Δουλεύεις αλλά τα χρήματα που κερδίζεις δεν είναι αρκετά για σένα;

Έχεις ελεύθερο χρόνο και θα ήθελες να βγάλεις έξτρα εισόδημα; Τότε, ίσως πρέπει να δοκιμάσεις ένα side hustle. Αυτό, άλλωστε, έκανα εγώ και χιλιάδες άλλοι νέοι παγκοσμίως. 

Ειδικά τώρα με την επιστροφή του πληθωρισμού – και την επακόλουθη αύξηση στις τιμές των ενοικίων, της ενέργειας και των τροφίμων – αναρωτηθήκαμε αν το side hustle είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγάλουν οι νέοι τα προς το ζην.

Τι ακριβώς είναι το side hustle;

Είναι όταν ουσιαστικά έχει κάποιος/α μια δεύτερη ή τρίτη εργασία μερικής απασχόλησης, πέρα από τη full time δουλειά του. Αυτήν την έξτρα δουλειά την επιλέγουν πολλοί άνθρωποι για να εκπληρώσουν διάφορους στόχους, από την οικονομική ελευθερία έως την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και τη δημιουργική διέξοδο από την καθημερινότητα. 

Σήμερα, η εμφάνιση εφαρμογών και άλλων ψηφιακών πλατφορμών που συνδέουν ανθρώπους με θέσεις μερικής απασχόλησης (π.χ. Uber, Airbnb, Fiverr, Etsy, Rover) έχει καταστήσει πιο εύκολη από ποτέ τη συγκέντρωση επιπλέον εισοδημάτων. Και ενώ μερικοί δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα χειρότερο από το να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο εκτός δουλειάς, δουλεύοντας πάνω σε επιπλέον projects, για τους περισσότερους, αυτό το έξτρα εισόδημα είναι απαραίτητο για να τα βγάλουν πέρα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα στις ΗΠΑ, το 41% των εργαζόμενων βασίζονται σε ένα τουλάχιστον side hustle για να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα. Και φαίνεται πως οι νεότεροι millennials (25 έως 32 ετών), και κυρίως οι γυναίκες, παλεύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για να βγάλουν τα προς τα ζην.

Ενώ οι περισσότεροι άντρες καταφέρνουν να κάνουν αποταμιεύσεις με ένα side hustle, οι γυναίκες χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο, ώστε να καταφέρουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Να σημειώσουμε πως το 2019, μόνο το 31% των εργαζόμενων δήλωσαν ότι είχαν κάποιο side hustle, γεγονός που αντανακλά τον οικονομικό αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτή η αλλαγή οφείλεται επίσης στην πανδημία, αφού πολλές εταιρείες σταμάτησαν να κάνουν προσλήψεις και έτσι οι νέοι κατευθύνθηκαν στο διαδίκτυο για να αυξήσουν το εισόδημά τους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών της Gen Z ξεκίνησε να εργάζεται στην πλατφόρμα Upwork κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο side hustle 

Καταρχάς, πριν ξεκινήσεις κάποιο side hustle, πρέπει να σκεφτείς ρεαλιστικά πόσες ώρες την εβδομάδα μπορείς να επενδύσεις σε μια έξτρα δουλειά. Υπολόγισε πως κάθε side hustle θα απαιτεί, κατά μέσο όρο, 8 ώρες την εβδομάδα από τον χρόνο σου. 

Επίσης, μην ξεκινήσεις κάποιο side hustle μόνο και μόνο επειδή ξέρεις κάποιους που το δοκίμασαν και έγιναν επιτυχημένοι. Το βασικό για να ξεκινήσεις κάτι για το οποίο θα θυσιάσεις τον ελευθερό χρόνο σου είναι να το αγαπάς. Καθόρισε τον στόχο σου, είτε αυτός είναι να κερδίσεις περισσότερα χρήματα, να αποκτήσεις μια δημιουργική διέξοδο, είτε να αναπτύξεις δεξιότητες που δε χρησιμοποιείς στη full-time δουλειά σου.

Καθώς δεξιότητες όπως η άριστη επικοινωνία και η δημιουργικότητα γίνονται όλο και πιο επιθυμητές στους εργοδότες, όσοι έχουν side hustles ενισχύουν συνεχώς τα βιογραφικά τους και, επομένως, γίνονται από τους πιο κατάλληλους υποψηφίους στην αγορά εργασίας. 

https://www.tiktok.com/@iamdeeheard/video/7200469325201870122?q=side%20hustle&t=1676549300905

Στην τελική, αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος του χάσματος μεταξύ του πόσα κερδίζεις και του πόσα ξοδεύεις. Ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις τα έσοδά σου είναι μέσω ενός side hustle, ειδικά αν δε θες να μειώσεις τα έξοδά σου. 

Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως εργασία και είναι πιο πρόθυμες από ποτέ να προσλάβουν εξωτερικούς συνεργάτες. Γι’ αυτό το λόγο, όλα δείχνουν πως το μέλλον στην εργασία του σήμερα και του αύριο είναι το side hustle. Αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και ποιο side hustle να δοκιμάσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις το πάθος σου και να το ακολουθήσεις. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα