Σε πολλές περιπτώσεις, τα κοινωνικά στερεότυπα τείνουν να συνεπάγονται υποτίμηση απέναντι σε όσους δεν βρίσκονται σε σχέση. Σαφώς, η υποτίμηση αυτή αναπτύσσεται παραμορφωτικά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με έμφαση στο TikTok – δημιουργώντας αντίστοιχες τάσεις, όπως το «sad single girl». Εν έτει 2023, τα περιστατικά του «single shaming» θα έπρεπε να είχαν ήδη κατακερματιστεί. Αντ’ αυτού, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται μια γενικευμένη προκτατάληψη απέναντι σε όσους δηλώνουν «ελεύθεροι», η οποία συνδέεται με το ότι μπορεί να έχουν «κάποιο κουσούρι» ή να μην είναι άτομα έμπιστα και συγκροτημένα, ώστε να αφοσιωθούν σε κάποια σχέση.

Δεν είναι έτσι.

Αν μη τι άλλο, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι απλά μαθηματικά, αλλά ένα συνονθύλευμα χημείας και ποίησης. Εφ’ όσον επιτευχθεί, δηλαδή, η ιδανική χημική ένωση, τότε αναζητούμε το νόημα πίσω από καθετί: Κάθε κίνηση, κάθε λέξη, κάθε βλέμμα, ακριβώς όπως αναζητούμε την ουσία πίσω από τις γραμμές των ποιητών. Το ζήτημα αυτό, εκτός από την κοινωνική, έχει και μία επιστημονική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη ήρθε να αποδείξει γιατί το να είναι κάποιος single στα 20 του χρόνια μπορεί να λειτουργεί ως θεμέλιος λίθος για μεγαλύτερη ευεξία και βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Ως γνωστόν, δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Πάντα, ακόμη κι όταν φαντάζει παντελώς ανέφικτο, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι. Αυτό ήρθε να αποδείξει και μια πρόσφατη μελέτη αναφορικά με τους νέους που επιλέγουν να διανύσουν ένα πιο μοναχικό μονοπάτι και να εστιάσουν σε άλλα ζητήματα, πέρα από τους έρωτες και τις σχέσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ένας επώδυνος χωρισμός να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μία νέα, πολλά υποσχόμενη αρχή. Ειδικότερα, ερευνητές από το Ολλανδικό Διεπιστημονικό Δημογραφικό Ινστιτούτο υποστηρίζουν ότι οι νέοι που είναι single ή προέρχονται από χωρισμούς, τείνουν να αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες ως προς το πώς να διαχειριστούν αργότερα την πολυπλοκότητα των σχέσεων.

«Η έρευνα εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στο πώς διαφέρουν οι ελεύθεροι νέοι από εκείνους που βρίσκονται σε σχέση, μιας και υποτίθεται ότι από τους ελεύθερους λείπει αυτό το κάτι, δεν είναι εξίσου καλά» δήλωσε ο ερευνητής, Lonneke van den Berg.

Εν τέλει, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν το διάστημα που είναι single ως ένα καλό timing για να επικεντρωθούν στην προσωπική τους ανάπτυξη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό: Νέες παρέες, επένδυση χρόνου στην εκπαίδευση ή στην καριέρα τους, καθώς επίσης και πώς να ζουν μόνοι. Διότι, όταν καταφέρουμε να ζούμε ανεξάρτητα και να τα πηγαίνουμε καλά με τον εαυτό μας, τότε μόνο θα υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια σχέση – όχι οικονομικοί ή ψυχολογικοί λόγοι, οι οποίοι καθιστούν τις σχέσεις τοξικές, σε πολλές περιπτώσεις.

@stefanossifandos

Why you should be single for as long as you can. Agree or disagree with this? 👇🏽 #single #singlelife #relationships #relationshipadvice #fyp #foryou #DidYouYawn

♬ Unholy – Sam Smith & Kim Petras

Τα πλεονεκτήματα του να είναι ένας νέος single που αναδύθηκαν μέσα από την επίμαχη έρευνα, είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαμε, πιθανότατα, να φανταστούμε. Καταρχάς, οι ερευνητές κατέληξαν ότι όταν, σε ό,τι αφορά το γυναικείο φύλο, οι νέες γυναίκες που περνούν χρόνο χωρίς σύντροφο, είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις «τρικυμίες» της ζωής.

Επίσης, το γεγονός ότι δεν βρίσκονται σε σχέση φαίνεται να συνδέεται και με την οικονομική τους ανεξαρτησία, ενώ ακόμη κι ένας πιθανός χωρισμός δύσκολα θα ανατρέψει μια παγιωμένη συνθήκη, όπως η καλή διαχείριση των οικονομικών. Στην ίδια κλίμακα, το εργασιακό μέλλον φαίνεται να είναι πολύ πιο ελπιδοφόρο για όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση, ακριβώς επειδή είναι σε θέση να αφοσιωθούν σε αυτό που καλούνται να φέρουν εις πέρας χωρίς περισπασμούς. 

Συγχρόνως, υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για δραστηριότητες με φίλους ή/και ατομικές, με έμφαση, παραδείγματος χάρη, την υγεία του σώματος, λόγω του ότι δεν υπάρχει στο προσκήνιο ένα ultra ελκυστικό άτομο με το οποίο θέλουμε να είμαστε μαζί συνεχώς. 

Βάσει των προαναφερθέντων ερευνητικών αποτελεσμάτων προκύπτει ξεκάθαρα ότι το γεγονός πως ένα νέο άτομο αποφασίζει να χωρίσει ή να μην συνάψει συνειδητά κάποια ρομαντική σχέση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επ’ ουδενί συνιστά πρόβλημα, αλλά επιλογή. Ανεξαρτήτως του τι θεωρεί «δέον» το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η προσωπική ευτυχία του καθενός, η οποία είναι μοναδική και δεν χωράει πάντοτε στα ασφυκτικά, στερεοτυπικά καλούπια. Εξάλλου, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι προϊόντα που έρχονται στην πόρτα μας κατά παραγγελία με ένα τηλεφώνημα.

Εκτός από το γεγονός ότι η εύρεση του κατάλληλου ατόμου είναι θεμελιώδες δομικό συστατικό για μια σχέση, απαιτείται συνεχής προσπάθεια ούτως ώστε τα δύο μέλη να δρουν αρμονικά, χωρίς να υπερβαίνει το ένα τις επιθυμίες του άλλου, διατηρώντας παράλληλα τα όρια που θέτει ευθύς εξ αρχής η κάθε πλευρά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα