Στο TikTok της Τζεφ Μοντάνα, ακούσαμε την κόρη του Αχιλλέα Μπέου να μιλά για τα τραύματα και τις πληγές που της άφησε εκείνος. «Με τρομάζει» δήλωσε η ίδια κι εμείς αναρωτιόμαστε για το μέλλον της κοινωνίας μας.
«Μιλάω την γλώσσα της αλήθειας» είχε πει λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αχιλλέας Μπέος. «Αυτός είμαι και προσπαθώ με την μόρφωση δημοτικού που έχω να μην προσβάλλω», συνέχισε, σε μια απλή, λιτή και λαϊκιστική ρητορική, η οποία όμως μπορεί να ακούγεται κρυστάλλινη στα αυτιά του λαού. Πίσω από τις λέξεις αυτές όμως συχνά διαφαίνεται η παραπλάνηση, κακοποιητικός λόγος και πλήρης έλλειψη σεβασμού απέναντι σε μειονότητες.
Τις προάλλες, από την Βοστώνη, η Εύη Μπέος, κόρη του δημάρχου Βόλου, έκανε μια αποκαλυτπική συζήτηση στο TikTok με την Τζεφ Μοντάνα και δήλωσε ξεκάθαρα:
«Έκανε σαν να μην υπάρχω».
Η αιτία που βγήκε να μιλήσει δημόσια είναι ότι γράφονταν και λέγονταν πράγματα για την οικογένειά της και όπως είπε η ίδια: «Δε μου αρέσουν, είναι πολύ προσωπικά, έχω ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές. Δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος ο πατέρας μου, αυτός που βλέπετε, αυτός είναι».
«Έφτιαξα μια ιστορία για αυτόν σαν παιδί για να μπορέσω να ζω, για να επιβιώσω από τα τραύματα που έζησα», σημείωσε. Η Εύη Μπέος αγαπάει τον πατέρα της και το δήλωσε σε αυτήν την συζήτηση, όμως δεν μπορεί να ζήσει κοντά του. Ενώ δεν ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες για τη βία και τα τραύματα που έχει βιώσει, είναι σαφές ότι πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία.
Η βία δεν είναι προσωπικό ζήτημα
Παρά την τραμπουκική συμπεριφορά του, με την χειροδικία και τις σφαλιάρες, την καταφανή ομοφοβία του και το εκδικητικό μπουγέλωμα, η πόλη που βυθίστηκε δύο φορές στις λάσπες λίγες μέρες πριν τις κάλπες, ξαναψήφισε τον Αχιλλέα Μπέο ως δήμαρχο του Βόλου.
Η μάχη για τη δημαρχία στον Βόλο έληξε με 55,02% υπέρ του, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμη μια πίστη απέναντι σε έναν άνθρωπο που υιοθετεί βίαιες και αυταρχικές πρακτικές. Υπήρξε βέβαια μια μείωση της επιρροής του, καθώς έχασε 5.000 ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, γνωστός δικηγόρος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είχε γράψει μετά το ομοφοβικό κρεσέντο του Μπέου «για να παράγουμε πούστηδες»:
«Ο αρμόδιος Εισαγγελέας οφείλει να παραγγείλει στα αστυνομικά όργανα του Βόλου την σύλληψη του Αχιλλέα Μπέου για να εξεταστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο με την διαδικασία του αυτοφώρου για το ενδεχόμενο της παραβίασης του άρθρου 1 του Ν.927/1979 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4285/2014. Ο ισχυρισμός του είναι ότι ο Κασσελάκης θέλει να τεκνοθετήσει δύο αγόρια “για να παράγουμε πούστηδες” αποτελεί ξεκάθαρη υποκίνηση μίσους κατά ατόμου και ομάδας ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού κατά τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα, επομένως έχουμε σοβαρές αναλογίες με την υπόθεση Αμβρόσιου που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο και το Ε.Δ.Δ.Α».
Το ζήτημα είναι πώς εμπιστεύεσαι και αφήνεις την τύχη ενός τόπου και των ανθρώπων του σε έναν πολιτικό με ομοφοβική ρητορική μίσους (και όχι μόνο), ο οποίος έχει ασκήσει βία -όποιου είδους κι αν είναι, σωματική, ψυχολογική, λεκτική- στο ίδιο του το παιδί; Υπάρχει ευθεία σύνδεση με την ρητορική μίσους που υιοθετεί και τις βίαιες συμπεριφορές του, κάτι που δεν εκπλήσσει, οφείλει όμως να αφυπνίσει την Πολιτεία και τους πολίτες.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι πολιτικό ζήτημα και όπως ορίζει η διεθνής Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «όλες οι πράξεις σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας που συμβαίνουν εντός της οικογένειας ή της ενδοοικογενειακής μονάδας ή μεταξύ πρώην ή τρεχόντων συζύγων ή συντρόφων, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή έχει μοιραστεί ή όχι την ίδια κατοικία με το θύμα». Τελικά, τι είδους πολιτικούς θέλουμε; Αυτούς που υποκινούν σε μίσος και βία;
Μαζί με την Εύη Μπέος και απέναντι σε κάθε ομοφοβικό
Είναι πάγια φεμινιστική αρχή το «αδερφή μου, σε πιστεύω» και στεκόμαστε στο πλάι κάθε επιζώσας, ακριβώς όπως στεκόμαστε απέναντι σε κάθε σεξιστική, ομοτρανσφοβική και ρατσιστική δήλωση μίσους ή επίθεση. Αδιαπραγμάτευτα.
«Δυστυχώς, αυτός είναι. Με τρομάζει. Δεν πιστεύω αυτά που πιστεύει, μπορεί να μιλήσει με κάποιον που είναι γκέι, να έχει κάνει παρέα, αλλά η αλήθεια είναι αυτή: είναι ομοφοβικός. Όταν μίλαγα και έλεγα πράγματα που δε συμφωνούσε, δεν με άκουγε. Με τον πατέρα μου δε μιλάμε και δεν έχουμε επικοινωνία. Λυπάμαι την οικογένεια που είναι τώρα δίπλα του, όχι αυτόν», είπε στο TikTok η Εύη Μπέος.
Και συνέχισε: «Είσαι αυτός που είσαι, και επιλέγεις να είσαι αυτός που είσαι. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας σε κανέναν, αλλά μπορούμε να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να υπάρχει αγάπη. Μπορούμε να συνυπάρχουμε. Δυστυχώς, θα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον πατέρα μου πάντα, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλει η ψυχή μας», τόνισε, βάζοντας μπροστά και πάνω απ’ όλα την αγάπη. Μαζί με την αγάπη όμως χρειάζεται και η δικαιοσύνη και η ψυχοθεραπεία, για να επουλωθούν τα συλλογικά και προσωπικά τραύματα αντίστοιχα.
«Πλέον το έχω ξεπεράσει, έχω καταλάβει ποιος είναι και είμαι καλά. Έχω κάνει ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία για πάνω από 10 χρόνια. Λυπάμαι την οικογένεια που είναι δίπλα του τώρα, όχι γι’ αυτόν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία επικοινωνία.
Δίνοντας χώρο και (τηλεοπτικό) χρόνο σε φιγούρες όπως ο Αχιλλέας Μπέος, αφήνουμε το περιθώριο να φτάνει σε περισσότερα αυτιά η υποκίνηση σε μίσος και βία, ενώ κανονικοποιούνται τέτοιες θέσεις.
Ενώ μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στις φωνές που μιλούν για δικαιοσύνη και αγάπη και επούλωση των τραυμάτων μας, ως ατομικότητες αλλά και ως κοινωνία.