Από μια νέα αρχή στην εργασία, μια νέα συνήθεια προς όφελος της σωματικής ή/και ψυχικής μας υγείας, μέχρι ένα τέλος στη μέχρι πρότινος σχέση, είναι πολλές οι εν δυνάμει μεταβάσεις. Βέβαια, η πιο «ύπουλη» πρακτική, όπως κατονομάζεται και εντοπίζεται σε όλους τους τομείς – από την εργασία, μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις – είναι αυτή του «quiet quitting».

Επί της ουσίας, είναι μια σειρά κινήσεων από κάποιο άτομο που έχει απογοητευτεί από μία συνθήκη και επιλέγει σταδιακά να απομακρυνθεί από αυτή, χωρίς ωστόσο να το δηλώσει εν μία νυκτί, αλλά μέσα από διαδοχικές πράξεις που μαρτυρούν την επιθυμία του να αποχωρήσει.

Καταρχάς, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί πως, εφόσον κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά, διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά και τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο σκέψης, τότε χρειάζεται να έχουμε πάντα κατά νου ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ως προς το ζήτημα αυτό. Ειδικότερα, το γεγονός ότι ο σύντροφός μας μπορεί να είναι κουρασμένος, εκνευρισμένος ή στεναχωρημένος επειδή προέκυψε ένα σοβαρό θέμα στην εργασία του, αυτό δεν συνεπάγεται πρόβλημα στη σχέση.

Διότι, υπάρχουν περιπτώσεις που, αντί να «σηκώσουμε το δάχτυλο», χρειάζεται να είμαστε δίπλα στον άνθρωπό μας. Επομένως, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν πολλές συζητήσεις με το έτερον ήμισυ για να μην καταλήξουμε βεβιασμένα σε κάποιο συμπέρασμα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ειδικός στον τομέα του σεξ και των σχέσεων, Pippa Murphy, υπάρχουν μικρές ενδείξεις που συνιστούν «quiet quitting» από τον σύντροφο:

Είναι πια ακριβοθώρητος

Κάποτε, στα «ντουζένια», κάθε λεπτό που περνούσατε χώρια φάνταζε αιώνας. Τώρα, είναι διαρκώς απασχολημένος, έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του και είναι σχεδόν απίθανο να χωρέσεις στο πολυάσχολο πρόγραμμά του.

Άουτς.

Κοινά σχέδια; Όχι, ευχαριστώ

Ψυχραιμία.

Ας δούμε ρεαλιστικά την εν λόγω παράμετρο. Όλα εξαρτώνται, αρχικά, από τη διάρκεια της σχέσης και από τις επιθυμίες του ζευγαριού. Αν, παραδείγματος χάρη, είσαι με κάποιο άτομο για 3 μήνες, τότε είναι δύσκολο να υπάρξουν απαιτήσεις για συγκατοίκηση. Από την άλλη, μπορείτε να διοργανώσετε από κοινού εκδρομές και ταξίδια, αναπτύσσοντας έτσι κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Αν πάλι μιλάμε για μία σχέση 4 ετών που ξαφνικά αναρωτιέται αν θέλει να πάτε μαζί κάπου για ένα τριήμερο – και δεν εμπίπτει σε οικονομική ή κάποια άλλη αντικειμενική δυσκολία – τότε είναι παράξενη η φασούλα.

@danhentschel

Quiet Quitting in a Relationship aka “Quiet Dumping” #couples #relationships

♬ Sunset Lover – Petit Biscuit

Οι όμορφες στιγμές του παρελθόντος διαγράφονται ως διά μαγείας

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Σε μία μακροχρόνια σχέση, σαφώς ο ενθουσιασμός της νέας γνωριμίας, αδιαμφισβήτητα, φθίνει. Παρ’ όλα αυτά, αν προκύψει έναυσμα μέσα από τη συζήτηση, υπό κανονικές συνθήκες, θα «ανθίσουν» στις καρδιές και τις μνήμες σας μερικές μαγικές στιγμές που ζήσατε μαζί και σας έφεραν στο σήμερα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται η σιωπή του απέναντι ατόμου να ισοδυναμεί με την ενοχή που ενδεχομένως αισθάνεται, ακριβώς επειδή σκέφτεται σοβαρά να λήξει τη σχέση.

Σκληρό.

Η έκφραση συναισθημάτων είναι τόσο φειδωλή, όσο και η μισθολογική εξέλιξη στην Ελλάδα

Άλλο ένα red flag είναι αυτό της ξαφνικής φειδούς.

Αν αντιστραφεί κατακόρυφα η έκφραση συναισθημάτων από την πλευρά του συντρόφου, ενώ προηγουμένως ξερνούσατε αμφότεροι νεραϊδόσκονη από τα μέλια – και το ευχαριστιόσασταν – κουράγιο. Κατά τα λεγόμενα της Murphy, αυτό είναι πιθανό σημάδι αποφυγής της συζήτησης αναφορικά με ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν από τη μία μεριά για τη σχέση. Ακριβώς, όμως, επειδή το άλλο άτομο θέλει να «φύγει αθόρυβα» αποφεύγει την όποια συζήτηση μπορεί να επιφέρει λύσεις.

Τα μηνύματα αραιώνουν σημαντικά

Ναι, με ακούτε;

Μάλλον όχι.

Από ‘κει που ανταλλάσσατε μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συζητώντας για πάσης φύσεως θέματα αναφορικά με τις ανησυχίες, τη σχολή, τη δουλειά, το μεταξύ σας ειδύλλιο, τις προσδοκίες και τα όνειρά σας… μετά σιωπή. Η απάντηση έρχεται μετά από 7 ώρες, σε τακτική βάση, ενώ ο αριθμός των εισερχόμενων μηνυμάτων μειώνεται στο ελάχιστο.

Ε, δεν θα αγχωθείς;

Σύνδεση με Κάϊρο

Λαλαλαλα. Ποιος μίλησε;

Καθώς μιλάς για το πώς ήταν η μέρα σου, για τον νέο συνάδελφο στη δουλειά και για το πόσο θα ήθελες να απολαύσετε μαζί με το σύντροφό σου μια λαχταριστή πίτσα, συνειδητοποιείς ότι… η κλήση σου προωθείται. Εν ολίγοις, δείχνει παντελή αδιαφορία για όσα λες, κάτι που εκτός από «quiet quitting» συνδέεται με μια κάποια αγένεια.

Η Murphy θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο σύντροφός δεν συγκεντρώνεται στην κουβέντα, αλλά αντ’ αυτού, σκέφτεται πώς θα λήξει τη μεταξύ σας σχέση.

Οι τσακωμοί είναι συχνό φαινόμενο

Τόσο η Murphy, όσο και άλλοι ειδικοί στον τομέα των σχέσεων έχουν ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι οι συγκρούσεις σε μία σχέση συνεπάγονται υγιή συνύπαρξη. Οι διαφωνίες και οι εντάσεις, κατά γενική ομολογία, είναι απαραίτητο συστατικό για οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, όσο κι αν τρομάζει αυτό.

Δύο άνθρωποι, όσο κι αν αγαπιούνται, σαφώς και θα διαφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα ή μπορεί να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους. Αυτό είναι εντάξει. Σαφώς, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο μπορεί να συμβεί σε τούτη τη ζωή, αλλά επ’ ουδενί πρέπει να ποινικοποιηθεί. Το να εκφράζει ο κάθε άνθρωπος την άποψή του είναι απολύτως απαραίτητο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα γινόταν λόγος για ανθρώπινη σχέση, αλλά για λοβοτομή.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ο τσακωμός διεισδύει στην καθημερινότητα και γίνεται συχνό φαινόμενο, τότε η κατάσταση ξεφεύγει από το πλαίσιο της υγιούς σχέσης. Το να τσακώνεται ένα ζευγάρι για όλα: Από το φαγητό και το αυτοκίνητο, μέχρι τις ευρύτερες επιδιώξεις, είναι προβληματικό και ενδέχεται να προμηνύει έναν επίλογο.

Έστω ότι εντόπισες ορισμένα από τα παραπάνω σημάδια στη συμπεριφορά του συντρόφου σου και ξεκίνησες κάποιες συζητήσεις που επιβεβαίωσαν τις υποψίες σου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης;

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το άλλο άτομο δεν είναι ακόμα έτοιμο να κάνει νύξη για χωρισμό ή για ό,τι άλλο το απασχολεί, τέλος πάντων. Αυτή την επιθυμία οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να μην ασκήσουμε κάποια πίεση. Αντιθέτως, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ξεκινούσαμε εμείς μια κουβέντα, εκφράζοντας ήρεμα το πώς νιώθουμε.

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται πάντα να θυμάσαι πως σε μία σχέση, ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. Συνεπώς, μπορείς να ρωτήσεις τον απέναντί σου αν κάποια δική σου συμπεριφορά τον πλήγωσε ή τον ενόχλησε χωρίς να το συνειδητοποιήσεις. Να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και να ακούσεις προσεκτικά ό,τι έχει να σου πει. Δεν αποκλείεται να έγινε μια τεράστια παρανόηση, να θέλει λίγο χρόνο μόνος του ή να ενοχλήθηκε για κάτι και να μην μπορεί να το εκφράσει.

Κάθε επιμέρους πρόβλημα έχει τη λύση του, αρκεί να εκφραστεί και να γίνει κατανοητό. Κατόπιν, βαδίζουμε με την καλύτερη δυνατή εναλλακτική, η οποία θα εξασφαλίσει ηρεμία και γαλήνη και για τα δύο μέλη. Είτε, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται επώδυνη, είτε λύσει με έναν απροσδόκητο τρόπο το όλο θέμα, η αποτελεσματική επικοινωνία και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Τέλος, πριν ετοιμαστείς να κριτικάρεις ή να υποβαθμίσεις τα λεγόμενα του συντρόφου σου, προσπάθησε να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να κατανοήσεις στον βέλτιστο βαθμό πώς μπορεί να αισθάνεται για να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα