Προερχόμενη από τη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – και συγκεκριμένα του TikTok – η λέξη «delulu» επικεντρώθηκε αρχικά σε θέματα του dating, υποστηρίζοντας ότι κάποιο άτομο, με το οποίο βγήκαμε για φαγητό, θα μπορούσε πράγματι να ενδιαφέρεται για εμάς, ακόμη κι αν όλα τα σημάδια έδειχναν το αντίθετο.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε μια ολόκληρη νοοτροπία, η οποία διακρίνεται από πλήρη ευελιξία και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς. Επί της ουσίας, το «delulu» συνδέεται με μια πειστική προσποίηση, ώστε να φανεί ότι το άτομο διαπνέεται από αυτοπεποίθηση, με σκοπό να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του, ακόμη κι όταν οι συνθήκες φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Ολοκληρωμένα, η φράση: «Delulu is the new solulu», σύμφωνα με το TikTok είναι το κλειδί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για την ακρίβεια, προωθείται η ανάθεση μη ρεαλιστικών προσδοκιών για τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας την ψυχική μας υγεία – ή, τέλος πάντων, ό,τι άλλο θέλουμε να κατακτήσουμε με όλο μας το είναι, ώστε να… παραληρούμε!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο hashtag στο TikTok έχει περισσότερες από 4,3 δισ. προβολές στην εφαρμογή. Τελικά, όμως, ευσταθεί όλο αυτό ή πρόκειται απλώς για ένα ακόμη trend με ημερομηνία λήξης;

@cringecarter

What would i do without my voice of reason🥰🫶 #friendgoals #delulu #pov

♬ original sound – Carter Kench

Τη δεκαετία του 1950, ο Norman Vincent Peale το αποκάλεσε «θετική σκέψη». Στη δεκαετία του 2000, η Oprah το προώθησε μέσα από το talkshow της ως «manifesting». Παράλληλα, μόλις πριν από έξι περίπου μήνες, το TikTok το ονόμασε «lucky girl syndrome». Όλες αυτές οι τάσεις έχουν μια κοινή βάση: Την πεποίθηση ότι «αν το σκεφτείς ή αν το θέλεις με όλη σου τη δύναμη, θα γίνει». Η εν λόγω πεποίθηση ήταν ανέκαθεν πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων, αν και τώρα απέκτησε νέο όνομα: «Delulu» – σαν να λέμε «delusion».

Η λέξη αυτή προέρχεται από την κοινότητα της K-pop, η οποία τη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά για να περιγράψει έναν παρακοινωνικό, εμμονικό θαυμαστή. Αν και, σταδιακά, απέκτησε μια πιο θετική χροιά ο όρος, η βασική ιδέα παραμένει στο ίδιο πλαίσιο, υπό την έννοια ότι είσαι πια, κατά κάποιον τρόπο, εμμονικός θαυμαστής του εαυτού σου.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη κάποια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα ή μη του να είναι κάποιος delulu. Εντούτοις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να προσφέρει μια «αναζωογονητική ένεση» αυτοπεποίθησης.

Ειδικότερα, η ψυχοθεραπεύτρια, Alison McKleroy, από το Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει τα εξής: «Το να είσαι “delulu” είναι ένα αξιοσημείωτο όπλο υπέρ της αυτό-αποτελεσματικότητας. Συμβάλλει στο να είσαι σε θέση να κατακτήσεις τις επιθυμίες σου να αναλάβεις δράση και να εκπληρώσεις τα όνειρά σου».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Learning and Individual Differences διαπίστωσε ότι οι μαθητές με υψηλή αυτό-αποτελεσματικότητα επιδίωξαν κυρίαρχους στόχους, ούτως ώστε να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις τον εαυτό τους, κατακτώντας συγχρόνως νέες γνώσεις. Αν μη τι άλλο, η πίστη στον εαυτό και στις ικανότητες δύνανται να λειτουργήσουν ως ένα πανίσχυρο εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου μπορούν να ξεπεραστούν δυσκολίες όπως το «Σύνδρομο του Απατεώνα» ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να δράσει αποτρεπτικά στο κυνήγι των στόχων.

Διότι, η αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυτο-αποτελεσματικότητα – την πίστη στην ικανότητά μας να επιτύχουμε ό,τι προσδοκούμε. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα  με υψηλότερη αυτό-αποτελεσματικότητα τείνουν να σημειώνουν περισσότερες επιτυχίες.

Ενδεχομένως να μη γίνεται άμεσα αντιληπτός ο ρόλος του «delulu» και να περνάει «στα ψιλά γράμματα», λόγω του ότι αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, όπως διάφορα ανάλογα trends του TikTok. Παρ’ όλα αυτά, το «delulu» μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε συνάρτηση με την αυτοπεποίθησή μας με τους παρακάτω τρόπους:

Διαχρονικά το comfort zone αποτελεί τη θεμέλιο λίθο που φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την αργή – έως και ανύπαρκτη – εξέλιξη κάποιου ατόμου. Όταν παγιδευτούμε μέσα σε ένα comfort zone που νιώθουμε ότι μας προσφέρεται ασφάλεια και άνεση, τότε μοιραία θα δυσκολευτούμε να βγάλουμε έστω το ένα πόδι μας έξω από αυτό, αναζητώντας την εξέλιξη, την πρόκληση και μια νέα ευκαιρία.

Υιοθετώντας τη φιλοσοφία του «delulu», κατακερματίζονται όλα τα comfort zone του πλανήτη και επικρατεί η αισιοδοξία, η τρέλα και ο διακαής πόθος για ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο αύριο.

Μια μελέτη για τον ρόλο της αισιοδοξίας στην επιδίωξη στόχων και ευημερίας που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, διαπίστωσε ότι η αισιοδοξία ενισχύει σημαντικά τη συνολική πρόοδο του ατόμου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με αισιόδοξη προσωπικότητα ανέφεραν πιο σημαντικές προόδους στους προσωπικούς τους στόχους – σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους. Αυτό, εκ των πραγμάτων, υποδηλώνει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερες προσδοκίες για την επίτευξη των στόχων τους, κάτι που, με τη σειρά του, τροφοδοτεί το πόσο σκληρά εργάζονται για να δουν πρόοδο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα