Νέα χρονιά – νέο οργανωμένο σπίτι

Η Tidy Guru (aka Μαριλένα Πατέρα) είναι η φίλη που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, η χαρά όσων προσπαθούν να έχουν τα ράφια και τις ντουλάπες τους σε τάξη, η πρώτη και μοναδική επαγγελματίας σύμβουλος οργάνωσης!

Μέσω του Instagram account της — που μετράει περισσότερους από 24.000 followers — η Tidy Guru μοιράζεται μαζί μας πανέξυπνα και πρακτικά tips για το πώς να αξιοποιήσουμε καλύτερα το χώρο μας (ακόμη κι αν είναι πολύ μικρός) και πώς να τακτοποιήσουμε τα υπάρχοντά μας. Από ρούχα και αξεσουάρ, μέχρι είδη σπιτιού και υλικά για μαγειρική, η Tidy Guru ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα πώς να τακτοποιήσει τα πάντα.

Μαριλένα, σε καλωσορίζουμε στο Estella! Ομολογούμε ότι ξεχειλίζει ο ενθουσιασμός μας που είσαι σήμερα στην παρέα μας!

Είσαι η πρώτη επαγγελματίας σύμβουλος οργάνωσης, εξού και το “Tidy Guru”. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτό; 

Καταρχάς θα ήθελα να πω, πως όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι είμαι η πρώτη και δεν ήξερα καν τι είναι επαγγελματίας οργάνωσης. Μετά γνώρισα (δυστυχώς όχι προσωπικά) την Marie Kondo, είδα όλο το “Home Edit”, ακολούθησα εκατοντάδες accounts στο Instagram και οι πόρτες του Professional Organizing, όπως είναι ο διεθνής όρος, άνοιξαν για μένα.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την οργάνωση και πώς δημιουργήθηκε η Tidy Guru — που όλοι λατρεύουμε; 

Το 2011 είχα μια ιδέα, ξέρεις, όπως κάποιοι τραγουδούν στο μπάνιο, έτσι και εγώ με φαντάστηκα να παρέχω μια υπηρεσία που να αναλαμβάνει την οργάνωση της ντουλάπας σου και να δημιουργήσει μια πλήρης ντουλάπα για τον πελάτη. Είχα επηρεαστεί από το Visual Merchandising καθώς τότε εργαζόμουν ως VM σε μεγάλη ελληνική εταιρία ένδυσης. Η κρίση με τρόμαξε και δεν έκανα τίποτα τότε. Το 2019 ήταν η πρώτη φορά που μίλησα σε κάποιον για την ιδέα αυτή.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν σαν να μου άνοιξε τα μάτια. Το 2019, ξεκίνησα επίσημα ως Σύμβουλος Οργάνωσης με brand name “walking closet” και κύριο αντικείμενο την Οργάνωση Ντουλάπας. Ως Ενδυματολόγος έχω μια αδυναμία στις ντουλάπες. Το 2021, ιδρύθηκε το “The Tidy Guru” με σκοπό πια να καλύψει τις ανάγκες οργάνωσης κάθε προσωπικού και επαγγελματικού χώρου.

Αδιαμφισβήτητα, βοηθάς πολύ κόσμο με την οργάνωση και την τακτοποίηση του σπιτιού ως Tidy Guru. Ποιο είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που σου εμπιστεύονται οι πελάτες σου; 

Οι περισσότεροι προσπαθούν να οργανώσουν το χώρο τους, το πιο δύσκολο όμως είναι να τον διατηρήσουν οργανωμένο. Και αυτό είναι φυσικά και η πρόκληση για εμάς, τους επαγγελματίες οργάνωσης! Πώς θα καταφέρουμε να οργανώσουμε έναν χώρο με ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να διατηρηθεί οργανωμένος. Αυτό είναι επιτυχία για μένα.

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα είναι ότι θέλουμε να χωρέσουμε στον χώρο μας πολλά περισσότερα αντικείμενα από αυτά που πραγματικά χωράει. Εκεί, λέω χαρακτηριστικά, ότι δεν είμαστε μάγοι και κάπου εκεί ξεκινάει η μαγεία.

Ποια διαδικασία ακολουθείς όταν αναλαμβάνεις να οργανώσεις ένα σπίτι και πόσο περίπου διαρκεί; Αναλαμβάνει και ο πελάτης κάποια καθήκοντα ή το αναλαμβάνεις εξ’ ολοκλήρου εσύ; 

Το πρώτο βήμα είναι να γίνει ένα ραντεβού γνωριμίας με τον υποψήφιο πελάτη στο χώρο του. Το σημαντικότερο για τη διαδικασία είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Στο ραντεβού αυτό θα γνωριστούμε, θα συζητήσουμε τις ανάγκες και θα δούμε τον όγκο και την, από άποψη οργάνωσης, υπάρχουσα κατάσταση. Σε συνεργασία με τον πελάτη θα θέσουμε τους στόχους και θα ξεκινήσουμε ορίζοντας την ημερομηνία οργάνωσης.

Ξεκινώντας την οργάνωση τα βγάζουμε όλα έξω, κάνουμε το ξεκαθάρισμα που απαιτείται, κατηγοριοποιούμε και στο τέλος επανατοποθετούμε τα αντικείμενα με βάση τις συνήθειες και την καθημερινότητα του πελάτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια, η παρουσία και η συμμετοχή του πελάτη είναι καίριας σημασίας. Καταρχάς, είμαστε ωραία παρέα!

Δεν μπορεί κανένας να άλλος πέρα από τον ίδιο να αξιολογήσει αν κάτι είναι για δόσιμο ή όχι και σίγουρα, δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε κανείς να γνωρίζουμε τι είναι λειτουργικό για το χρήστη. Κυρίως, όμως, γιατί η όλη διαδικασία περιλαμβάνει και coaching για το πώς να διατηρήσεις το χώρο σου. Η διάρκεια τώρα είναι κάτι πολύ σχετικό.

Έχω αναλάβει project από 5 έως 50 ώρες. Οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι ο όγκος των αντικειμένων, η υπάρχουσα κατάσταση (και τα δύο τα γνωρίζουμε από το πρώτο μας ραντεβού) αλλά και ο χρόνος αντίδρασης του πελάτη στο ξεκαθάρισμα αλλά και την αλλαγή.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την πιο «δύσκολη» εμπειρία οργάνωσης σπιτιού μέχρι τώρα; 

Μέχρι στιγμής, δύο είναι τα project που θα χαρακτήριζα ως τα πιο “δύσκολα”, οριακά αδύνατο να ολοκληρωθούν! Το ένα ήταν το 2019, μερικούς μήνες μετά το επίσημο ξεκίνημά μου και το δεύτερο έχει μόλις ολοκληρωθεί και διήρκεσε σχεδόν 50 ώρες οργάνωσης. Και στις δύο περιπτώσεις, η πρόκληση ήταν ο τεράστιος όγκος ρούχων. Θα πω μόνο ότι πέρασαν από τα χέρια μου σε 10 ώρες πάνω από 800 ζευγάρια παπούτσια.

Όταν πρόκειται για οργάνωση σπιτιού, παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά; Μπορεί ένα πολύ μικρό σπίτι (aka studio) να οργανωθεί αποτελεσματικά; 

Για μένα, δεν παίζουν κανένα ρόλο τα τετραγωνικά. Έχω δει τεράστια σπίτια με ελάχιστους αποθηκευτικούς χώρους και studios με αποθηκευτικές λύσεις που χωρούσες υπάρχοντα 3 ατόμων. Αυτό που παίζει ρόλο στην αποτελεσματική οργάνωση είναι να βρεις την θέση εκείνη για το κάθε αντικείμενο, το “σπίτι” του, που θα είναι για λειτουργική. Και φυσικά, θα επαναλάβω ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και τις δυνατότητες του κάθε χώρου για το πόσα αντικείμενα πραγματικά χωράει.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για να διατηρήσουμε το σπίτι μας οργανωμένο και λειτουργικό όλο το χρόνο;

Μάλλον με κάποιον τρόπο το έχω μαρτυρήσει παραπάνω αλλά ναι, υπάρχει. Πρέπει να βρούμε ένα σπίτι για το καθετί. Για παράδειγμα, τα κλειδιά μας, που ξέρω ότι είναι το πιο συνηθισμένο αντικείμενο που χάνετε μέσα στα σπίτια. Μια κλειδοθήκη που πάντα θα τοποθετούμε εκεί τα κλειδιά μας μπαίνοντας στο σπίτι μας.

Για κάθε αντικείμενο πρέπει να υπάρχει μια θέση, όπου θα βρίσκεται εκεί διαθέσιμο προς χρήση και θα επιστρέφει σε αυτή αφού χρησιμοποιηθεί. Εδώ θέλει λίγο προσοχή! Η θέση αυτή θα πρέπει να είναι πρακτική και λειτουργική για όλα τα μέλη της οικογένειας, αν μιλάμε για σπίτι ή τους συναδέλφους, αν μιλάμε για επαγγελματικό χώρο.

Γι’ αυτό και συνήθως επιλέγουμε να βάζουμε τα παιδικά σερβίτσια σε ένα ντουλάπι ή συρτάρι χαμηλό. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναζητήσει το ποτήρι του όταν διψάει, αλλά και να μας βοηθήσει να αδειάσουμε το πλυντήριο πιάτων αναλαμβάνοντας την ευθύνη να οργανώσει τα προσωπικά του αντικείμενα.

Πώς άλλαξε η ζωή σου από τότε που η “Tidy Guru” έγινε και επισήμως αγαπητή στο ευρύ κοινό; 

Είμαι σίγουρη ότι έχω μεγάλο δρόμο να διανύσω ακόμα, αλλά η αγάπη και η ανάγκη του κοινού για την οργάνωση μας έχει φέρει κοντά. Προσωπικά, δυσκολεύομαι ακόμα να βρω μια ισορροπία στο χρόνο που αφιερώνω στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή μου. Αν κάποιος μπει σπίτι μου αυτή τη στιγμή θα αναρωτηθεί: “Είστε σίγουρα επαγγελματίας οργάνωσης κυρία μου;” Το όραμά μου, όμως, είναι να κάνω τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη.

Το πιο αστείο πάντως είναι ότι πριν λίγο καιρό ήταν η πρώτη φορά που με αναγνώρισαν έξω. Ήμουν στο ταμείο ενός καταστήματος ρούχων και δίπλωνα τα ρούχα που είχα επιλέξει μέχρι να έρθει η σειρά μου να πληρώσω. Στο ταμείο μου λέει η κοπέλα: “Είστε η κυρία που μας οργανώνει;”. Γέλασα, και όχι τόσο επειδή με αναγνώρισε αλλά γιατί από μέσα μου σκέφτηκα ότι τώρα θα κατάλαβε γιατί δίπλωνα τα ρούχα και δεν θα με πέρασε για τρελή.

Κατά καιρούς, οι περισσότεροι έχουμε υπάρξει ακατάστατοι σε περιπτώσεις έντονης κόπωσης ή πίεσης. Για σένα ισχύει αυτό; 

Αναφέρεσαι στον τελευταίο 1,5 χρόνο της ζωής μου; Χαχαχαχα! Η πραγματικότητα είναι αυτή. Ο χώρος μας αντικατοπτρίζει το πώς είμαστε, το πώς αισθανόμαστε. Και αν μου επιτρέπεις, καλό είναι να δίνουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να είναι το σπίτι μας ακατάστατο. Η τάξη και η οργάνωση δεν είναι κάτι που πρέπει να μας καταπιέζει. Τα οφέλη της οργάνωσης στη ζωή μας είναι πολλά. Οι περισσότεροι, όμως, και κυρίως οι γυναίκες, πολεμούν όλη μέρα να έχουν ένα σπίτι μαζεμένο επειδή ΠΡΕΠΕΙ. Και αυτό είναι όλο λάθος.

Γιατί μαζεμένο δεν σημαίνει οργανωμένο, και η ευθύνη της τακτοποίησης δεν πρέπει να βαραίνει έναν. Καθίστε στο τραπέζι με την οικογένεια σας, μιλήστε για το τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει και παρακινήστε και τα άλλα μέλη να το κάνουν. Συνεργαστείτε για να βρείτε το σύστημα που σας καλύπτει όλους και αναλάβετε ο καθένας από κάτι.

Αν κάτι έμαθα μεγαλώνοντας, είναι ότι πάντα έβλεπα τη μαμά μου σαν super hero που τα έκανε όλα, μεγάλωσε 3 παιδιά μόνη της, είχε πάντα ένα σπίτι μαζεμένο και όλοι τη θαυμάζαμε γι’ αυτό. Σήμερα που αναγνωρίζω το βάρος της ευθύνης αυτής και τις συνέπειες που είχε για εκείνη, εύχομαι να είχε “τσαλακωθεί” κάποια στιγμή μπροστά μας.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν στην “Tidy Guru” στα Social Media;

Νομίζω αν είναι σωστό τα ρούχα να είναι κρεμασμένα ή διπλωμένα και αν οι ντουλάπες πρέπει να έχουν κρεμαστά, ραγιά ή συρτάρια. Η απάντηση είναι ότι στην οργάνωση δεν υπάρχει σωστό και λάθος! Στην οργάνωση υπάρχει λειτουργικό ή μη! Και έχω οργανώσει πάνω από 200 ντουλάπες και δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση που να έκανα ποτέ κάτι ίδιο. Πρέπει εμείς να καταλάβουμε τι μας βολεύει και τι όχι, να δοκιμάσουμε τρόπους.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μέθοδος “konmari”, για την οποία ο κόσμος με ρωτάει συχνά αν τα ρούχα τσαλακώνονται περισσότερο. Εγώ έχω όλα μου τα ρούχα κάθετα τοποθετημένα στα συρτάρια μου και τώρα, περισσότερο από ποτέ, βλέπω όλα μου τα ρούχα και τα φοράω. Τσαλακώνονται περισσότερο; Ναι, αλλά για μένα αυτό είναι λιγότερο σημαντικό από το να τα βρίσκω. Το δοκίμασα μου και μου ταίριαξε. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το ίδιο αν έχουμε αμφιβολία.

Θεωρείς ότι η νέα γενιά αγαπάει την οργάνωση ή κλίνει περισσότερο προς την αταξία και το χάος; Κι αν ναι, που οφείλεται αυτό; 

Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι η νέα γενιά θέλει λιγότερα πράγματα στον χώρο της. Μέχρι τη δική μου γενιά (είμαι γεννημένη το 1985) νομίζω ήμασταν πολύ επηρεασμένοι από το κατοχικό σύνδρομο που βάραινε τους παππούδες και τους γονείς μας. Μαζεύαμε πράγματα για αν ποτέ χρειαστούν. Και είμαστε και η γενιά του fast fashion.

Οι επόμενες γενιές αντιμάχονται το fast fashion, θέλουν λιγότερα και αισθάνομαι ότι δεν συνδέονται συναισθηματικά με αντικείμενα. Χαίρομαι που στις ντουλάπες τους βλέπω ότι προτιμούν συχνότερα ελληνικές εταιρίες. Και φυσικά, είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένη για την προστασία του περιβάλλοντος και η οργάνωση, ο μινιμαλισμός και η τάση του zero waste συμβάλουν δυναμικά σε αυτό.

Σύμφωνα με την εμπειρία σου, ο κόσμος αποχωρίζεται εύκολα τα προσωπικά του αντικείμενα; 

Θα πω όχι. Και είναι και το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας για εμάς. Διαβάζω ένα βιβλίο αυτή την περίοδο για το πως να αποχωριστείς τα αντικείμενα και να κρατήσεις τις αναμνήσεις. Κάθε αντικείμενο που κρατάμε συνδέεται με κάτι μέσα μας. Για μένα υπάρχουν δύο κατηγορίες: Τα αντικείμενα που έχουμε πληρώσει “ακριβά” και τα αντικείμενα που συνδεόμαστε συναισθηματικά. Σχετικά με τα πρώτα, η πικρή αλήθεια είναι ότι τα χρήματα δόθηκαν όταν κάναμε την αγορά και όσο δεν χρησιμοποιούμε το αντικείμενο αυτό τόσο μεγαλύτερο είναι το “κόστος” του, καθώς δεν κάνει καν την απόσβεση που θα έπρεπε.

Μπορούμε να το χαρίσουμε ή να το μεταπωλήσουμε. Τώρα σχετικά με τα δεύτερα, βοηθάει πολύ να μοιραστούμε την ιστορία τους. Και ειλικρινά, αν υπάρχει χώρος εγώ δεν θα πιέσω κανέναν να αποχωριστεί κάτι που δεν θέλει. Και εγώ έχω κρατήσει τη μπλούζα που φορούσα τη μέρα που γνώρισα τον άντρα μου.

Της έχω δώσει όμως τη θέση που της αξίζει, ένα όμορφο κουτί αναμνήσεων! Δεν μου “τρώει” χώρο στην ντουλάπα, ούτε μένει κρεμασμένη να σκονίζεται. Βρείτε μια θέση που θα αξίζει στα αντικείμενα αυτά, ανάλογη με τις αναμνήσεις που αυτά συνδέονται και αν αυτός ο χώρος δεν υπάρχει αποχωριστείτε τα, με ευγνωμοσύνη. 

Τι θα συμβούλευες κάποιον/κάποια που θέλει να εργαστεί ως σύμβουλος οργάνωσης; 

Αχ! Τώρα μπορώ να μιλάω με τις ώρες για αυτό! Θα περιοριστώ στο να πω αρχικά ότι όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να το συζητήσουμε αναλυτικά. Στην Ελλάδα, και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο που να σε πιστοποιεί ως Professional Organizer. Υπάρχουν πολλά online σεμινάρια, κυρίως Αμερικανών Επαγγελματιών του χώρου που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει. Για μένα, όμως, η καλύτερη εκπαίδευση, είναι η τριβή.

Ξεκινήστε βοηθώντας συγγενείς, φίλους ή γνωστούς να οργανώσουν τον χώρο τους. Τραβήξτε φωτογραφίες το πριν και το μετά. Μελετήστε τις επιλογές σας, μάθετε από τα λάθη σας και δοκιμάστε ξανά. Εγώ ξεκίνησα από τη ντουλάπα μου, μετά από της κολλητής μου, του φίλου μου και τώρα έχω μπει σε πάνω από 300 σπίτια. Και μια συμβουλή: Η υπομονή και η ψυχραιμία είναι το μεγαλύτερο ατού ενός επαγγελματία οργάνωσης και αυτό που θα κάνει τον πελάτη να σε εμπιστευτεί. 

Τι είναι, τελικά το declutter και πώς μπορεί να γίνει σωστά; 

Το declutter είναι το γνωστό σε όλους μας ξεκαθάρισμα και για να μπορέσει να γίνει σωστά και αποτελεσματικά υπάρχει μια προϋπόθεση. Να γίνει ανά κατηγορία και όταν γίνει να έχετε συγκεντρώσει όλα τα αντικείμενα της κατηγορίας αυτής σε ένα μέρος. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε τον πραγματικό αριθμό ή όγκο ας πούμε των τζιν ή παντελονιών που έχετε για να αποφασίσετε πόσα και ποια πραγματικά χρειάζεστε.

Έχεις να μας προτείνεις κάποια βιβλία για καλύτερη και βαθύτερη ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση; 

Θα πρότεινα σίγουρα τo βιβλίo της Marie Kondo, The Life-changing Magic of Tying Up, Keep the Memories Lose the Stuff από τον Matt Paxton, Κράτα την Ουσία! από τους Ryan Nicodemus, Joshua Fields Millburn (Εκδόσεις Διόπτρα).

Κι ένα γρήγορο παιχνίδι για το τέλος:

Ποια είναι τα 3 πιο χρήσιμα tips για τη σωστή οργάνωση της κουζίνας, της ντουλάπας και της βιβλιοθήκης; 

Κατηγοριοποίηση, 2 χρωματική τοποθέτηση και τοποθέτηση  στα πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία αυτά που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς με το αναγνωστικό κοινό του Estella; 

Διαβάζοντας το “about us” του  Estella, νομίζω ότι το όραμα μας είναι κοινό και θα ήθελα να απευθυνθώ στους αναγνώστες, λέγοντας ότι ο χώρος θα πρέπει να είναι το μέρος που ο καθένας από εμάς θα πρέπει να είναι ασφαλής να υπάρχει, και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο εμείς.

Ας δώσουμε στο χώρο μας τον αέρα που του χρειάζεται, ας κλείσουμε τα κεφάλαια του παρελθόντος που μας κρατούν πίσω, ας πάψουμε να ελεγχόμαστε από τα αντικείμενα και ας κάνουμε χώρο για νέα πράγματα. Η έναρξη μιας νέας χρονιάς είναι πάντα ευκαιρία.

Καλή και οργανωμένη χρονιά σε όλους!

Μαριλένα μου, σ’ ευχαριστούμε πολύ για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας! Με εφόδιο τις πολύτιμες συμβουλές σου, δεν έχουμε παρά να πιάσουμε δουλειά και να οργανώσουμε το σπίτι μας κατάλληλα, ώστε να προετοιμαστούμε για τη νέα χρονιά δημιουργώντας περισσότερο χώρο για όμορφες αναμνήσεις!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα