Στο βωμό της εργασίας, η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ολοένα και πληθαίνουν τα μοιραία εργατικά δυστυχήματα που κοστίζουν τη ζωή σε δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αναζητούν απλώς ένα μεροκάματο. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες, γνωστοποιήθηκε ο τραγικός θάνατος ενός 60χρονου εργάτη στη Λαμία, σήμερα το πρωί της 7ης Νοεμβρίου.

Ένα μηχάνημα πίσσας «παγίδευσε» τον άτυχο εργάτη

Το τραγικό γεγονός έλαβε χώρα σε ένα εργοτάξιο στην περιοχή της Λαμίας, όταν – υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες – ένας εργάτης εγκλωβίστηκε σ’ ένα μηχάνημα πίσσας. Εύλογα, το εν λόγω συμβάν σόκαρε συλλήβδην του συναδέλφους του άτυχου άντρα, οι οποίοι έσπευσαν να του προσφέρουν βοήθεια. Ταυτόχρονα, ειδοποίησαν πάραυτα την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Στο σημείο κατέφτασαν διασώστες και 15 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας, ενώ παράλληλα 6 οχήματα χρειάστηκε να επέμβουν ώστε να απεγκλωβίσουν τον άτυχο άντρα. Εντούτοις, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης, ήταν ήδη πολύ αργά.

Ο 60χρονος είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή στο μηχάνημα πίσσας. Προς το παρόν, θα ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες, εφόσον ήδη ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η διενέργεια νεκροψίας/νεκροτομής, ούτως ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που στέρησαν τη ζωή στον 60χρονο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΛΑΜΙΑ

Φωτογραφία αρχείου/@Eurokinissi

Πώς ορίζεται ένα εργατικό δυστύχημα και τι προβλέπεται ως διαδικασία;

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και το οποίο οφείλεται σε αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, που συνεπάγεται ανικανότητα για εργασία ή ακόμα και θάνατο του εργαζόμενου.

Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων:

Κατά την εκτέλεση της εργασίας: Εκείνα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας σαν άμεση συνέπεια αυτής (τραυματισμός του εργαζομένου από μηχάνημα, πτώση κατά την εκτέλεση της εργασίας κ.λπ.).

Με αφορμή την εργασία: Εκείνα που συμβαίνουν με αφορμή την εργασία, δηλαδή εκτός του τόπου και του χρόνου εργασίας, με την προϋπόθεση να έχουν έστω και έμμεση σχέση με την εργασία. Έχει κριθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα και εκείνα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση στην εργασία, ή κατά την ενέργεια μιας πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του, ή κατά την διάρκεια της μεσημβρινής διακοπής στον τόπο της εργασίας κατά την προσέλευση ή αναχώρηση και για χρονικό διάστημα μιας ώρας αντίστοιχα.

Από επαγγελματική ασθένεια: Εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια. Επαγγελματικές ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό Ασθένειας του ΙΚΑ. Ευρύτερα, όμως, και κάθε επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβη λόγω εξακολούθησης της αυτής εργασίας αποτελεί επίσης εργατικό ατύχημα.

Υποχρέωση Αναγγελίας

Κάθε ατύχημα που γίνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την αδυναμία για την συνέχιση της εργασίας ή το θάνατο του ασφαλισμένου, αναγγέλλεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή τον αντιπρόσωπο του, από τον παθόντα ασφαλισμένο και σε περίπτωση αδυναμίας του ή θανάτου του, από τα πρόσωπα που αποκτούν δικαίωμα απ’ αυτό, από τον γιατρό που έδωσε τις πρώτες βοήθειες και κάθε υπάλληλο του ΕΦΚΑ, επίσης και από οποιοδήποτε τρίτο που έλαβε γνώση.

Η προθεσμία αναγγελίας ατυχήματος στο ΙΚΑ πρέπει να γίνει μέσα σε 5 μέρες από το ατύχημα. Ωστόσο, ο γιατρός και κάθε υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να αναγγείλουν το ατύχημα μέσα σε 24 ώρες από τότε που έλαβαν γνώση.

Υποχρεώσεις Εργοδότη

Σύμφωνα με τον Ν.3850/2010 , άρθρο 43ο εργοδότης οφείλει να:

– Αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα και εφόσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος.

– Τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος και να το θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων, καταχωρούνται στο ειδικό βιβλίο των άρθρων 14 και 17.

– Τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργάσιμων ημερών.

Έχει τελειωμό η λίστα;

Τα εργατικά δυστυχήματα μας αφορούν όλους, όλες και όλα. Δεν γνωρίζουν διακρίσεις, ούτε μπορούν να προβλεφθούν. Πριν από λίγες ημέρες, γνωστοποιήθηκε ο θάνατος ενός 56χρονου χειριστή μηχανήματος χωρίς δίπλωμα στη Βάρη. Επίσης, στο Κιλκίς, η μοίρα ενός 55χρονου που εργαζόταν σε εργοτάξιο σφραγίστηκε από επικίνδυνη πτώση. Στο Μεσολόγγι, η 50χρονη Άννα διαμελίστηκε από μηχανή κιμά σε κρεοπωλείο και στη Χαλυβουργία Βόλου χάθηκε ο 28χρονος Μιχάλης, καθώς εργαζόταν στη συντήρηση μηχανήματος. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τα αντίστοιχα γεγονότα που, ενδεχομένως, λαμβάνουν χώρα δίχως να το έρχονται στο φως.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρονται ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα σε κάθε εργαζόμενο, να διενεργούντα τακτικά ενδελεχείς έλεγχοι αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι και να θεσπιστούν αυστηρές ποινές για όσους εργοδότες διατηρούν εν γνώσει τους επικίνδυνους χώρους εργασίας και, παρ’ όλα αυτά, δεν μεριμνούν για την αναβάθμισή τους.

Διότι, τα ζητήματα που μας επηρεάζουν άμεσα είναι εκείνα που συσχετίζονται με την ανθρώπινη ζωή, ασχέτως αν περνούν στα ψιλά γράμματα και δίνεται προτεραιότητα στον ορισμό πάσης φύσεως μέτρων για την οικονομική αφαίμαξη των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Δικαιώματα που, εν έτει 2023, θα έπρεπε να θεωρούνται αναφαίρετα – όχι ζητούμενα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα