Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα προϊόντα χρησιμοποιούμε για την ρουτίνα περιποίησής μας – τα οποία είναι πλαστικά ή δεν τα επαναχρησιμοποιούμε;
Αν μη τι άλλο, η καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης – καθώς και τα προϊόντα που την πλαισιώνουν, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα περιποίησης προσώπου και σώματος, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βήματα για μια zero waste ή, έστω, eco-friendly καθημερινή ρουτίνα περιποίησης.
Πρόσωπο
Για τον καθαρισμό – αλλά και την περιποίηση του προσώπου μας – συνήθως χρησιμοποιούμε δίσκους ντεμακιγιάζ μιας χρήσης. Αν αναλογιστούμε πόσοι εξ αυτών καταλήγουν καθημερινά στο καλάθι των απορριμάτων, τότε ίσως αντιληφθούμε τις επιπτώσεις ανάλογων πράξεων στην περιβαλλοντική υγεία. Μια εξαιρετική (και οικολογική) εναλλακτική για τον καθαρισμό του προσώπου, είναι τα σφουγγαράκια konjac της (Ι love ECO) ή πλενόμενα πανάκια και επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια (The Soaphouse, Upcircle).
Όσον αφορά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό, θα μπορούσες να επιλέξεις προϊόντα που το υλικό τους εμπεριέχεται σε μπουκαλάκια (ή βαζάκια) από γυαλί, ζαχαροκάλαμο, αλουμίνιο – κάτι ανακυκλώσιμο τέλος πάντων – αντί να αγοράζουμε τα συμβατικά πλαστικά. Μερικές εξαιρετικές επιλογές για τέτοιου είδους προϊόντα προσώπου προσφέρονται από τις εταιρίες: UpCircle, Evolve, Inika, Nourish London, Mad Hippie, Mielev, Labbok.
Αντηλιακό
Τα κλασικά αντιηλιακά που χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και βρίσκονται σε πλαστικές – ή μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Προκειμένου, όμως, να φροντίσουμε καλύτερα την επιδερμίδα μας – αλλά και την περιβαλλοντική υγεία – η απάντηση βρίσκεται σε φυσικά και βιοδιασπώμενα αντηλιακά, μέσα σε συσκευασίες που σέβονται το περιβάλλον.
Τέτοιες επιλογές προσφέρονται από: Aegli, Labbok, UpCircle, Endro.
Σώμα
Για την περιποίηση του σώματός μας, κατά βάση, χρησιμοποιούμε καθαριστικά, απολεπιστικά και αφρόλουτρα τα οποία έρχονται μέσα σε πλαστικά μπουκάλια. Το σαπούνι, όμως, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο, μακριά από πλαστικές συσκευασίες. Έτσι, προτείνονται σαπούνια με αγνά συστατικά, βότανα, συγκεκριμένες ιδιότητες για κάθε τύπο επιδερμίδας – και, προπάντων, με μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος. Ορισμένα πολύ αξιόλογα παραδείγματα, είναι από τις εταιρείες: Soaphouse, Helleo και Lou Soap.
Επίσης, τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο, είναι τις περισσότερες φορές συνθετικά. Ως εκ τούτου, εμπεριέχουν πλαστικό, το οποίο είναι επιβλαβές τόσο για την επιδερμίδα μας, όσο και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό προτείνουμε τα σφουγγάρια konjac, loofah ή sisal, τα οποία είναι πλήρως βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα από 100% φυσικές φυτικές ίνες, της εταιρείας I love ECO.
Μαλλιά
Το ήξερες ότι με μια μπάρα για τα μαλλιά μπορείς να αντικαταστήσεις δυο πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν; Αυτό, αυτομάτως, συνεπάγεται λιγότερα έξοδα και μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Οι μπάρες μαλλιών ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες μας (κανονική τρίχα, λιπαρή, ξηρή κ.λπ.), ενώ μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν και τα συμβατικά μαλακτικά μαλλιών.
Επομένως, αντί για σαμπουάν μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στα προϊόντα που παρέχονται από τις εταιρείες: Solidu, Lou Soap, Faith in Nature.
Αποσμητικό
Ένα ακόμη προϊόν που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και έρχεται σε πλαστική συσκευασία, είναι το αποσμητικό. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε αποσμητικά σε γυάλινη ή χάρτινη συσκευασία, ουτώς ώστε να μειωθεί άμεσα η χρήση πλαστικού. Ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να επιλέγουμε αποσμητικά, τα οποία περιέχουν φιλικά συστατικά για την επιδερμίδα μας – μια ανάγκη για την οποία έχουν μεριμνήσει εδώ και πολύ καιρό οι εταιρείες: Kutis και Endro.
Οδοντόβουρτσα
Μπορεί να επιλέγουμε, κατά βάση, πλαστικές οδοντόβουρτσες, όμως η διαρκής χρήση του πλαστικού έρχεται σε σύγκρουση με τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Μια ευφυής εναλλακτική, είναι οι οδοντόβουρτσες από μπαμπού, οι οποίες, μετά τη χρήση τους, μπορούν να ενσωματωθούν με το χώμα – όταν βγάλουμε τις τριχούλες τους. Πληθώρα ανάλογων επιλογών βρίσκουμε στις εταιρείες: Bamboo Smiles και Ecodenta.
Μακιγιάζ
Είναι γνωστό τοις πάσι πια, πως το μακιγιάζ τείνει να ενσωματωθεί σ’ ένα πιο οικολογικό καλούπι. Δηλαδή, αρκετές είναι οι φορές που αντί να πετάξεις το κραγιόν, τη μάσκαρα, τις σκιές κτλ., θα επαναγεμίσεις τις συσκευασίες. Ναι, καλά κατάλαβες! Θα έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις τη δεύτερη φορά μόνο το ανταλλακτικό, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να καταλήγει ολόκληρη η συσκευασία στα σκουπίδια, αλλά ούτε να προβαίνουμε εκ νέου στην αγορά ολόκληρου του αρχικού προϊόντος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρία ZAO μας δίνει αυτή την ευρηματική και οικολογική επιλογή που λατρεύουμε! Ήρθε η ώρα για αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης, ούτως ώστε να ενσωματώσουμε πλέον zero waste ή eco-friendly προϊόντα και τάσεις.
Τέλος, χρειάζεται να τονιστεί πως η πλειοψηφία των clean beauty εταιρειών χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενα συστατικά, χωρίς μικροπλαστικά. Συνεπώς, εκτός από το άκρως σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, η επιλογή των εν λόγω εταιρειών θα αποτελέσει κι ένα δώρο για την προσωπική μας υγιεινή.