Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Δεδομένο νο. 1: Όταν μια ερωτική σχέση τελειώνει (για τους χ,ψ λόγους) είναι σχεδόν απίθανο τα πράγματα να παραμείνουν ακριβώς όπως ήταν πριν από το χωρισμό – ακόμα και στην περίπτωση που οι δύο (πρώην) σύντροφοι έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν μια «φιλική», εγκάρδια σχέση.
Δεδομένο νο. 2: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καθένας μας επεξεργάζεται τελείως διαφορετικά και με το δικό του χρόνο το τέλος μιας σχέσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα άτομα το ξεπερνούν πολύ σύντομα και προχωρούν παρακάτω ενώ υπάρχουν και άλλες που – ακόμα και μετά από καιρό – δεν είναι έτοιμα να δεχτούν το τέλος, ελπίζοντας σε μία επανασύνδεση.
Μια συμπεριφορά που συναντάται συχνά, όταν κάποιος «ανήκει» στη δεύτερη περίπτωση, είναι να θέλει να συνεχίσει να κάνει με την προηγούμενη σχέση του, όσα – ή έστω ορισμένα από όσα – έκανε και πριν χωρίσουν. Εν προκειμένω, να πάνε διακοπές το Πάσχα μαζί!
Τι «πρέπει», λοιπόν, να κάνουμε όταν ο πρώην μας επιθυμεί να κάνουμε όσα κάναμε ενώ ήμασταν ζευγάρι; Μπορεί όταν μια σχέση τελειώνει να συνεχίσουμε να είμαστε όπως ήμασταν, σα να μην έχει αλλάξει τίποτα; Κι αν όχι, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Προτού πάρουμε μια απόφαση ας λάβουμε υπόψη μας κάποιους σημαντικούς παράγοντες:
Τα συναισθήματά μας
Το πρώτο πράγμα στο οποίο χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα είναι στις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας «θέλω» και συναισθήματα για την παρούσα κατάσταση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θυσιάζουμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία για κανέναν και τίποτα.
Πως νιώθουμε για τον πρώην σύντροφό μας; Νιώθουμε άνετα να περάσουμε χρόνο μαζί του; Μήπως εξακολουθούμε να τρέφουμε γι’ αυτόν έντονα συναισθήματα θυμού ή απέχθειας; Μήπως αισθανόμαστε ακόμη ερωτικά γι’ αυτόν, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει; Απαντώντας σε τέτοιες ερωτήσεις ίσως να μας είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε κατά πόσο το να πάμε διακοπές μαζί του αποτελεί μία καλή ιδέα.
Την αιτία
Αρκετά σημαντικό, επίσης, είναι να γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο ο πρώην σύντροφός μας επιθυμεί να πάμε διακοπές το Πάσχα μαζί. Εάν, για παράδειγμα, προτείνει τις διακοπές καθαρά ως έναν τρόπο για να περάσουμε χρόνο μαζί του και να αναθερμάνουμε τη σχέση μας, θα πρέπει πρώτα να ζυγίσουμε αν κι εμείς είμαστε σε μια τέτοια φάση, αν τα «θέλω» μας συμπίπτουν.
Εάν, ωστόσο, πρόκειται για διακοπές με φίλους – κάτι που συνηθίζουμε ούτως ή άλλως να κάνουμε ως παρέα – ίσως να είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση.
Τις πιθανές συνέπειες
Το να περάσουμε τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τον πρώην σύντροφό μας είναι μια συγκυρία που θα μπορούσε να οδηγήσει – μεταξύ άλλων – σε ανάμεικτα συναισθήματα, δυσφορία, σύγχυση ή παρεξηγήσεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση της σχέσης μας.
Γι’ αυτό και θα ήταν καλό να φροντίσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση, είτε είναι θετική είτε αρνητική.
Τα όριά μας
Εάν καταλήξουμε στην απόφαση να κάνουμε τελικά αυτό το κοινό ταξίδι, είναι σημαντικό να γνωστοποιήσουμε στο άλλο άτομο τα όριά μας εκ των προτέρων, ώστε να γνωρίζει τι είναι «εντάξει» για εμάς και τι όχι κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Και αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα όρια. Αφορά γενικότερα τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας, αφού σε μια τέτοια κατάσταση μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να επικοινωνούμε ανοιχτά και ειλικρινά με το άλλο άτομο τα όσα θέλουμε ή όσα μας προβληματίζουν.
Ναι, είναι «εντάξει» να πούμε:
«Είναι πολύ «νωπός» ο χωρισμός και δεν νιώθω ακόμη άνετα να πάμε διακοπές μαζί»
«Είμαι πολύ χαρούμενη στη ζωή μου αυτή τη στιγμή και κάτι τέτοιο θεωρώ πως θα με γύριζε πίσω»
«Εξακολουθώ να έχω συναισθήματα για σένα και θεωρώ πως μία τέτοια κίνηση θα με δυσκολέψει πολύ»
«Αισθάνομαι θυμό και πονάω ακόμα για το χωρισμό μας και οι κοινές διακοπές δε θα με έκαναν να περάσω καλά»
Δεν είσαι υποχρεωμένη να πας σε αυτό – ή σε οποιοδήποτε – ταξίδι, εάν εσύ δε νιώθεις καλά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περάσεις τις διακοπές σου καταπιεσμένη και είναι αποκλειστικά στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θα πας ή όχι σε αυτές τις διακοπές αλλά και γενικότερα τι είδους σχέση θέλεις να κρατήσεις μαζί του, ασχέτως με όσα θέλει εκείνος.
Κάνε αυτό που σε κάνει πραγματικά χαρούμενη – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αποστασιοποιηθείς τελείως από το άλλο άτομο.