Εξεταστι…ΤΙ; Ιδού μερικές τροφές που σου θα δώσουν ένα γερο boost στο διάβασμα.

Η εξεταστική περίοδος ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η πιο στρεσογόνα περίοδος για φοιτητές και μαθητές. Οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος, η προσπάθεια να καλύψεις την ύλη ενός χρόνου σε λίγες μόνο μέρες, τα all-nighters και το ανυπόφορο στρες, μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι, συνεχώς κουρασμένοι και ενίοτε, καταβεβλημένοι. Και ενώ πιστεύουμε πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας βοηθήσει σ’ αυτό, ήρθαν κάποιες τροφές για να αποδείξουν το αντίθετο.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως υπάρχουν κάποιες τροφές-σύμμαχοι που μπορούν να γίνουν οι πιστοί βοηθοί σου. Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, χρειάζεσαι τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση, και σου δίνουν δύναμη και ενέργεια για να βγουν οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος. 

Disclaimer: Οι τροφές δεν είναι θαυματοποιοί. Γι’ αυτό μην βασιστείς μόνο σε αυτά που θα σου πω, γιατί αν δεν καθίσεις να διαβάσεις οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται αρκετά.

Ξηροί καρποί και σπόροι (seeds): Το φαγητό των προταθλητών

Οι ξηροί καρποί αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές υγιεινού λίπους, πρωτεΐνης και φυτικών ινών που είναι απαραίτητοι για την υγεία του εγκεφάλου, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Για παράδειγμα, τα ωμά/άψητα φουντούκια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι υπέροχες επιλογές.

Ταυτόχρονα, οι ηλιόσποροι, το σουσάμι και οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν πρωτεΐνη, ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά καθώς και βιταμίνη Ε, και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το στρες καθώς και σημαντικά μέταλλα που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως το μαγνήσιο. Μπορείς να τα έχεις παντού μαζί σου και είναι εύκολα στην κατανάλωση, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για σνακ.

Αυγά: Μια συμπυκνωμένη πολυβιταμίνη

Η κατανάλωση ολόκληρου αυγού (δηλαδή, όχι μόνο το ασπράδι ή τον κρόκο) αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς συμμάχους σου, αφού είναι πολυβιταμίνη και μπορεί να βοηθήσει στον συντονισμό, την μνήμη, την γνωστική και κινητική απόδοση αλλά και στην οπτική και νοητική λειτουργία. 

Εσπεριδοειδή, μπανάνες, berries: Οι πιο νόστιμες και healthy επιλογές 

Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Επίσης, οι μπανάνες αποτελούν ένα εξαιρετικό ενισχυτικό μνήμης, μιας και ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα με 25γρ. γλυκόζης (περίπου όσο βρίσκεται και σε μια μπανάνα). Περιέχει επίσης το 1/3 της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης βιταμίνης Β6, μιας θρεπτικής ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου.

Berries: Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα μύρτιλα (blueberries) περιέχουν ενώσεις συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, που μπορούν να ενισχύσουν τη νοητική απόδοση. 

Μαύρη σοκολάτα και προϊόντα κακάο: Ο σοκολατένιος σύμμαχος

Η μαύρη σοκολάτα και τα προϊόντα κακάο είναι γεμάτα με φλαβονοειδή, τα οποία επηρεάζουν ευνοϊκά την υγεία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, στη βελτίωση της μνήμης και του χρόνου αντίδρασης. Επίσης, αφού τα προϊόντα κακάο περιέχουν μικρές δώσεις καφείνης, συμβάλλουν και στην τόνωση της ενέργειας. 

Αβοκάντο: Η healthy επιλογή

Αν και το αβοκάντο πολλοί νομίζουν ότι είναι λαχανικό, αποτελεί φρούτο που μπορεί να συσχετιστεί με καλύτερη πνευματική λειτουργία. Είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης, ένα καροτενοειδές που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, αν απομνημονεύετε συναρπαστικές φόρμουλες και έννοιες, αυτό θα γίνει το καλύτερο φαγητό για μελέτη.

Extra tips

  • Νερό

Εξαιρετικά σημαντικό αφού βοηθάει για να “καθαρίζει το μυαλό”, διώχνει εν μέρει τη ζαλάδα και τον πονοκέφαλο από την κούραση του διαβάσματος και σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις ακάθεκτα το διάβασμα.

  • Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, που δίνει το απαραίτητο boost στην μειωμένη σας ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να συμβάλλει στην τόνωση και να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Καφές

Ο αγαπημένος καφές, για πολλούς, δείχνει να έχει θετική επίδραση στην πνευματική διαύγεια, ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Με άλλα λόγια, συμβάλλει στο να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και στην πνευματική εγρήγορση. 

Study Tips

  • Φτιάξε smoothie ή smoothie bowls με όλα τα φρούτα που ανέφερα. *Μην ξεχάσεις και το αβοκάντο που αποτελεί τέλεια επιλογή.
  • Φτιάξε μια πλούσια σαλάτα με αυγά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και για dressing  μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού ή μανταρινιού.
  • Ιδανικό σνακ αποτελούν τα αυγά και το αβοκάντο με σπόρους από πάνω και ξηρούς καρπούς στο πλάι.
  • Πιες ένα ζεστό ή κρύο κακάο με νερό ή γάλα.
  • Φτιάξε ένα μπολ με δημητριακά, κομμάτια μαύρης σοκολάτας και λίγους ξηρούς καρπούς για το πιο νόστιμο σνακ όλης της μέρας (dreamy).
  • Μπανάνα και αμύγδαλα, the perfect combination!
  • Κατανάλωσε απλά τα παραπάνω τρόφιμα μόνα τους.

Χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχεις για να πετύχεις το στόχο σου και εκμεταλλεύσου τα τρόφιμα που αποτελούν τους ιδανικούς συμμάχους σου.

Γράφει η  Άντρη Κλείτου (Διαιτολόγος / Διατροφολόγος)

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα