Με την πάροδο του χρόνου, η ενημέρωση των πολιτών εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με περισσότερα και ταχύτερα μέσα.

Από την εφημερίδα του 1983, βρεθήκαμε στην τηλεόραση του 2003 και φτάσαμε στο διαδίκτυο μαζί με την πληθώρα των μεσών που προσφέρει το 2023. Ένα από τα διαδικτυακά μέσα που πρωταγωνιστούν στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία του σύγχρονου πολίτη είναι τα podcast.

Μια μορφή επικοινωνίας και παραγωγής η οποία παρότι φαίνεται αναχρονιστική, λόγω της ομοιότητας της με το ραδιόφωνο, έχει καταφέρει να μαγνητίσει εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο ποσοστό ακροατών podcast αποτελούν τα άτομα νεαρής ηλικίας, όπου πολλά μάλιστα από αυτά τα άτομα έχουν γίνει τελικά και τα ίδια παραγωγοί podcast.

Η απήχηση των podcast στην νέα γενιά, έχει δημιουργήσει μια νέα προοπτική αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των νέων ατόμων και της συμμετοχής και της ενημέρωσης για τα κοινά. 

Τη στιγμή που σήμερα, δυστυχώς, μεγάλο μέρος της νέας γενιάς έχει απομακρυνθεί από την πολιτική και τα κοινά ζητήματα, με πολλά παιδιά να έχουν εγκλωβιστεί στην μάστιγα του απολιτικ, το οποίο απλώνεται και στην ενημέρωση, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ημιμάθειας και αμάθειας σε ένα νέο άτομο για το τι συμβαίνει τριγύρω του, τα podcast έρχονται να σπάσουν τα δεσμά.

Η απλότητα και η πολυφωνία που προσφέρονται μέσα από αυτές τις εκπομπές, ανοίγουν έναν ορίζοντα εναλλακτικής και ρητορικά ελκυστικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ακροατή. 

Χρειάζεται σε αυτό τον τομέα να επισημανθούν και οι προβληματικές πτυχές των ελληνικών ΜΜΕ. Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών ανά την Ευρώπη και παγκοσμίως, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, η οποία και έχει στιγματιστεί εθνικά από πρόσφατα σκάνδαλα χρηματισμού και χειραγώγησης των ΜΜΕ, όπως το σκάνδαλο «Λίστα Πέτσα» το 2020. 

Τα podcast έτσι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το συσχετισμό μεταξύ νέας γενιάς και αδιαφορίας, μετατρέποντας την αδιαφορία σε κοινωνική ενεργοποίηση, δρώντας εκ παραλλήλου σε ένα πεδίο έκφρασης ποικίλων απόψεων και όχι σε πλαίσιο λογοκρισίας.

@nefmeg

Εκκλησία vs νεωτερικότητα #mpesfypgamw #nefelimeg #greektiktok

♬ original sound – Nefmeg

Οι λόγοι που τα podcast μπορούν να φέρουν τη νεολαία κοντά στα κοινά (και στην πολιτική) μέσω της ενημέρωσης και της ενεργοποίησης.

Είναι πολλοί οι λόγοι που τα podcast έχουν αποκτήσει δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, ακόμη περισσότεροι όμως είναι και οι λόγοι που ένα podcast μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ ενός νέου ατόμου και της πολιτικής. 

Αρχικά, η εύκολη και συνήθως δωρεάν προσβασιμότητα, απλοποιεί την επαφή ενός νέου με την ενημέρωση και την πολιτική. Η δυνατότητα του να ακούσεις ένα podcast όπου και όποτε θες, μπορεί να διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεσαι και, ως εκ τούτου, να ενσωματώσεις μια νέα θετική συνήθεια στην ρουτίνα σου. 

Επιπλέον, τα podcast προσφέρουν κάτι αρκετά το πρωτοποριακό συγκριτικά με άλλα μέσα, δίνουν την δυνατότητα του δημοσίου διαλόγου.

Καθώς πολλές εκπομπές αυτού του είδους που ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα, πέραν της παροχής ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στη δημόσια σφαίρα, προσφέρουν και τη δυνατότητα σχολιασμού των εκπομπών από τους ακροατές – μαζί με την ευκαιρία συμμετοχής τον πολιτών σε ανοικτές συζητήσεις επάνω σε κοινωνικά ζητήματα. 

@omadaalithias

Στο Podcast της Ομάδας Αλήθειας ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Μιλήσαμε για όλα. Τον ρόλο των Social Media στην πολιτική σήμερα, τον ρόλο των βουλευτών, αλλά και για μια σειρά από θέματα επικαιρότητας. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο στο κανάλι μας στο youtube #omadaalithias #greece #foryou #fyp #politics #podcast #ekloges #politics #kyranakis

♬ πρωτότυπος ήχος – Ομάδα Αλήθειας

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί η ευκολία παραγωγής ενός podcast από τον καθένα μας, χωρίς μεγάλη οικονομική ή υλική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας και η καθεμία μας μπορεί να φτιάξει το δικό του podcast και να μιλήσει για αυτό που θέλει, με τη δυνατότητα διάνοιξης δημοσίου διαλόγου.

Η μοναδικότητα των podcast επιβεβαιώνεται, αφ’ ετέρου, μέσα από ένα μείγμα ποικιλίας περιεχομένου, βάθους και ανάλυσης

Τα podcast, συχνά, αναλύουν περαιτέρω τα θέματα που συζητούνται στα μέσα ενημέρωσης και παρέχουν περισσότερη πληροφορία και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση

Ταυτόχρονα, αναλύουν την καθημερινότητα και τα ζητήματα της από πολλές οπτικές, προσφέροντας έτσι ένα μεγαλύτερο εύρος ενημέρωσης, παρατήρησης και σχολιασμού με πλουραλιστικό χαρακτήρα.

@zoepreofficial

ΝΕΟ ΚΡΙΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 🔥

♬ Flowers – Miley Cyrus

Μέσω αυτού του εύρους ένα νέο άτομο μπορεί να ευαισθητοποιηθεί για το τι συμβαίνει τριγύρω του και να αναπτύξει μια εμπεριστατωμένη πολιτική αντίληψη, δίχως να χρειάζεται να πατά σε νάρκες παραπληροφόρησης που απομακρύνουν τελικά απομακρύνουν την νεολαία από την πολιτική.

Από την αδιαφορία και την αμάθεια, στην ενεργοποίηση και την ποιοτική ενημέρωση.

Κατά συνέπεια, τα podcast αν και φαίνονται ως ένα μικρό και απλό μέσο επικοινωνίας, τελικά μπορούν να αποτελέσουν έναν θραύστη του παγόβουνου του απολιτικ, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον της νεολαίας στην επικαιρότητα και τα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος, τελικά, ένα podcast όχι μόνο μπορεί να φέρει κοντά ένα νέο παιδί με την πολιτική και την ενημέρωση, αλλά μπορεί να μετατρέψει την αδιαφορία σε κοινωνική αφύπνιση και να ωθήσει ένα άτομο να αποτελέσει το ίδιο, ένα παράδειγμα προς μίμηση ακτιβισμού και συμμετοχής για τη νέα γενιά.

Τα podcast έχουν ήδη θέσει τις βάσεις σε μια νέα μορφή κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και ακτιβισμού, υφιστάμενα πλέον ως ένα όπλο της νέας γενιάς για κοινωνική αλλαγή.  

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα