σεισμός Ταϊβάν

Σε ένα απόλυτα δυστοπικό σκηνικό μετατράπηκε η Ταϊβάν, όπου σημειώθηκε σεισμός επτά ρίχτερ. Ως απότοκο, καταγράφηκαν καταρρεύσεις και κατολισθήσεις κτιρίων, ενώ οι κάτοικοι πάλευαν απεγνωσμένα να απεγκλωβίσουν τους συμπολίτες τους, από κοινού με τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής, ο τραγικός απολογισμός αναφορικά με τις ανθρώπινες ζωές κάνει λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς, σε έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξε ανείπωτα τη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Εγείρονται οι φόβοι για τσουνάμι

Εκτός από την σεισμική τραγωδία, έχουν εκδοθεί και έκτακτα δελτία για τσουνάμι σε Ταϊβάν, Νότια Ιαπωνία και Φιλιππίνες. Την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

Σεισμός, Ταϊβάν

Taiwan’s Central News Agency, via Agence France-Presse — Getty Images

Οι απεγκλωβισμοί και ζημιές

Εννέα άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από κτίριο οκτώ ορόφων στη Χουάλιεν, ενώ ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση 26, συνολικά, κτιρίων. Παράλληλα, όπως ήταν λογικό, παρουσιάστηκαν διακοπές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας των οποίων τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά αντιμετώπισαν δυσλειτουργίες στο οικιακό ρεύμα.

Σεισμός, Ταϊβάν

Taiwan’s Central News Agency, via Agence France-Presse — Getty Images

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει ή έχουν λάβει επικίνδυνη κλίση. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν οι αξιωματούχοι, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Fabian Hamacher/Reuters

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν βρίσκεται σε μία ενεργή σεισμικά ζώνη, στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού» και στο δυτικό άκρο της Θάλασσας των Φιλιππίνων. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει 42 ρήματα στο νησί, η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμών οφείλεται πιθανότατα στη σύγκλιση της τεκτονικής πλάκας της θάλασσας των Φιλιππίνων και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας στην ανατολική πλευρά της Ταϊβάν.

Σεισμός, Ταϊβάν

CNA/AFP/Getty Images

Το 1999, εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ταϊβάν μέχρι εκείνη την εποχή, ο οποίος εκδηλώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και αφαίρεσε βάναυσα 2.415 ανθρώπινες ζωές.

Σεισμός, Ταϊβάν

CNA/AFP/Getty Images

Ως προς τον ακριβή υπολογισμό του εν λόγω σεισμού, παρατηρούνται ορισμένες μικρές αποκλίσεις, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται το μέγεθός του. Ειδικότερα, η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 ρίχτερ, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 ρίχτερ, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως ήταν 7,4 ρίχτερ.

Σεισμός, Ταϊβάν

EyePress News/Rex/Shutterstock

Η μαρτυρία ενός Έλληνα που ζει στην Ταϊβάν

Ο Χρήστος Σαραντίδης, ο οποίος διαμένει στην Ταϊβάν, μοιράστηκε την εμπειρία του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, λέγοντας: «Η μικρή έφυγε για το σχολείο, είχα το πρωινό ελεύθερο είπα να κοιμηθώ λίγο και μόλις με έπιασε ο ύπνος, μας ξύπνησε ο σεισμός. Πέσανε πράγματα και σπάσανε. […] Στην Ταϊπέι υπάρχουν ζημιές στο μετρό, στη γραμμή προς το αεροδρόμιο. […] Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά, ακούμε οχήματα πυροσβεστικής από το πρωί, αλλά το μετρό λειτουργεί».

«Επικοινώνησα με το σχολείο της μικρής μήπως χρειαζόταν να την πάρουμε, αλλά όλα καλά. Είμαστε καλά, ζημιές υπάρχουν στη Χουάλιεν, είναι μια πανέμορφη περιοχή, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς τους ανθρώπους».

Σεισμός, Ταϊβάν

Associated Press News

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και εντονότερα σε περιοχές της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι, εκφράζοντας συγχρόνως την εύλογη ανησυχία του.

Σεισμός, Ταϊβάν

Associated Press News

Δεκάδες μετασεισμοί εκδηλώθηκαν στην Ταϊπέι (τουλάχιστον 25, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες), οι 5 εξ αυτών, ευτυχώς σε μικρότερη κλίμακα, της τάξεως των 5 ρίχτερ.

Σεισμός, Ταϊβάν

CNA/AFP/Getty Images

Αισίως, ας μην υπάρξει αύξηση στον αριθμό των θυμάτων και ας είναι αυτή η τελευταία φορά που οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Ταϊβάν στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Σεισμός, Ταϊβάν

CNA/AFP/Getty Images

Χιλιάδες ανατριχιαστικές εικόνες από τη δυστοπία στην Ταϊβάν πλημμύρισαν το διαδίκτυο, με την κοινή γνώμη σε παγκόσμιο επίπεδο να εκφράζει τη συμπαράστασή της στα θύματα, στις οικογένειες και στους πληγέντες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα