Τα τελευταία χρόνια, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην φύση (ή καλύτερα, προσπαθούμε).
Κι ένα βασικό κομμάτι της ρουτίνας μας είναι η περιποίηση σώματος και προσώπου (aka skin care).
Άραγε, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν όλα αυτά τα συστατικά που αναγράφονται πίσω από το κουτί του εκάστοτε προϊόντος; Τι περιέχουν; Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή; Τελικά, μας κάνουν καλό ή περισσότερο “κακό”; Έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις τα προϊόντα αυτά;
Αν μη τι άλλο, είναι μερικά πολύ εύλογα ερωτήματα, που μου ξύπνησαν μια μέρα, έπειτα από μια κακή εμπειρία με ένα απλό lip balm. Ειδικότερα, ένιωσα τα χείλη μου να καίγονται – γιατί μάλλον είχα κάποια αλλεργία ή κάποιο συστατικό δεν ήταν και τόσο καλό για μένα.
Λόγοι για να το κάνεις
Η επιλογή προϊόντων με αρκετά χημικά είναι επιβλαβής τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Έχουμε την ψευδαίσθηση – επειδή έτσι μας έμαθαν – πως ένα προϊόν όσο περισσότερο δυνατό ή χημικό είναι, τόσο το καλύτερο.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει για αρκετά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ή τουλάχιστον δεν είναι ο κανόνας. Ας μην ξεχνάμε πως τα παλαιότερα χρόνια, μέσω βοτάνων και συνταγών έφτιαχναν προϊόντα και τα χρησιμοποιούσαν, αξιοποιώντας τα δώρα που προσφέρει απλόχερα η φύση.
Τα θετικά στοιχεία των φυσικών ή οργανικών προϊόντων ομορφιάς είναι πως μέσω των αγνών συστατικών, μας παρέχονται όλα όσα χρειαζόμαστε – χωρίς να χρησιμοποιούμε περιττά χημικά συστατικά πάνω μας.
Τα φυσικά προϊόντα – αλλά και οργανικά – χρησιμοποιούν καλύτερα συστατικά, δεν περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, συνήθως “κάθονται” ευχάριστα στην επιδερμίδα μας, παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είναι πιστοποιημένα και προάγουν την ευεξία μέσα από τη φυσικότητα. Αυτά είναι κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά των φυσικών προϊόντων, τα οποία σήμερα φαίνεται να τα έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, λόγω του ότι ερχόμαστε διαρκώς σε επαφή με χημικά και βλαβερά συστατικά – τόσο σε τροφές, όσο και σε προϊόντα περιποίησης.
Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν πως δεν χρειάζεται να έχουμε πολλά προϊόντα για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά τα κατάλληλα σε επαρκή ποσότητα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν μπορεί να λειτουργεί ποικιλοτρόπως. Να είναι και ενυδατική για το πρόσωπο, αλλά αν χρησιμοποιείται και στο σώμα.
Αυτό το combo είναι σύνηθες σε αρκετά προϊόντα περιποίησης που είναι είτε φυσικά, είτε οργανικά. Κι αυτή η ευελιξία οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν περιέχουν χημικά, παρέχοντας αυτομάτως τη δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να χρησιμοποιήσει με πολλούς τρόπους αυτά τα προϊόντα.
Πιστοποιήσεις
Βεβαίως, είναι βασικό να μην ξεχνάμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που πρέπει να φέρουν τα προϊόντα αυτά. Για να καταλάβουμε εάν ένα προϊόν είναι πιστοποιημένο οργανικό ή βιολογικό κτλ., θα πρέπει να το ελέγξουμε. Μια τακτική λίγο περίπλοκη στη σύγχρονη εποχή, διότι σήμερα όλο και περισσότερες εταιρείες προωθούν ορισμένα προϊόντα ως “φυσικά” – χωρίς να είναι απαραίτητα αληθής ο ισχυρισμός, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.
Γιατί πλέον επιλέγονται συχνότερα τα οργανικά προϊόντα περιποίησης;
Σε σχέση με παλαιότερα, φαίνεται να έχουμε κατανοήσει το πόση σημασία έχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σώμα, το πρόσωπο και τα μαλλιά. Το ότι τόσο οι τροφές που καταναλώνουμε, όσο και τα προϊόντα περιποίησης μπορούν να μας επηρεάσουν άμεσα. Να σημειωθεί πως η όλη αλλαγή πιθανότατα να οφείλεται στο ότι σταδιακά έγινε αντιληπτή η επίδραση όσων χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα μας – μιας και τα προϊόντα αυτά καταλήγουν στο εσωτερικό του σώματός μας.
Είναι πάντα όμως τα οργανικά προϊόντα περιποίησης η καλύτερη επιλογή;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, δεν σημαίνει πως επειδή κάτι είναι φυσικό ή οργανικό, αυτομάτως, θα σου ταιριάξει. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου πως μπορούν να συμβούν όλα αυτά και με προϊόντα που δεν περιέχουν πολλά χημικά. Διότι, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά με το δικό του τρόπο σε διάφορα συστατικά. Ακόμη, ενδεχομένως σε κάποιον τύπο επιδερμίδας να ταιριάξουν και τα συνθετικά. Αναλόγως και την περίπτωση και την ανάγκη, είναι αλήθεια πως είναι κάπως πολυπαραγοντικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να μειώσουμε όσο γίνεται τα χημικά που χρησιμοποιούμε πάνω μας και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια αγνά υλικά, σίγουρα θα ωφελήσει τον οργανισμό μας, αλλά και το περιβάλλον – το οποίο ρυπαίνεται συνεχώς.
Εσύ τι χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου; Πώς επιλέγεις ένα προϊόν; Μήπως χρειάζεται πλέον να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα;