με κόπο να φέρουν μια αλλαγή; 

To Earthrise Studio έκανε το debunking. Η αλήθεια είναι πως το σουτιέν που προωθεί η Kim προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και η γνωστή celebrity χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται τη γλώσσα των κλιματικών ακτιβιστών ως ένα τέχνασμα για να αυξήσει τις πωλήσεις στο προϊόν της. Δεν πρόκειται καν για ένα βιώσιμο και οικολογικό προϊόν. Το Ultimate Nipple Bra αποτελείται από 84% νάιλον και 16% σπάντεξ. Προωθεί μάλιστα τον καταναλωτισμό και την εμμονή σε μια δήθεν τέλεια εικόνα, δίνοντας συνέχεια στις παρούσες επιβλαβείς πρακτικές.

Επιπλέον, η Kardashian έχει υποσχεθεί να επενδύσει στην προώθηση της απομάκρυνσης από τον άνθρακα και ισχυρίζεται πως θα δωρίζει το 10% των πωλήσεων από το σουτιέν SKIMS Ultimate Nipple Bra, ως εφάπαξ δωρεά, στο One percent for the Planet –ένα παγκόσμιο δίκτυο με χιλιάδες επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνεργάζονται για την υποστήριξη των ανθρώπων και του πλανήτη. 

Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως να μετρήσει κανείς τον αντίκτυπο μιας τέτοιας πράξης και μάλιστα ωχριά μπροστά στις κατά κόρον καταστροφικές συνήθειες που ακολουθεί στην ζωή της και συνιστούν το ακριβώς αντώνυμο του οικολογικού τρόπου ζωής. Είναι άλλη μια εξόφθαλμη περίπτωση greenwashing. Κοινώς, ​​παραπλάνηση του κόσμου σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει μια εταιρεία ή ένα κράτος για την προστασία του περιβάλλοντος.

via GIPHY

Είναι ανάγκη να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για το κλίμα και το περιβάλλον. Χρειάζεται να γίνει πιο mainstream η κουβέντα για τις λύσεις και τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβούμε συλλογικά, σαν κοινωνία, αν θέλουμε ένα πλανήτη ζωντανό που αναπνέει. Η νέα διαφήμιση της Kim Kardashian όμως δεν κάνει καλό στο κλιματικό κίνημα. «Το να χρησιμοποιείς ατάκες για τους πάγους που λιώνουν και για την θερμοκρασία που ολοένα και αυξάνεται το μόνο που κάνει είναι να ευτελίζει τέτοια ζητήματα που έχουν πραγματικές θανατηφόρες συνέπειες», τονίζει το Earthrise. 

«Μακάρι να επρόκειτο για μια ανάρτηση που θα δημοσίευε ένα παγκόσμιο icon και θα παίρνει θέση ενάντια στην κλιματική κρίση, χρησιμοποιώντας το βήμα του για να ζητήσει ουσιαστική αλλαγή» αναφέρει το studio. Όχι ότι περιμένουμε σοβαρές κλιματικές πρακτικές από τέτοιου είδους περσόνες, όμως το να εκμεταλλεύεσαι ένα κίνημα –και την ζωή στον πλανήτη– και μάλιστα να αποσπάς την προσοχή από τις πολιτικές και τις συστημικές προτάσεις που μπορεί να φέρουν κυβερνήσεις και οργανισμοί είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. 

Ο «εξορυκτικός καπιταλισμός», τον οποίο ενσωματώνει η Kim Kardashian, έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Η κλιματική καταστροφή μπορεί να τρομάζει μεγάλο μέρος του κόσμου με την παγκόσμια υπαρξιακή κρίση που ελλοχεύει, δημιουργώντας κλιματικό άγχος και θρήνο.

Υπάρχει όμως εναλλακτική. Μπορούμε να κινηθούμε προς μια παγκόσμια συστημική αλλαγή, η οποία δύναται να ενώσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Γνωμούλα;
+1
79
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
97
Νευρίασα
+1
51
Αγαπώ
+1
138
Σοκαρίστηκα