Ένα από τα αγαπημένα μου επεισόδια στα “Φιλαράκια” είναι αυτό όπου ο Ross και η Rachel κάνουν “backslide”.

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, “backsliding” είναι όταν ένα ζευγάρι χωρίζει και, στη συνέχεια, τα ξαναφτιάχνει. Στις μέρες μας, το dating είναι τόσο χαοτικό και απογοητευτικό που πολλοί από εμάς στρεφόμαστε σε πρώην συντρόφους (ή situationships), για να διατηρήσουμε ζωντανές τις ελπίδες μας για αγάπη και ρομαντισμό.

Και πράγματι, σημειώνονται αυξητικές τάσεις στα ποσοστά των ανθρώπων που επιστρέφουν σε πρώην. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την Jennifer Lopez και τον Ben Affleck που αναζωπύρωσαν τον έρωτά τους σχεδόν 20 χρόνια μετά τον χωρισμό τους και παντρεύτηκαν πέρυσι; Πρακτικά, το να γυρίσεις πίσω σε πρώην δεν είναι και πολύ καλή ιδέα πάντα, επειδή ο χωρισμός συνέβη για κάποιο λόγο. Μπορεί να υπάρξει, όμως, ελπίδα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η σχέση τη δεύτερη φορά, όπως και στην περίπτωση των “Benifer”;

@elizabethgynga

Getting back together with an ex boyfriend!

♬ original sound – The Frame Agency

Μερικοί λόγοι που οδηγούν σε “backsliding”

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταλήγουμε να επιστρέφουμε σε πρώην έρωτες. Καταρχάς, η εξοικείωση και η άνεση που συνοδεύουν μια προηγούμενη σχέση είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες για να συμβεί αυτό. Η κοινή ιστορία, η συναισθηματική σύνδεση και οι καθιερωμένες ρουτίνες μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ασφάλειας, καθιστώντας δελεαστική την επιστροφή σε έναν γνωστό και οικείο σύντροφο, ιδιαίτερα σε περιόδους μοναξιάς ή αβεβαιότητας.

Οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλείψει κανείς μια σχέση. Τα συναισθήματα αγάπης, νοσταλγίας και συναισθηματικής εξάρτησης μπορούν να συμβάλουν στην επιθυμία επανασύνδεσης με έναν πρώην. Η επιθυμία να ανακτήσει κανείς τις θετικές πτυχές του παρελθόντος σχετίζεται και με έναν άλλο λόγο για τον οποίο επιστρέφουμε σε έναν πρώην. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να ρομαντικοποιούν την προηγούμενη σχέση τους, εστιάζοντας στα θετικά και αμελώντας τους λόγους του χωρισμού.

Υπάρχει, επίσης, ο φόβος του αγνώστου. Η αβεβαιότητα και οι προκλήσεις της έναρξης νέων σχέσεων μπορεί να είναι αποθαρρυντικές και αποτρεπτικές. Ο φόβος της απόρριψης ή της ευαλωτότητας μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στο να αναζητήσουν παρηγοριά σε αυτό που ήδη γνωρίζουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την επιστροφή σε έναν πρώην σύντροφο.

Η ψυχολογία πίσω από το “backsliding”

Το “backsliding” μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η εξάρτηση, η νοσταλγία, η συναισθηματική σύνδεση, ο φόβος της απόρριψης και η ανάγκη για επιβεβαίωση. Ο φόβος της μοναξιάς ή της αλλαγής μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα πίσω στην αγκαλιά ενός πρώην αμόρε. Αντιθέτως, το dating και η δημιουργία νέων σχέσεων συνεπάγονται τον κίνδυνο απόρριψης ή αποτυχίας. Γιατί, λοιπόν, να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία, όταν η αναζήτηση παρηγοριάς σε κάποιον που ήδη γνωρίζουμε είναι μακράν ευκολότερη;

Επιπλέον, πολλές φορές επιστρέφουμε σε παλιές σχέσεις για να αποφύγουμε τις νέες, λόγω του ότι αυτός είναι ένας πόνος που έχουμε μάθει να ελέγχουμε. Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, ο λόγος, όμως, που πιθανότατα κάνεις “backslide” είναι επειδή, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, έχεις ήδη αποδεχτεί ότι η σχέση έχει τελειώσει και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναπληγωθείς. 

Ως εκ τούτου, δημιουργείς μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Μια ζώνη άνεσης.

@drjudithjoseph

Getting back with an ex feels psychologically safe and secure even though all facts support the fact that the ex is toxic, unhealthy and harmful to your well being. So why does seeing an ex feel so good? Breakups can feel as painful as a broken bone and this is because the same parts of the brain that activate when you are physically injured are activated when you break up with a loved one. The pain killer effect of the ex is related to happy chemicals in the brain and body and this may fool a person into staying in toxic situations because they are familiar. Knowing your brain chemistry is power and understanding your neuroscience may save you years of heartache ❤️‍🩹 Disclaimer: You may want to consider diagnosis and treatment of symptoms with a licensed medical professional. This page is not medical advice.

♬ Break Up – Mario

Κίνδυνοι που συνδέονται με το backsliding

Είναι σημαντικό να σκεφτείς μερικούς από τους κινδύνους και τις προκλήσεις που ενέχει η αναζωπύρωση μιας παλιάς σχέσης πριν βιαστείς να τρέξεις στην αγκαλιά του. Η επανασύνδεση με έναν πρώην χωρίς μια ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων που οδήγησαν στον χωρισμό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στα ίδια ανθυγιεινά και τοξικά μοτίβα.

Το “backsliding” μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ψευδείς ελπίδες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα ή ένα αναζωπυρωμένο ειδύλλιο. Αν, ωστοσο, τα υποκείμενα ζητήματα που προκάλεσαν τον χωρισμό παραμένουν ανεπίλυτα, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και περαιτέρω συναισθηματικό πόνο. Συνεπώς, η επιστροφή σε έναν πρώην σύντροφο ενδέχεται να σταθεί και εμπόδιο στην προσωπική μας ανάπτυξη και να περιορίσει τις ευκαιρίες μας για νέες εμπειρίες και σχέσεις.

Όλοι μας αξίζουμε πολλά περισσότερα. Αξίζουμε να προχωρήσουμε με τη ζωή μας και να γίνουμε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας. Αξίζουμε να είμαστε με ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να είμαστε ευτυχισμένοι. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να προσεγγίσεις έναν πρώην, αναρωτήσου το εξής: “Μου λείπει πραγματικά ή απλά συνήθισα να τον σκέφτομαι όταν νιώθω μοναξιά;”

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα