Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ραντεβού «στα τυφλά» μπορεί να αποδειχθούν σκέτη αποτυχία! Τι συμβαίνει, όμως, όταν το ραντεβού έχει να κάνει με… βιβλία; 

Η μεγάλη τάση «blind date with a book», που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μας προσκαλεί να σταματήσουμε να κρίνουμε τα βιβλία από το εξώφυλλο τους και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο περιεχόμενο!

Το νέο αυτό project που έχει γίνει viral διεθνώς, προκαλεί εκατομμύρια αναγνώστες ανά των κόσμο να αποκτήσουν νέα αγαπημένα βιβλία που θα αφήσουν το στίγμα τους στην καρδιά τους.

Τι είναι το «Blind date with a book;»

Το «Blind date with a book» μεταφράζεται ως «ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο». Η ιδέα προέκυψε αρχικά από μια προσπάθεια των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων να πείσουν τους αναγνώστες να επιλέξουν βιβλία, που υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να μη διάλεγαν.

Τα βιβλία τυλίγονται με καφέ χαρτί, διακοσμούνται με σπάγκο ή κορδέλες κι επάνω στο περιτύλιγμα αναφέρονται πληροφορίες, όπως η υπόθεση και το είδος του βιβλίου. 

Το συγκεκριμένο project δεν συναντάται μόνο σε φυσικούς χώρους πώλησης και δανεισμού βιβλίων αλλά και στο ίντερνετ! Με μια γρήγορη αναζήτηση, εύκολα μπορεί κανείς να ανακαλύψει βιβλία «έκπληξη» σε ηλεκτρονική μορφή! Τι πιο συναρπαστικό για τους λάτρεις των ebooks;

Πώς εξαπλώθηκε αυτή η τάση στα Social Media;

Είναι απίστευτο το πόσο έχει εξαπλωθεί η τάση του «blind date with a book» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Οι μεγαλύτεροι booktubers παγκοσμίως μοιράζονται την εμπειρία τους μέσα από το κανάλι τους, διάσημοι booktokers δημιουργούν περιεχόμενο με ειδυλλιακά «ραντεβού με βιβλία» και φημισμένοι bookstagrammers φωτογραφίζονται αγκαλιά με… το “ταίρι” τους! 

Και εφόσον είναι μια μόδα που ξεκίνησε από το εξωτερικό, πολλά είναι, πλέον, τα ξένα βιβλιοπωλεία με τα αμέτρητα είδη «κρυφών» βιβλίων και κουτιών με βιβλία «έκπληξη» ή θεματικά αντικείμενα, όπως κεριά και σελιδοδείκτες για να δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα! 

Υπάρχουν μέχρι και πωλητές βιβλίων που ειδικεύονται στα σπάνια ή μεταχειρισμένα βιβλία, τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως “blind date books”, ώστε να τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη παρά την φθορά που έχουν υποστεί. Έτσι, βγαίνουν στο προσκήνιο ιστορίες που είχαν θαφτεί για χρόνια και ίσως να μην ξαναδιαβάζονταν ποτέ! 

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να σας προτείνουν βιβλία «έκπληξη», με βάση τη λίστα των πιο πολύ διαβασμένων βιβλίων σας στο Goodreads. Αυτό, αποτελεί την ιδανική πρόταση για όσους είναι διστακτικοί με την επιλογή άγνωστων βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ανακαλύψουν νέες ιστορίες. 

@evesreadingjourney

I cant believe I found some blind date with a books in The Works! #blinddatewithabook #booktok #fyp #bookworm #reading #book #tbr #theworks

♬ The Show – Lenka

Γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις;

Συνδυάζοντας τον ενθουσιασμό για ένα νέο βιβλίο με την απόλαυση του να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, τα βιβλία του «blind date with a book» αποτελούν την πιο ξεχωριστή αγορά για βιβλιόφιλους!

Φανταστείτε να ξετυλίγετε γεμάτοι αγωνία ένα βιβλίο, το οποίο καλείστε να ανακαλύψετε μόνοι σας! Και μόνο στην ιδέα, φαντάζει συναρπαστικό!

Σκεφτείτε ακόμη όλες εκείνες τις φορές που ακούσατε θετικές κριτικές για ένα βιβλίο και με ένα google search, συνειδητοποιήσατε ότι το εξώφυλλο δεν θα τραβούσε ποτέ την προσοχή σας.

Δεν είναι κρίμα, να χάσετε την ευκαιρία να διαβάσετε υπέροχα αριστουργήματα εξαιτίας ενός άστοχου εξωφύλλου; Τα βιβλία «έκπληξη» αποτελούν, ακόμη, την ιδανική πρόταση για δώρο σε έναν φίλο σας που αγαπά τα βιβλία. Δοκιμάστε το και σας εγγυόμαστε ότι θα ξετρελαθεί!

@bookbinch

Fall reading is here which means Blind Date with a book season 📚❤️ #fallreads #bookbinch #booktok #bookrecommendations

♬ Call me – 90sFlav

Κι αν δε μου αρέσει ή το έχω ήδη στη συλλογή μου;

Αν και αγαπάμε πολύ το «blind date with a book», μπορούμε να κατανοήσουμε τους αναγνώστες που μπορεί να μην συμπαθήσουν το συγκεκριμένο project ή να μην τους ταιριάζει.

Τι συμβαίνει όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις διαβάσει το βιβλίο που ξετύλιξες ή έχεις ακούσει αρνητικές κριτικές γι’ αυτό; 

Τα περισσότερα σημεία πώλησης και δανεισμού βιβλίων που υιοθετούν αυτό το project, σου παρέχουν δύο επιλογές για να διαλέξεις την κατάλληλη για εσένα και τις προτιμήσεις σου:

  • Μια ιδέα είναι να επιλέξεις να μην γνωρίζεις απολύτως τίποτα για το βιβλίο που διαβάζεις, εκτός από τον τίτλο του βιβλίου. Έτσι, θα ξέρεις εξ αρχής αν το έχεις ήδη διαβάσει ή ακούσει και τίποτα άλλο! Ιδανική επιλογή για το απόλυτο ραντεβού στα τυφλά!

  • Αν νιώθεις ανασφαλής στην ιδέα του να επιλέξεις ένα βιβλίο χωρίς να ξέρεις απολύτως τίποτα γι’ αυτό, τότε υπάρχει λύση! Επιλέγεις ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα τυλιγμένων βιβλίων που αναγράφουν μόνο τα βασικά στοιχεία της ιστορίας. Έτσι, θα μπορέσεις να αποφασίσεις αν είσαι έτοιμος για… το επόμενο βήμα!

Είτε είστε ένθερμοι αναγνώστες είτε όχι, το «blind date with a book» αποτελεί μια νέα πρόκληση για όσους θέλουν να πάνε την ανάγνωση βιβλίων ένα βήμα παρακάτω.

Συγκεκριμένα, για όσους θέλουν η σχέση τους με το βιβλίο να … περάσει στο επόμενο level! <3

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα