Πώς θα μας φαινόταν, άραγε, αν η επόμενη γενιά πολιτικών ξεπηδούσε μέσα από τα social media; Είμαστε έτοιμοι να δούμε άτομα που μας μιλούν για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα από μια απλή ανάρτηση στο Instagram, να μας εκπροσωπήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας;

Τα social media και οι influencers έχουν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού της ενημέρωσης και της διαδικτυακής κοινωνικοποίησης, δημιουργώντας μια νέα μορφή επιρροής και εξουσίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου ιστοσελίδες και influencers έχουν καταφέρει να επηρεάσουν τις απόψεις και τη συμπεριφορά μεγάλου ποσοστού χρηστών των social media.

Η αμεσότητα, η εικόνα και το «μάρκετινγκ» των μέσων αυτών, έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ κοινό που πλέον ενημερώνεται αποκλειστικά από τα social media. Σήμερα, στο 2023, εκατοντάδες άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας έχουν χτίσει δημοσιογραφικά και κοινωνικοπολιτικά προφίλ, προσελκύοντας χιλιάδες ακόλουθους που παρακολουθούν τις αναρτήσεις και τις δράσεις τους.  

Η εμφάνιση της επόμενης γενιάς πολιτικών από τα social media αποτελεί πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο.

@levelasian

Are Millennials and Gen Z the game-changers we need in politics? 🤔 In this week’s episode, Sally Sitou discusses why baby boomers are no longer dominant in today’s modern politics and how this new generation is creating a positive shift for the future… 🎧Listen to Episode 51 on Spotify, Youtube, or wherever you get your podcasts! #levelasian #podcast #asianpodcast #sallysitou #politicalgamechangers #millennialsinpolitics #genzinpolitics #changingthepoliticalscene #modernpolitics

♬ original sound – Level: Asian

Η εξέλιξη της πολιτικής ιδεολογίας και η κατανόηση του κοινωνικού μετασχηματισμού από την γενιά των social media

Εν έτει 2023 οι πολιτικές έννοιες και ιδεολογίες δεν είναι τόσο απλές. Όλα είναι πιο σύνθετα και πολύπλοκα, που, στην ουσία, η σημερινή ελληνική πολιτική αποτελεί έναν αχανή ιστό θολών συγκρούσεων, χωρίς πρακτικό κοινωνικό έργο ή ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.

Εδώ, προστίθεται και η σκληρή προπαγάνδα μεγάλου ποσοστού των ΜΜΕ υπέρ της κυβέρνησης που παρουσιάζει συχνά τελείως διαφορετικές καταστάσεις από την πραγματικότητα και παράγει αδιάλειπτα τόνους ψευδών και παραποιημένων ειδήσεων

H γενιά των social media και των influencers έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα

Πρόσφατο παράδειγμα, η δημοσιογραφική (απο)κάλυψη της κρατικής ολιγωρίας της κυβέρνησης στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, από δεκάδες κοινωνικού περιεχομένου accounts και influencers, τη στιγμή που είδαμε λιγοστά ρεπορτάζ από τα mainstream Μέσα Ενημέρωσης.

Συν τις άλλοις, η κινητοποίηση των influencers και των κοινωνικοπολιτικών accounts βοήθησε κρίσιμα στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους πολίτες και την αύξηση των εθελοντών που βρέθηκαν μαζί με τους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πύρινης κόλασης.

Παράλληλα, η γενιά των social media έχει πετύχει να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα φτώχειας, ανισότητας, έμφυλης βίας, ρατσισμού, οικολογίας, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, κ.ά. Σε μια χώρα με πολιτική ημιμάθεια, όπου ο ατομισμός αναδύεται και τα προαναφερθέντα θέματα βυθίζονται στην αφάνεια από το σύστημα, η γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει τους συσχετισμούς και σπάει σταδιακά τα δεσμά του απολιτίκ.

Οι influencers είναι και αυτοί, ως επί το πλείστον, παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, αντιμετωπίζοντας διακρίσεις, ανισότητες ή ρατσισμό. Εντούτοις, επιλέγουν να μη μείνουν αδρανείς, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, αφού προέρχονται και οι ίδιοι μέσα από τα σπλάχνα της.

@thetitanpodcast

Here’s why young people should get into politics.

♬ original sound – The Titan Podcast – The Titan Podcast

Το νέο ενάντια στο κυρίαρχο παλιό;

Διαβάζοντας το κείμενο ως τώρα, θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κανείς; «Μα καλά, τι προοπτικές αλλαγής υπάρχουν όταν το κυβερνών κόμμα επανεκλέχθηκε πανηγυρικά και η ακροδεξιά επέστρεψε για τα καλά;» 

Πράγματι, οι συντηρητικές δυνάμεις κυριαρχούν στην Ελλάδα, ενώ όπως προαναφέρθηκε, η πολιτική ημιμάθεια και ο ατομισμός υπερισχύουν έναντι της ευαισθητοποίησης και της συλλογικότητας. Οι σημερινές δυνάμεις φαίνεται να μην μπορούν να αμφισβητήσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς, το βάρος άρα πέφτει στο αύριο, στις πλάτες της νέας γενιάς. 

Ναι, λοιπόν, αυτά τα μικρά βήματα, αυτές οι αναρτήσεις που σήκωσαν ενίοτε λίγα, ενίοτε πολλά άτομα στο πεζοδρόμιο, στα κινήματα, στις δράσεις αλληλεγγύης, έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο της γενιάς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην πολιτική και την κοινωνία. Διότι, ο ξύλινος λόγος, οι κενές υποσχέσεις και η αλαζονεία δεν δύνανται να κυριαρχούν πάντα.

Αυτά τα παιδιά που ειρωνικά χαρακτηρίζονται ως «τεμπέληδες», «γκρινιάρηδες» και «δημοσιογράφοι του Instagram» έχουν ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα αλλαγής, μια μάχη που τώρα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της κοινωνίας και μελλοντικά, ενδέχεται να επηρεάζει μέχρι και  πολιτικές αποφάσεις.

@dboeselager

My speech on the European Year of Youth! I believe we need to include more young people in poltics. Let me know if you agree in the comments. eu funnypolitics mep fyp foryou youngpolitician europeanparliament politics young speech voting

♬ original sound – Damian Boeselager

Η κοινωνία είναι αυτή που γεννά τα ώριμα τέκνα της

Σήμερα, το παλιό ζει και βασιλεύει πίσω από τη μάσκα του σύγχρονου και του άχρωμου «κέντρου». Όχι, λοιπόν, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αποδεχτούμε ως πολιτικούς εκπροσώπους μια γενιά που φέρει μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη για την πολιτική.

Οι τωρινοί και οι αυριανοί αγώνες αυτής της γενιάς, της γενιάς μας, είναι που θα οδηγήσουν την κοινωνία να παλέψει αυτοβούλως για την αλλαγή. Εκεί θα βρίσκεται η στιγμή που αυτά τα παιδιά θα αποτελούν μέρος των εκπροσώπων του λαού με την προοπτική μιας καλύτερης Ελλάδας. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα