Για όσους κάνουν ταξίδια τακτικά, οι πτήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι του αποτυπώματος άνθρακα.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές;
Όλα όσα κάνουμε, από το φαγητό που τρώμε, τα προϊόντα που αγοράζουμε μέχρι τον τρόπο που ταξιδεύουμε, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας έτσι το κλίμα του πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένες δραστηριότητες έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλες. Και το να ταξιδεύουμε με αεροπλάνο είναι μία από αυτές.
Τα στοιχεία που έχουμε
Περίπου το 2,4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχεται από τη βιομηχανία των αερομεταφορών. Μαζί με άλλα αέρια και τους υδρατμούς που παράγονται από τα αεροσκάφη, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εκ πρώτης όψεως, το ποσοστό αυτό μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα επιβλαβές. Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ταξιδεύει με το αεροπλάνο σε συχνή βάση.
Ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, περίπου το 50% του πληθυσμού ταξιδεύει αεροπορικώς κάθε χρόνο, ενώ μόνο το 12-15% εξ αυτών είναι συχνοί ταξιδιώτες. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, μόλις το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις. Για όσους από εμάς «πετάμε», αυτό, πιθανότατα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του προσωπικού μας αποτυπώματος άνθρακα. Και, ειδικότερα, οφείλεται στο γεγονός ότι, μίλι προς μίλι, οι πτήσεις είναι ο πιο επιβαρυντικός τρόπος μετακίνησης για το περιβάλλον.
Οι εκπομπές από τα αεροπλάνα αυξάνονται ραγδαία
Παρά τις βελτιώσεις στην κατανάλωση καυσίμων, οι εκπομπές από τα αεροπλάνα το 2050 αναμένεται να είναι 7-10 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα του 1990.
Tip: Σε αυτό το site, μπορείς να υπολογίσεις το αποτύπωμα άνθρακα που εκπέμπεις για κάθε σου πτήση.
Μπορείς να κάνεις κάτι; Κι αν ναι, τι;
Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί – όπως η Greta Thunberg – να ταξιδέψει σε ένα σκάφος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και με επικεφαλής τον Pierre Casiraghi του Μονακό, κάθε φορά που θέλει να διασχίσει έναν ωκεανό. Σαφώς, η λύση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την πλήρη αποχή από τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά να αναλογιζόμαστε τη συχνότητα και την πρόθεσή μας όταν «πετάμε».
Μια έρευνα παρουσίασε αποκλίσεις στο πόσο σημαντικά αξιολογούν οι άνθρωποι τις διάφορες πτήσεις. Στο πλαίσιο της μελέτης, ο ερευνητής ζήτησε από 29 διεθνείς φοιτητές στην τάξη του να αξιολογήσουν τη σημασία διαφορετικών πτήσεων που είχαν πραγματοποιήσει.
Μόλις το 58% των πτήσεων αξιολογήθηκαν ως «πολύ σημαντικές» ή «σημαντικές».
Πώς μπορείς να αποφασίσεις αν μια πτήση είναι πραγματικά απαραίτητη;
Σκέψου αν και κατά πόσο είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιήσεις τη μετακίνησή σου με αεροπλάνο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν κάποιες κινήσεις-κλειδιά που συμβάλλουν στην αποφυγή αλόγιστων αεροπορικών μεταφορών.
Μπορούμε να επιλέξουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης
Η επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το τρένο ή το πλοίο, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα που μπορεί να έχουν τα ταξίδια μας. Γενικά, τα τρένα και τα λεωφορεία είναι τα μέσα μεταφοράς με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – πολύ χαμηλότερες από τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα.
Η οδική μεταφορά μπορεί, επίσης, συχνά να είναι φθηνότερη και ταχύτερη από το αεροπορικό ταξίδι για μικρότερες αποστάσεις, εάν λάβεις υπόψη το χρόνο που απαιτείται για να φτάσεις στο αεροδρόμιο, να κάνεις check-in, να περιμένεις στην ουρά για τον έλεγχο ασφαλείας και να περιμένεις τις αποσκευές σου. Παρά αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, ορισμένα ταξίδια θα είναι πάντα πιο δύσκολο να γίνουν χωρίς πτήσεις.
Η υπευθυνότητα είναι μεγάλη αρετή
Καταρχάς, είναι σημαντικό να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το να είσαι οικολόγος σημαίνει ότι δεν μπορείς να πετάξεις με αεροπλάνο ή να φας κρέας. Τα άτομα, μεμονωμένα, δεν είναι υπεύθυνα για τις μεγαλύτερες συνεισφορές στις εκπομπές άνθρακα και την κλιματική αλλαγή, αλλά η βιομηχανία. Όσοι ρυπαίνουν περισσότερο, έχουν την υποχρέωση να μειώσουν περισσότερο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνουμε την ατομική μας ευθύνη. Γι’ αυτό, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο.
– Ας επιλέξουμε μια αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιεί σύγχρονα αεροσκάφη, διότι τείνουν να είναι πιο αποδοτικά από τα παλαιότερα μοντέλα, παράγοντας έτσι λιγότερες εκπομπές.
– Η οικονομία δεν είναι αμαρτία. Αντί να επιλέξουμε εισιτήριο για business ή first class, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε το economy. Και υπάρχει λόγος. Ένα εισιτήριο πρώτης θέσης σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων εκπέμπει, κατά μέσο όρο, 4 φορές περισσότερους ρύπους σε σχέση με μια οικονομική θέση στο ίδιο αεροπλάνο.
– Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας των αποσκευών έχει αντίκτυπο στις εκπομπές ρύπων. Όσα περισσότερα αντικείμενα μεταφέρουμε, τόσο πιο βαριές θα είναι οι βαλίτσες. Και αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την ποσότητα των καυσίμων που καταναλώνονται.
– Στις απευθείας πτήσεις λέμε «ΝΑΙ»! Εκτός από το ότι είναι σαφώς μικρότερη η ταλαιπωρία μας, συντομότερο ταξίδι σημαίνει μικρότερη κατανάλωση καυσίμων – και κατ’ επέκταση λιγότερων ρύπων.
Αυτά τα μικρά lifehacks μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 από τις πτήσεις μας κατά περίπου 20%-45%, ανάλογα με τη διαδρομή.