Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, συνελήφθησαν 9 Αιγύπτιοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Εντούτοις, οι ρίζες του προβλήματος φαίνεται να είναι ακόμη βαθύτερες όσο έρχονται στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Ειδικότερα, η δήλωση του αδελφού ενός από τους αγνοούμενος, σύμφωνα με την οποία ο επιβαίνων πλήρωσε 4.000 δολάρια, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις – και όχι άδικα. Παράλληλα, φαίνεται να ενώνονται σταδιακά τα κομμάτια του παζλ ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ταξίδευαν οι (περίπου) 750 μετανάστες με το μοιραίο σκάφος.

Γιατί συνελήφθησαν οι Αιγύπτιοι και πόσο βαρύ είναι το κατηγορητήριο εναντίον τους;

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, χθες το βράδυ (στις 15/6), οι 9 Αιγύπτιοι, ηλικίας 20 έως 40 ετών, μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες σε συνάρτηση με την υδάτινη τραγωδία της Πύλου. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα εν λόγω πρόσωπα τα υπέδειξαν οι διασωθέντες από το ναυάγιο, ενώ έχει σχηματιστεί βαρύ κατηγορητήριο εις βάρος τους.

Συγκεκριμένα, τους αποδίδονται κατηγορίες για:

– Πρόκληση ναυαγίου

– Ανθρωποκτονία εξ αμελείας

– Σύσταση/συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

– Έκθεση ζωής σε κίνδυνο

Μάλιστα, οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο, έπειτα από μαρτυρία συγγενικού προσώπου ενός αγνοούμενου, βάσει της οποίας, οι διακινητές έλαβαν 4.000 δολάρια για τη μεταφορά του αδελφού του. Κι έπειτα, συμπλήρωσε: «Τους πήραν τα κινητά, δεν είχαν ίντερνετ και τους τα έκλεισαν, αυτά ξέρω».

4.000 δολάρια – Τόσο κοστίζει η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών

Μια επιχείρηση με καθαρό κέρδος και μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Μια εγκληματική οργάνωση, η οποία, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των μεταναστών για μετεγκατάσταση και διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, τους μεταφέρει στοιβαγμένους ασφυκτικά.

4.000 δολάρια: Αυτό είναι το τίμημα που θεωρούν ότι θα πληρώσουν οι μετανάστες για να ξεκινήσουν από το μηδέν.

4.000 δολάρια: Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουν, τελικά, για να χαθούν μέσα στα κύματα ή να πάρει η θάλασσα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το ακόμη χειρότερο δε, είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Διαχρονικά, οι μετανάστες από Λιβύη, Πακιστάν, Συρία κ.ά., πέφτουν συχνά θύματα λαθρεμπόρων. Από μεριάς τους, οι λαθρέμποροι, βλέποντας τα δεινά που μαστίζουν τους λαούς αυτούς, τους τάζουν μεταφορά σε καλύτερους τόπους, ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Εν τέλει, όμως, το μόνο που εισπράττουν είναι στοίβαγμα σε υπερφορτωμένα σκάφη, χωρίς τροφή και νερό για μέρες.

Στον Έβρο, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παράνομης μεταφοράς μεταναστών από τη γείτονα Τουρκία, οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και χρειάζεται να επέμβουν άμεσα οι διασώστες και οι φορείς.

Ανοίγει ανησυχητικά η ψαλίδα της λαθρεμπορίας – Θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο αυτό στο μέλλον;

Η απώλεια 79 (και πλέον) ψυχών είναι, αδιαμφισβήτητα, μια ανείπωτη τραγωδία. Είναι δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις για να περιγραφούν τα όσα αισθανθήκαμε συλλογικά σαν κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι τα συναισθήματα που υπερτερούν: Θυμός και σοκ.

Και μπορεί το σοκ να είναι παροδικό, όμως ο θυμός – ειδικά σε συλλογικό επίπεδο – έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές έναυσμα για περαιτέρω κινητοποιήσεις γύρω από θεμελιώδη κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η αδιάκοπη και χρυσοπληρωμένη εκμετάλλευση των μεταναστών έχει πια περάσει στη δημόσια σφαίρα του διεθνούς διαλόγου, διότι το ζήτημα αυτό πρωταγωνιστεί και στα διεθνή ΜΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ίσως μια Ελλάδα, μόνη της, να μην είναι σε θέση να κάνει πολλά. Αλλά αν συσταθούν φορείς, θεσπιστούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και μπει μια οριστική τελεία στην ανοχή, ενδεχομένως να έρθουν καλύτερες μέρες.

Τι γίνεται στο μεσοδιάστημα με το ναυάγιο της Πύλου;

Προκύπτουν διαρκώς νέες πληροφορίες, τόσο αναφορικά με τη σύλληψη των 9 Αιγυπτίων, όσο και με τα πιθανά θύματα του ναυαγίου. Πρόσφατα διέρρευσε και η πληροφορία πως στο αμπάρι του σκάφους ήταν κλεισμένοι κι άλλοι επιβαίνοντες – γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους – που συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα των αγνοουμένων.

Η έρευνα και η διάσωση συνεχίζονται από τις Αρχές και τους φορείς, ενώ εμείς ως κοινωνία στεκόμαστε δίπλα σε όσους βίωσαν, άμεσα ή έμμεσα, το τρομακτικό αυτό γεγονός.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα