Αν διανύεις κι εσύ μια από αυτές τις μέρες που θέλεις να βγεις από το σπίτι και να δεις κάτι διαφορετικό, χωρίς να χρειαστεί να δώσεις το νεφρό σου, τότε οι δωρεάν εκδηλώσεις που συγκεντρώσαμε – μόνο για Αθήνα προς το παρόν – είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στο Ιράν εν έτει 2023; Η έκθεση αυτή έρχεται να δώσει απαντήσεις.

Από την αρχή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος είχε την ανάγκη της εξωτερίκευσης των σκέψεων και των αισθημάτων του στον υλικό κόσμο. Χάρη στη μεγαλειώδη δυνατότητα που παρέχει η εικόνα, η παράλληλη συμπόρευσή της με τον άνθρωπο – που αναπόφευκτα υπήρξε – και λόγω της εξέλιξης και των δύο, η εικόνα απέκτησε πιστό κοινό και διατηρήθηκε στο χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου η ζωγραφική αποδείχτηκε μορφή λόγου.

Έτσι, με αφορμή τον εικαστικό λόγο Ιρανών καλλιτεχνών, ο δικός μου λόγος ύπαρξης στο χώρο της τέχνης αποτέλεσε εφαλτήριο για εκείνους για να με προσεγγίσουν. Ταξίδεψα στο όχι μακρινό, αλλά δύσκολα προσβάσιμο Ιράν για να συναντήσω μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών και να φέρω στη φιλόξενη Ελλάδα να παρουσιάσω τα ζωγραφικά τους έργα. Μέσα από μια συγκεκριμένη θεματολογία που αφορά τη γυναίκα στο σύγχρονο Ιράν, το Sissi’s Art Room θα εκθέσει στις 16 Νοεμβρίου 2023 (τότε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια) τους προσωπικούς εικαστικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς των καλλιτεχνών, τους οποίους επιθυμούν να παρουσιάσουν μέσα από τα έργα τους.

Sissi

Εμπορικό Κέντρο Φοίνικες: Κολοκοτρώνη 7 Κηφισιά 145 62

 T. (+30) 210 623 1057

Ωράριο:

Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 20:00

Σάββατο: 11:00 – 15:00

Διάρκεια Έκθεσης: 16/11 – 06/12/2023

Είσοδος ελεύθερη

Ομαδική Έκθεση Ιρανών Καλλιτεχνών «Women in Modern Iran»

Τα ζητήματα της ψυχικής υγείας «φωνάζουν» μέσα μας περισσότερο από ποτέ. Ας τα αφουγκραστούμε και ας τα «αγκαλιάσουμε».

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του Ιωάννη Αρμυριώτη, με τίτλο «Αποπροσωποποίηση: Κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού. Μια προσωπική υπόθεση», στο κτίριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου (Παλιό Καφενείο-Ζαχαροπλαστείο «Η Μυροβόλος»).

Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται 30 φωτογραφίες, 10 φωτογραφικά θέματα στα οποία αποτυπώνονται καθημερινές καταστάσεις και ανησυχίες, όπως η επιρροή των social media, του ίντερνετ και της τηλεόρασης στην προσωπική ευημερία του ανθρώπου, ο χρόνος και το άγχος που είναι ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητα, το ακαδημαϊκό άγχος, οι εξαρτήσεις και τα αντικαταθλιπτικά, οι εφιάλτες και η ανάγκη του ανθρώπου για μια παύση.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τον θεατή πάνω σε αυτές τις διαταραχές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό να ενδυναμώσει όλους όσοι ταλαιπωρούνται από αυτές, μέσα από την προσωπική εμπειρία, αφήγηση και προσέγγιση του φωτογράφου.

Πέραν των παρακάτω αναγραφόμενων ημερών και ωρών η έκθεση θα είναι επισκέψιμη και απογεύματα κατόπιν ραντεβού (τηλ. 216 900 3700) καθώς και τα κάτωθι Σαββατοκύριακα (ή κατόπιν ραντεβού):

Σάββατο 18 Νοεμβρίου: 10:00 – 14:00

Σάββατο 25 Νοεμβρίου: 10:00 – 14:00

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου: 12:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση) παρουσιάζει την ετήσια κινηματογραφική γιορτή του, το 7ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», το όποιο θα πραγματοποιηθεί 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το 7ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η φετινή θεματική:

Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης έχει τίτλο: «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες-επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν, Σεράγεβο, διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.ά.) την τελευταία πενταετία (2018-2023).

Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς.

Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται κεντρική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες Δημιουργοί στον Ελληνικό Κινηματογράφο», με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναδείξουν πλευρές της θεματικής του φεστιβάλ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival 2023 δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, με την ίδια έγνοια για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, για την πολιτική, την τέχνη και την κοινωνία, και για τη σχέση τους με την ουτοπία.

Με την ίδια λαχτάρα σύνδεσης της τέχνης με τη σφαίρα της πολιτικής σκέψης. Και αυτή τη φορά τα ερωτήματα που τέθηκαν και επανέρχονται και στα έργα είναι επείγοντα: Ποιο θα είναι το «μετά» της καταστροφής; Πώς θα μπορέσουμε να κατοικήσουμε σε έναν πλανήτη κατεστραμμένο; Πώς θα καταφέρουμε (παραφράζοντας τον Έλιοτ) να κάνουμε τη νεκρή γη να γεμίσει λουλούδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Πώς αναδύεται η ζωή από τον όλεθρο; Πώς αναδύεται ένα χαμόγελο μετά τη θλίψη; Πώς γεννιέται μια άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο; Μια αναγέννηση μέσα στον μεσαίωνα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής;

Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη για μια περιπέτεια στο σκοτεινό τοπίο που μας περιβάλλει. Για μια σπονδή στις αναγεννητικές δυνάμεις. Για μια εντελώς απρόσμενη εμπειρία. Και την δημιουργούμε. Με συντροφιά έναν στίχο από ένα τραγούδι των αγαπημένων This Mortal Coil, που μιλά γι’ αυτή τη μετα-κατάσταση με την πανκ αισθητική του, αφήνουμε την τρυφερότητα να γίνει ο κοινός μας τόπος. Την ποιητική να λειτουργήσει ως βάλσαμο και ως επαναστατική πολιτική πράξη. Και την πίστη μας στον άνθρωπο ως πυξίδα.

Πολλαπλοί χώροι εκδηλώσεων: Το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας εδώ.

Είσοδος ελεύθερη

ΜΙRfestival 2023

Η κινητήρια δύναμη για δημιουργία στην τέχνη τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσω αυτής με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι και το μουσικό σχήμα Jazz Ensemble For Five δημιουργήθηκε από την εσωτερική ανάγκη των μελών του για έκφραση και επικοινωνία. Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, επιχειρούν μια μουσική περιπλάνηση σε blues φόρμες και jazz standards, προσπαθώντας το κάθε μέλος του σχήματος να δώσει την δική του οπτική πάνω στην τέχνη του ήχου.

Το Jazz Ensemble For Five αποτελείται από τους:

Σπύρο Ροντογιάννη: Σαξόφωνο

Κωνσταντίνο Γκίνη: Κιθάρα

Γιώργο Μικρό: Πιάνο

Χρήστο Κορομηλά: Κοντραμπάσο

Σεραφείμ Μπέλλο: Τύμπανα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 2103634000

23/11, στις 20:30 – Είσοδος ελεύθερη

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα