Άλλοι, πάλι, που ξυπνήσαμε και ανοίξαμε τα παντζούρια μας, όπως κάθε πρωί, δεν αντικρίσαμε ό,τι συνήθως. Μυρωδιά καμένου, στάχτες να πέφτουν βροχή και ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού να έχει σκεπάσει τα πάντα.

Ο ουρανός μαύρισε, μαζί του και οι ψυχές μας, αφού η χώρα μας φλέγεται για ακόμη μία φορά, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τα πύρινα μέτωπα έως και αυτή τη στιγμή

Τα κυριότερο πύρινο μέτωπο της χώρας έως τώρα μαίνεται στην Πάρνηθα, καθώς η φωτιά φαίνεται να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενάντια στους ανέμους, γεγονός που κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.

Οι φλόγες απειλούν σπίτια στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, την ίδια στιγμή που όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην προστασία ανθρώπων, σπιτιών και περιουσιών του δήμου Αχαρνών καθώς και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και κυρίως προς τα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης, με την πυρκαγιά να κατακαίει τα πάντα για 5η μέρα και τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η κατάσταση στις περιοχές Ασπροπύργου, Θήβας και Ευβοίας, δεν είναι και πολύ καλύτερη. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κάνει τώρα λόγο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), που προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου.

Είναι η φύση που συνεχίζει να λεηλατείται ανελέητα και «εμείς», που σε λίγο λογικά θα ρίξουμε πάλι τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή, αφού ως κοινωνία όλα τα έχουμε κάνει σωστά. Έτσι δεν είναι;

«Κάηκαν παράνομοι μετανάστες»

Το τελευταίο 24ωρο είδαμε απελπισμένους ανθρώπους να χάνουν ζώα, περιουσίες, κόπους μιας ζωής. Ανθρώπους που κινδύνευε η ίδια τους η ζωή και δεν δέχονταν να απομακρυνθούν μπας και καταφέρουν να προστατεύσουν έστω και το παράμικρο απόκτημά τους.

Είδαμε να παίρνουν αρρώστους από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και να τους πετάνε στο πλοίο της γραμμής λες και έχουμε πόλεμο.

Είδαμε μωρά να γεννιούνται και να μεταφέρονται στοιβαγμένα, χωρίς την απαραίτητη φροντίδα.

Λίγο αργότερα ήρθε και η επόμενη τραγωδία.

Η είδηση για το θάνατο 26 ανθρώπων (και δεν ξέρουμε και πόσων ακόμη), που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου.

Όχι, η είδηση δεν ήταν αυτή. «Κάηκαν παράνομοι μετανάστες» ήταν η είδηση.

Με κόμπο στο στομάχι αναρωτιέμαι: Μας νοιάζει η εθνικότητά τους; Το ότι ήταν παράνομοι; Εν τέλει, μας νοιάζει τι ήταν και τι όχι;

Μάλλον είναι οι ίδιοι άνθρωποι «δεύτερης κατηγορίας» με τους νεκρούς της Πύλου και κάπως έτσι ο θάνατός τους για κάποιους δεν έχει τόση σημασία.

«Ήταν παράνομοι μετανάστες, καλά να πάθουν», διάβασα κάπου. Αργότερα είδα και άλλα παρόμοια:

«Ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα» και «Η τραγωδία επιβεβαιώνει τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», όπως έσπευσε να μας ενημερώσει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

41%.

Να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί. Και για τις οικογένειές τους που έμειναν πίσω, έχοντας χάσει τα πάντα. Ο παραλογισμός δεν έχει τελειωμό.

Βίντεο που δείχνει «άνθρωπο» να στοιβάζει δεκάδες άτομα («κομμάτια», όπως λέει) σε τρέιλερ για να τους μεταφέρει κάνει το γύρω του διαδικτύου, προκαλώντας οργή και θλίψη και αποτυπώνοντας παράλληλα την αγριότητα, την αθλιότητα και τη δυστοπία που βιώνουμε.

Όπλο μας η αλληλεγγύη

Κάτι τέτοιες ώρες το μόνο που μας μένει είναι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά που με όσα αντικρίζουμε εύλογα αναρωτιόμαστε αν έχει όντως χαθεί. Η ελπίδα μας έρχεται και πάλι μέσα από εκείνους, που κάνουν όχι μόνο ό,τι μπορούν, αλλά ακόμη περισσότερα και μας παρακινούν κι εμάς να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο αξιοθαύμαστο έργο τους.

Οργανισμοί όπως το Humanity Greece και Ο Άλλος Άνθρωπος μας καλούν να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή την τραγική κατάσταση.

Και θα είμαστε εκεί, να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα